Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Museum > Middeleeuws vernuft interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof Nijmegen

Middeleeuws vernuft interactieve familietentoonstelling in Museum Het Valkhof Nijmegen

Koningen, stoere ridders, mooie jonkvrouwen, schurken, kastelen en smerige steden kom je tegen in  films en tv-series over de middeleeuwen, in boeken en sprookjes. Maar hoe leefden mensen echt 1000 jaar geleden? Wat weten de wetenschappers ervan? En wat vertellen de originele voorwerpen uit de middeleeuwen ons?

In de tentoonstelling Middeleeuws vernuft ontdek je dat wij de ontwikkelingen uit de middeleeuwen vandaag de dag nog steeds gebruiken. Ga op zoek naar vernuftige oplossingen en vernieuwingen. Leer hoe je een stad verdedigt. Bouw grote kastelen zoals wij die vandaag de dag nog kennen. Smeed een zwaard, schiet met buskruit, dans de blaren op je voeten en kleed je volgens middeleeuwse mode.

Middeleeuws vernuft – een interactieve familietentoonstelling is te zien vanaf vrijdag 11 oktober 2019 in Museum Het Valkhof Nijmegen.

Geen donkere eeuwen van stilstand in het museum

Stoere ridders, mooie jonkvrouwen, indrukwekkende kastelen, de pest en kronkelige steegjes in vuile steden domineren doorgaans het beeld van de middeleeuwen. Dat doet deze periode van 1000 jaar geschiedenis te kort. In de tentoonstelling merk je dat in de middeleeuwen mensen leefden zoals wij. Mensen die net als jij en ik zoeken naar nieuwe en betere manieren om te leven. Hierdoor waren de middeleeuwen in Europa geen donkere eeuwen van stilstand. Het waren tijden vol oplossingen en vernieuwingen.

Ontmoet zeven mensen uit de middeleeuwen

Maak in de tentoonstelling kennis met zeven mensen uit de middeleeuwen: natuurlijk de ridder en de kasteelheer, maar ook de handelaar, de minstreel, de vakman, de monnik en de boeren. Op 35 hands-on stations kun je zelf uitproberen hoe het leven was in de middeleeuwen: op het paard met een lans je tegenstander van het paard duwen, een zwaard smeden, je verkleden als een edelvrouw, een middeleeuwse stad ontdekken, dansen, middeleeuwse muziek componeren, leren hoe moeilijk het is om een ​​succesvolle boer te zijn of de geheimen van de kruidengeneeskunde ontdekken.

Naast de hands-on stations zijn ook talloze originele voorwerpen te zien, die veel verhalen over mensen die in de middeleeuwen leefden onthullen.

Lukt het jou het zwaard van Koning Arthur uit de steen te trekken?

Denk je aan het eind van de tentoonstelling alles te weten over de middeleeuwen? Kraak dan de code en probeer het zwaard van Koning Arthur uit de steen te trekken. Is het gelukt? Dan weet jij vanaf nu alles over de middeleeuwen! Jouw overwinningsmoment delen: ga op de foto met het zwaard en deel jouw foto op een van onze social media kanalen met #museumhetvalkhof.

Activiteiten in het museum

Bij de interactieve familietentoonstelling Middeleeuws vernuft worden leuke extra activiteiten georganiseerd waaronder: een theatervoorstelling gemaakt door Theatergroep Fien en een lezingenreeks in samenwerking met de Radboud Universiteit.

Lees ook:

Ben jij al eens naar een familietentoonstelling geweest?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics