Selecteer een pagina

Nog even en kerst komt er alweer aan. Thuis, op scholen en in de kerken wordt er alweer nagedacht over hoe invulling te geven aan kerstviering. Vaak wordt er na een viering een boek meegeven aan de kinderen. Ik wil je een aantal tips geven van kerstboeken, die je met je kinderen thuis kunt lezen, of die je als school/kerk/etc. kunt meegeven aan kinderen als kerstcadeau. Vandaag de eerste in een serie van vier recensies. Vandaag van een wel heel bijzonder kerstverhaal, zoals de ondertitel van dit boek al zegt. En ja, dat is het ook echt!

Het verhaal Hotel Toekan

In het stadje Bethlehem woont Hannes. Hannes is erg goed met hout, een hamer en spijkers. Hij maakt prachtige voerbakken voor de dieren. Maar één voerbak, de allermooiste, die wil hij echt niet verkopen. Of toch wel …?
Het is een drukte van jewelste in de stad Bethlehem. De keizer heeft opdracht gegeven dat alle mensen naar hun geboortestad moeten gaan voor een volkstelling. De buurman van Hannes, die eigenaar is van een herberg, wordt nu heel rijk. Want de mensen die in Bethlehem komen, zoeken nu allemaal een plekje om te slapen na de vermoeiende reis.

Hannes wil ook graag rijk worden en bedenkt een plan. Zijn huis wordt een hotel. Hotel Toekan. Het beetje geld dat Hannes nog heeft, besteed hij aan extra spullen voor in zijn hotel, om het nog aantrekkelijker te maken voor zijn gasten. Het geld is nu op, maar dat geeft niet, als er gasten komen, dan wordt Hannes rijk, net als Herbert.
Nu maar wachten op de eerste gasten. Maar is er nu nog wel plaats in zijn hotel nu deze zo vol staat met spullen?
Als Hannes het allang heeft opgegeven, gebeurt er in die nacht iets heel bijzonders! En die voerbak? Wat is Hannes blij dat hij die niet verkocht heeft … Hannes heeft bovendien zijn lesje wel geleerd!

Mijn mening

Een bijzonder kerstverhaal, dat is het zeker. Het kerstverhaal is vanuit een heel ander perspectief verteld dan het traditionele kerstverhaal uit de bijbel. Juist dat maakt het verhaal zo anders, zo bijzonder. Het verhaal is vlot en met een flinke dosis humor geschreven, waardoor het ook nog eens een heel grappig verhaal wordt. Dit boek zou een aanrader zijn als kerstcadeautje voor kinderen op een basisschool, zondagsschool of kindernevendienst van de kerk.

Maar je kunt meer met dit verhaal. Het verhaal is niet zo lang, slechts 44 bladzijden, en met een groot lettertype. Daarom is het ook een zeer geschikt verhaal om in de adventsperiode eens voor te lezen op school, in de kerk, op de club of op de kindernevendienst. Elke week een stukje van het verhaal en het slot tijdens de kerstviering.

Van dit verhaal zou je zelfs een mooi toneelstuk of kerstmusical kunnen maken!
(En nadat ik deze tekst geschreven heb, ben ik nog eens op de website van Uitgeverij Kwintessens gaan kijken, en wat zie ik daar staan: Op basis van dit boek is ook een gelijknamige musical gemaakt met 4 liedjes. Te spelen door 8 kinderen. Bekijk hier de kerstmusical Hotel Toekan.  Deze tip heb ik gelijk doorgegeven aan de jeugdleider van onze kerk).

Dit boekje ga ik zeker voorlezen aan mijn dochter tijdens de adventsperiode!

Productinformatie

Titel: Hotel Toekan
Auteur: Bram Kasse
Illustrator: Hanne Snel
Uitgeverij: Kwintessens
Verschijningsjaar: 2017
Aantal pagina’s: 44
Zelf te lezen: vanaf groep 5
Prijs: Te bestellen bij Uitgeverij Kwintessens voor € 7,50

* Voor dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen *

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics