Thuisleven.com
Patchwork.

PATCHWORK van 999 Games

Afgelopen weekend liepen mijn man en ik in de stad Middelburg. We waren er even gezellig met z’n tweetjes op uit zonder de kinderen. Iemand vertelde ons dat we dan vooral even boekhandel ‘De Drukkery’ binnen moesten lopen aan de Markt. We vonden de boekhandel al snel en liepen daarbinnen. Wat een enorm grote boekhandel zeg, daar waren we niet in een paar minuten uitgekeken!

Patchwork

In deze boekhanden zijn naast boeken ook een heel aantal spellen te koop. En aangezien we graag samen een spelletje leggen trok dat onze aandacht. Ons oog viel op het spel ‘Patchwork’. Ik had al van iemand gehoord dat dit spel een echte aanrader is. Ik had nog een Iris-cheque in mijn tas en er loopt een cash-back-actie van 999 Games, dus we besloten dit spel te kopen.
Helaas duurde het nog een paar dagen voor dat we tijd vonden om dit spel te spelen, maar op dinsdagavond was het dan zo ver. Nadat we de kinderen op bed hadden gelegd, hebben we dit spel er maar eens bij gepakt.

Spelbeschrijving Patchwork

In dit spel zijn spelers niet altijd afwisselend aan de beurt. De speler die achteraan op het tijdspoor staat voert de beurt uit. Het kan dan zo zijn dat een speler meerdere malen achter elkaar aan de beurt is.

De speler die aan de beurt is mag één van de twee acties uitvoeren:
a). Hij zet zijn tijdsteen vooruit en plaatst deze vóór de tijdsteen van de tegenstander op het tijdspoor. Je krijgt dan zoveel knopen als dat je vakjes vooruit bent gegaan.
b). Je neemt een lapje en plaatst deze op je eigen dekentableau. Deze actie bestaat uit 5 fasen:
1). Je kiest één van de drie lapjes die met de klok mee vóór de pion liggen.
2). Je zet de pion op de plaats van het gekozen lapje.
3). Je betaalt het lapje met knopen. Hoeveel je moet betalen staat op het lapje.
4). Je legt het lapje op je dekentableau.
5). Je zet je tijdsteen op het tijdspoor vooruit. Het aantal stappen staat ook op je lapje.
a). Kom je voorbij een speciaal lapje dan mag je deze pakken en op je dekentableau leggen. Met dit lapje kun je makkelijk gaatje vullen op je dekentableau.
b). Kom je op het tijdspoor voorbij een knoop dan mag je zoveel knopen uit de voorraad pakken als het aantal knopen op je dekentableau.

Bonustegel: degene die als eerste een deken van 7×7 velden heeft gelegd mag deze bonustegel pakken. Hij verdient dan 7 extra knopen die je aan het eind van het spel bij je punten mag optellen.

Als beide speler op het laatste vakje van het tijdspoor is aangekomen is het spel afgelopen. Iedere speler telt nu het aantal knopen wat hij heeft. Als je de bonustegel hebt mag je daar nog 7 knopen bij optellen. Daarna trek je nog 2 punten van je totaal af voor elk leeg veld op je dekentableau. Degene met de meeste punten wint het spel.

Onze mening

De spelregels zijn erg eenvoudig om te lezen en te begrijpen. De plaatjes die erbij staan verduidelijken de spelregels goed. Na 1 à 2 keer lezen is het spel al duidelijk en kun je spelen. Dit spel leidt tot interessante dilemma’s: kies je voor de eerste optie, je tijdsteen op het tijdspoor vooruit zetten en zo inkomsten generen? Of kies je voor een lapje op je dekentableau, je lapje kost wel geld, maar je dekentableau moet ook een eind vol komen om aan het einde van het spel geen punten te verliezen?
Kortom, een leuk spel met eenvoudige spelregels, genoeg uitdaging en tactiek.
Een absolute aanrader als je hiervan houdt en als je even met z’n tweeën een kort spelletje wilt leggen.

Informatie.

Naam spel: Patchwork
Uitgever: 999 Games
Aantal spelers: 2
Leeftijd: 8+
Duur: 20 minuten

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics