Selecteer een pagina

Dit prentenboek is uitgegeven in 2011 ter gelegenheid van de Kinderboekenweek. De tekeningen zijn van de bekende tekenaar The Tjong Khing.

De prins op het witte paard

De prins is een verwende jongen, die alles heeft wat zijn hartje begeerd. Dan komt de koning en vertelt hem dat hij moet trouwen als hij straks de troon over wil nemen. De prins vertrekt vol goede moed om een mooie prinses te vinden die met hem wil trouwen. Maar dat blijkt helemaal nog niet zo gemakkelijk als hij in eerste instantie dacht. Voor kinderen vanaf ongeveer 4 jaar staat er op het boek. Maar mijn dochter is bijna 4 en dus vond ik dat we dit boek wel konden proberen. Mijn zoontje is 6 en wilde graag meeluisteren. Het ging toch over een prins op een paard.

Onze ervaring met ‘De prins op het witte paard’

Nu moet ik wel even vertellen dat ik deze keer niet zelf heb getest, maar dat papa dit boek voor het slapen gaan heeft voorgelezen. Papa’s lezen toch anders dan mama’s en deze papa in kwestie heeft een hekel aan sprookjes. Ik stond in de badkamer en heb meegeluisterd. De kinderen waren stil hebben niet gezeurd en ook niet toen papa op de helft van het verhaal zei dat we morgen verder vertellen. Het is best een flink verhaal met 32 bladzijden, dus ik snap dat het hele verhaal voor het slapen gaan best veel is. Maar in twee keer is het wel te doen. Of in nog meer stukjes kan natuurlijk ook.

Het is een erg grappig verhaal, ik moest er zelf om lachen en de kinderen ook. Zelfs papa kon onder het lezen een gniffel niet onderdrukken. Het is dus geen boek waar je als ouder niets aan hebt. Ook is het leerzaam, de kinderen denken na over hun eigen gedrag. Vindt iemand het leuk als ik dit of dat zou doen en hoe reageren de prinsessen op het gedrag van de prins? Je kan gemakkelijk inhaken op zijn gedragingen en met je kind hierover praten. Ik zou het, als ik juf was, in de klas gebruiken. Hoe gedragen kinderen zich naar elkaar en wat gebeurt er dan? Bijvoorbeeld in groep 3/ 4 is dit een heel mooi voorbeeld boek. De plaatjes zijn ook erg mooi, ik houd wel van de stijl van The Tjong King. Hoe het afloopt mag je zelf gaan lezen, ik zal het niet verklappen.

De kinderen: vonden het een heel mooi boek. Ze moesten lachen en ook goed nadenken. Het woordgebruik was niet te moeilijk en de oudste wil proberen het nu zelf te gaan lezen. Maar dat is toch nog wel erg moeilijk.

De prins op het witte paard van Dolf Verroen, Uitgeverij CPNB is o.a. online te koop

Lees ook:

Welk boek is bij jullie favoriet?

Geverifieerd door ExactMetrics