Hooikoorts, tips en behandeling
Thuisleven.com > Verzorging > Lichaamsverzorging > Ophef over hooikoortsklachten niet nodig

Ophef over hooikoortsklachten niet nodig

Prikkende ogen, loopneus en hysterische niessessies; ieder jaar hebben ruim vijf miljoen Nederlanders last van hooikoorts. De media staan er bol van; dit jaar is het hooikoortsseizoen extra vroeg begonnen door de warme temperaturen in februari en de vroeg bloeiende berken in maart. Allerlei tips, van het eten van pissebedden tot aan medical taping doen de ronde, maar eigenlijk is de meest eenvoudige aanpak om naar de huisarts te gaan. Artsen roepen via een EU-campagne van ARIA hiertoe op. “Voor de meeste mensen is het mogelijk om klachtenvrij te zijn van hooikoorts, als je de juiste medicijnen neemt. Mensen denken er vaak niet aan, maar het is een effectieve, onschuldige en bovendien goedkope manier om van je hooikoortsklachten af te komen”, aldus Wytske Fokkens, hoogleraar Keel-, Neus- en Oorheelkunde van het van het Amsterdam Medisch Centrum (AMC).

Naar de huisarts

Ondanks dat zoveel mensen in Nederland last hebben van hooikoorts gaat slechts 10% ermee naar de huisarts. Al meerdere malen is uit onderzoek gebleken dat klachten van hooikoorts serieus impact kunnen hebben op het dagelijks leven. Er wordt volop aangerommeld met neussprays, tabletten en oogdruppels van de drogist, terwijl het slimmer is om naar de huisarts te gaan en de juiste medicatie voorgeschreven te krijgen.

Term medicijn schrikt af

Fokkens: “Veel mensen schrikken af van de term ‘medicijnen’ bij hooikoorts, maar medicijnen tegen hooikoorts zijn heel onschuldig en kennen nauwelijks tot geen bijwerkingen. Daarnaast zijn er medicijnen beschikbaar die je hooikoorts bij de oorzaak aanpakken zodat je niet of nauwelijks nog klachten hebt van hooikoorts. Bovendien is het een stuk voordeliger dan elke week naar de drogist te gaan voor een willekeurig hooikoortsproduct.”

Handig dagboekje

Om voor de huisarts goed in kaart te hebben wanneer je hooikoortsklachten hebt en hoe erg ze zijn, biedt ARIA een handig dagboekje die via een app op de smartphone gebruikt kan worden. Deze info helpt de huisarts om de juiste medicatie te kunnen bepalen.

Voor meer informatie: www.mijnluchtwegallergie.nl

Meer over Hooihooirtsklachten

Op Thuisleven heb ik al eens eerder een artikel over hooikoorts geschreven. Hierin staan onder andere tips over hoe je het huis hooikoorts veilig kunt maken, maar ook dat je bij klachten een bezoekje moet brengen aan de huisarts. Exact zoals de heer Fokkens in dit artikel met ons deelt. Kortom interessant om eens door te lezen als je last hebt van hooikoorts.

Welk niestype ben jij?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics