Thuisleven.com > Eten en drinken > Paas-perfect Paasbrood van het Vlaamsch Broodhuys

Paas-perfect Paasbrood van het Vlaamsch Broodhuys

Velen van ons weten dat we al geruime tijd in de 21ste eeuw in Nederland vaak niet meer zoveel op hebben met traditionele religieuze feestdagen zoals Pasen. Sterker nog, uit een onderzoek van NAWplus uit 2009 blijkt dat ruim 45% van de Nederlandse bevolking niet eens weet dat Pasen een Christelijke feestdag is. “Dat het over de wederopstanding van Jezus uit de dood gaat”. Weet slechts een derde van de 12000 ondervraagden. Laat staan dat hij op Goede Vrijdag aan het kruis genageld is.

Wat het overgrote deel van onze bevolking wel weet is dat Pasen een vrije dag is waarop tijd gespendeerd word aan gezin en familie. Er worden grote hoeveelheden chocolade paaseitjes geconsumeerd. De paashaas brengt voor de aller kleinste lekkers dat ze bij goed weer uit de tuin moeten vissen. En er wordt uitgebreid geluncht en gegeten. En of je nu wel of niet gelovig bent en weet waar Pasen origineel voor staat, een dag spenderen aan de mensen waar je het meeste om geeft is altijd iets positiefs naar mijn mening.

Uitgebreide Paastafel

Ondanks het feit dat ik wel weet waar Pasen voor staat, moet ik toegeven dat ik behoor tot de groepering die het religieuze gedeelte van de feestdag ook wat onderbelicht laat. Voor mij geldt dan ook dat Pasen vooral een dag is die ik wil genieten met vrienden en familie. En een uitgebreide Paastafel hoort hier dan ook zeker bij. En voor een Limburger betekent dat een overvloed aan lekkers. Er worden eitjes gekookt, harde broodjes gebakken of gehaald, kaas en worst op tafel gezet, etc. En als klapper op de vuurpijl, wordt een heerlijk paasbrood geserveerd. Want het spijs gevulde, zoete rozijn doordrenkte brood, wordt in mijn hele familie al letterlijk een eeuw geserveerd en met plezier gegeten.

Paasbrood van het Vlaams Broodhuys

Daarom mocht ik met veel vreugde een hele kilo Paasbrood ontvangen ter review van het Vlaamsch Broodhuys. Het brood was niet zoals gewoonlijk verpakt in een kartonnen doos met een plastic venstertje, maar zat in een blik die sterk doet denken aan de gebruikelijke verpakkingsvorm van de vroege 19de eeuw. Maar dan met een modern vleugje door de ludieke tekst “Every Bread You Take”. Zowel traditioneel alsook modern dus en een prachtige aanvulling op niet alleen de Paastafel, maar ook als bruikbare accessoire voor mijn keuken.

Paaslekkernij

In beschrijvingen hoe iets smaakt, ben ik als blogger niet super sterk. Maar om toch een indicatie te geven van hoe lekker deze typische Paaslekkernij was, kan ik melden dat de gehele kilo door slechts 8 personen in minder dan 20 minuten verslonden werd. Kortom zoals verwacht ontzettend lekker. Iets minder verwacht was de discussie die aan tafel ontstond over wie er het meeste recht heeft op het broodblik.

Zowel moeder als tweelingzus vonden dat het blik beter in hun keuken zou staan dan de mijne. Uiteindelijk heb ik het maar zelf gehouden en gebruik ik het nu op mijn eigen broden vers te houden. Ik kijk al met plezier uit naar de volgende religieuze feestdag waarbij een dergelijk brood ook prima op de tafel ligt, maar dan als kerststol. Die wordt zeker besteld bij het Vlaamsch Broodhuys!

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Bol.com AlgemeenBol.com Algemeen

Voeg commentaar toe