Thuisleven.com
Thuisleven.com > Buiten > Tuin > Maximaal kunnen genieten van je tuin

Maximaal kunnen genieten van je tuin

In februari is het voor ons zo ver. Dan gaan we verhuizen naar een nieuwe woning bij ons in het dorp. Een woning met voldoende inhoud om extra ruimte te kunnen bieden aan onze groeiende kinderen, maar ook een woning met een aanzienlijk grotere tuin. Wij zijn namelijk wel mensen die erg kunnen genieten van het buitenleven. Daarom hebben we ook gekozen voor deze woning. Niet alleen is hij groter, hij heeft aan de achterzijde dan ook vrij uitzicht op de eerste heuvels van het Limburgse landschap. De vraag hoe je maximaal van je tuin kunt genieten is in deze woning dan ook een heel stuk belangrijker dan in onze vorige twee-onder-een-kap woning met een klein tuintje aan de achterkant grenzend aan de tuinen van onze buren.

De ideale tuin

De ideale tuin bestaat natuurlijk niet. Immers is deze afhankelijk van de persoonlijke wensen van de eigenaar van de tuin. Zo houdt de een van een kleine “onderhoudsvriendelijke tuin” met veel terras en beton. Terwijl andere misschien kiezen voor een tuin die een strakke hand nodig heeft. Eentje waar ieder struikje en boompje in prachtige vormen gesnoeid zijn. Een derde persoon gruwelt van dit soort “onnatuurlijke” tuinen en laat z’n tuin liever over aan moeder natuur. Zo heeft iedereen wel een eigen voorkeur. Wat wel een feit is, is dat in de 21ste eeuw de inrichting van de tuin meer en meer een onderdeel gaat uitmaken van ons leefklimaat. Met de toenemende temperaturen als gevolg van het broeikaseffect, zal ons klimaat namelijk niet alleen over het algemeen warmer worden, maar ook grilliger. Een tuin kan dan ook significant bijdragen aan een betere water- en temperatuurhuishouding. Zelfs de insectenpopulatie kan positief beïnvloed worden door meer groen, minder strak en minder opgeruimd. Dus is het advies in deze moderne tijd wel: Tegels eruit, groen erin!

Neem ieder seizoen nemen in je design

Als je bij het design van je tuin rekening houdt met de eigenschappen van alle seizoenen, kun je bijna altijd maximaal genieten van dat kleine stukje aarde. Bijvoorbeeld, lekker in de tuin zitten in hartje winter lijkt misschien onaangenaam, maar met een mooie terras overkapping afgesloten door glazen schuifwanden, kan een prachtige zithoek gemaakt worden waar de wind je niet kan vinden. Foravida.nl bied prachtige overkappingen in alle soorten en maten. En met een deken of zelfs terrasverwarming, is het er heerlijk vertoeven. Dit geldt natuurlijk ook voor de warmere lentedagen. In de zomer, wanneer warmte eerder een probleem is, kun je met de juiste overkapping juist weer de warmte buiten houden. Tevens kun je regenwaterschaarste in deze maanden mooi opvangen door het gebruik van regentonnen. Zo blijft ook in drogere periodes je tuin mooi groen zonder daarvoor kostbaar leidingwater te hoeven gebruiken. In de herfst voorkom je met het legen van je regentonnen tijdens een droog momentje, juist nattigheid bij de bekende stortbuien.

Groen, groen, groen en nog eens groen

Voor een echt milieuvriendelijke tuin kun je ook nog de volgende tuinelementen overwegen. Maak het dak van je overkapping groen (of een basis voor zonnepanelen)! Een levend dak is niet alleen mooi om te zien, het is goed voor de waterhuishouding, isoleert bijzonder goed tegen warmte en trekt de nodige insecten naar je tuin toe. Ook is het raadzaam je borders mooi vol te laten groeien. Hoe groener, hoe beter. In de natuur zie je namelijk zelden of nooit levenloze bruine aarde. Hoe meer stuiken, bosjes en bloemen, hoe meer vogels, insecten en andere diertjes er hun thuis in kunnen maken. Bij volle borders is ook harken en opruimen veel minder belangrijk. En overweeg ook eens een boom te platen! Ze zijn niet alleen prachtig en bieden een thuis aan een hoop dieren. Een boom planten is ook een goede manier om wat CO2 op te slaan. En geloof het of niet, in de zomer biedt hij evenveel koelende vermogen als een hele hoop airco’s. Door een groene en kleurrijke tuin aan te leggen, kunnen wij allemaal een steentje bijdragen aan het terugdringen van de schade aan ons milieu en de oplopende temperaturen. En dat zonder daarbij in te leveren aan leef comfort.

Als je tuin eenmaal af is wil je natuurlijk maximaal kunnen genieten. Heb je ergens een ruimte over, plaats er een hangmatstandaard met hangmat en je kunt op elk gewenst moment van de dag genieten van je prachtige tuin. Wat wil je nog meer?!?

Lees ook:

Welke ideeën heb jij voor een groene, duurzame tuin?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Bladeren in het najaar laten liggen voor de dieren en meteen als verrijking voor de bodem. Een kruidenspiraal naakt effectief gebruik van de aanwezige ruimte en het ontwerp is ideaal voor zowel de kruiden die van drogere grond houden (bovenin) als de liefhebbers van natte wortels.
    Des te meer groen, des te koeler de tuin ‘s zomers is en als je voor goede afwatering zorgt scheelt het enorm bij stortbuien waar menige ‘oude’ tuin bij volloopt.

  • Ik weet niet of ik een groene duurzame tuin heb!
    Ik heb een heerlijke serre, waar ik het hele jaar van geniet. De zon houdt die warm.
    En in mijn tuin liggen mooie klinkers en er staan allemaal bakken en potten met planten, zoals olijfbomen en palmen enz.
    Ik ben heel tevreden met mijn tuin , omdat de kleinkinderen er kunnen spelen en mijn zwembad, in de zomerperiode, de kinderen kan vermaken.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics