Thuisleven.com
Nuki, gemakkelijk maar toch veilig toegang tot je woning (2)
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Apparaten > Nuki, gemakkelijk maar toch veilig toegang tot je woning

Nuki, gemakkelijk maar toch veilig toegang tot je woning

Vast iedere ouder kent het probleem. Je kinderen bereiken een leeftijd waarop ze vaker en vaker van huis weg zijn. Om bij vriendjes en vriendinnetjes te spelen, te skateboarden, voetballen, of zoals onze oudere kids, gewoon te “chillen”. Deden wij vroeger natuurlijk ook. Maar vroeger, zat je pa of ma niet thuis achter een computer te videobellen met de General Manager van het bedrijf. Of in een meeting over veiligheid. En als pap en mam thuis zijn, waarom zou je dan een sleutel mee nemen? Die raak je toch alleen maar kwijt. En als je om 3 uur ’s nacht thuis komt na een avondje stappen met vrienden, vinden je broertjes en zusjes het vast niet erg om wakker gebeld te worden omdat je je sleutel toch op het nachtkastje had laten liggen.

Smart Home als oplossing

Dit klinkt voor veel ouders vast bekend. Wij proberen onze kinderen al enige jaren op het hart te drukken dat ze voor het verlaten van de woning een sleutel mee moeten nemen. Met wisselend succes. Daarom had vrouwlief had al een keertje geopperd of we niet een smart lock moesten aanschaffen. Je weet wel zo’n apparaatje waarmee je een deur via je telefoon kunt openen. Maar ik was hierover lang wat sceptisch. Met name omdat veel van onze deuren nieuw hang en sluitwerk hebben en ik geen behoefte had om deze te vervangen. Ook twijfelde ik aan de veilheid. Maar dankzij een testpakket van Nuki zijn deze twijfels, net zoals het sleutelgebruik van onze kids verledentijd.

Een Nuki Smart Lock 3.0

Enige tijd geleden kregen wij namelijk van Nuki een Smart Lock 3.0, een Door Sensor en een Nuki Bridge ter review aangeboden. Na wat overleg besloten we onze achterdeur als proef te gebruiken om deze smart deur opener op te monteren. Omdat ik verwachtte dat de installatie veel werk zou zijn, moet ik wel toegeven dat de Nuki Smart Lock wel een tijdje in de kast gelegen heeft. Maar een weekje of twee geleden heb ik me er toch aan gewaagd. En wat schetst mij verbazing, de installatie was binnen 15 minuten gebeurt.

Kinderlijk eenvoudige montage

De montage alsook installatie op je smartphone zijn werkelijk kinderlijk eenvoudig. Voor het ophangen van de Nuki heb je twee montage mogelijkheden. Bij een slot dat enige milimeters uit je lang- of kortschild steekt, kun je de Nuki Smart Lock 3.0 bevestigen met een achterplaatje waarbij 3 imbusschroefjes zich om het slot heen klemmen. Voor sloten die verzonken zijn, kun je gebruik maken van het plaatje met daarop een dubbelzijdige plakstrip. Vervolgens steek je de sleutel in het slot en plaats je de Smart Lock 3.0 behuizing over de sleutel heen. Batterijen er in en klaar! Ook de Door Sensor monteer je via kleefband op het kozijn van je deur.

Installatie net zo eenvoudig

Na montage volgt nog een korte installatie op je smartphone. Uiteraard dien je daarvoor een app te downloaden en deze koppelen aan je Smart Lock 3.0. Bij de installatie wordt de Nuki als eerste gecallibreerd. Hierbij bepaalt hij hoevaak en hoe ver hij de sleutel van open naar dicht stand moet draaien en weer terug. Dus ook met een drie-puntssluiting kan de Nuki prima omgaan. In principe ben je nu al klaar en kun je met je telefoon de deur openen en weer sluiten. En ofschsoon de range niet heel ver is, kun je je deur al op een behoorlijk afstandje openen en weer sluiten. Door de Nuki Bridge te gebruiken, verbind je het slot van je deur met het internet en kun je letterlijk en figuurlijk overal op aarde je woning openen en sluiten.

Veiliger dan je denkt

Nu hoor ik je denken: “Waarom zou ik mijn deur op afstand willen openen en sluiten?”. Onhandig en wellicht ook onveilig. Vooral in het veiligheidsaspect heb ik me wat meer verdiept. Want is inbreken bij een Smart Lock niet eenvoudiger? Laten we voorop stellen dat geen enkel huis perfect veilig is. Als iemand echt binnen wil komen lukt dat hoe dan ook wel. Het is alleen een kwestie van tijd en moeite. En hier is de Nuki dus fundamenteel niet onveiliger dan je oude vertroude slot. Immers het mechanische deel van je deur is ongewijzigd. Zelfs de sleutel is hetzelfde. “En een Hacker dan?”, hoor ik je denken. De connectie tussen de Nuki en je telefoon is beveiligd met een behoorlijk stevige versleuteling die niet zomaar iedere huis-, tuin-, en keukenhacker breken kan. Je telefoon stelen zou dan gemakkelijker zijn. Maar een sleutel kunnen ze ook stelen. Sterker nog, omdat je telefoon ook vaak beveiligd is, is een sleutel mogelijk zelfs minder veilig dan de oplossing van Nuki.

Praktischer dan je denkt

Maar lost onze Nuki nu daadwerkelijk een alledaags probleem op? Wij vinden in ieder geval van wel! Onze kinderen vergeten met enige regelmaat hun sleutel, maar hun telefoon zeker weten nooit. Zelfs zij vinden het prettig niet meer steeds aan een sleutel te hoeven denken of aan te moeten bellen. Terwijl ze achterom lopen, openen ze met hun telefoon de deur en staan ze in de keuken. Maar ook moederlief is er blij mee, want die kan ’s avonds in bed gewoon even snel controleren of de deur gesloten is. En dankzij de bijgeleverde deur sensor, slaapt papa wat rustiger omdat hij een melding krijgt als de deur onverwacht toch open gemaakt wordt. Zelfs op vakantie blijkt de Nuki Smart Lock 3.0 een stuk praktischer te zijn dan verwacht. Even je buren binnen laten om de post te verzamelen kan namelijk gewoon via een “machtiging”. Of je zet de deur even voor ze open als je op het strand in Italie ziet dat ze voor de deur staan via je Ring deurbel. Om vervolgens na vertrek weer de deur veilig achter ze te sluiten. Kortom een stuk praktischer dan je zou verwachten. Dankjewel Nuki voor dit mooie reviewpakket!

Informatie

Nuki is het meest flexibele toegangssysteem voor installatie achteraf in Europa. De producten zijn onderling compatibel. Jij beslist welke combinatie het beste bij je past. Kijk voor meer informatie op de website van Nuki. Nuki is te koop in hun eigen webshop en op Bol.com.

Lees ook:

Hoe beveiligen jullie je huis?

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics