Selecteer een pagina

Nu we even (tijdelijk) niet naar een fysieke winkel kunnen, steekt het heikele punt van de maatvoering de kop op. Voor een ieder die graag bij de tijd loopt, kan het handig zijn tevoren je maat dameshorloge te bepalen. Dit scheelt teleurstelling na het ontvangen van je nieuwste aanwinst. En weer een hoop gedoe met retourneren en weer een nieuwe uitzoeken. Hoe bepaal je de maatvoering voor de aanschaf van een dameshorloge? Ik heb het even uitgezocht en op een rijtje gezet. Niet in de laatste plaats voor mezelf trouwens.

Maatvoering dameshorloges

Het bepalen van de juiste maat en formaat van het horloge bestaat uit een aantal onderdelen. Niet alleen is meten weten, maar ook de eigen smaak speelt een rol in het selectieproces. Over dit laatste valt niet te twisten en daar zal ik mijzelf dus ook verre van houden.
Als uitgangspunt dien je de omvang van je pols te nemen. Heb je een smalle pols dan steekt een groot formaat dameshorloge daar bij af. Niet in de laatste plaats omdat het dameshorloge dan gewoonweg niet goed blijft zitten.

De pols bepaalt het formaat..?

De omtrek van je pols meet je met een meetlint. Tenminste dat is makkelijker dan met een liniaal. De omtrek meet je ter hoogte van je polsbot. Dat is het bot dat met een knobbel uitsteekt aan de kant van je pink. Bij gebrek aan een meetlint kun je het ook met een touwtje doen en dit touwtje dan later naast een liniaal leggen. Je zult ergens tussen de 14 tot 19 centimeter uitkomen.
De wijzerplaten van dameshorloges variëren in maat. De kleinste wijzerplaten zijn maximaal 35 mm. breed, de grootste zijn maximaal 46 mm. breed. Nu komt je smaak om de hoek kijken. Wil je een groot formaat horloge sluit dan aan bij de maat van je pols.

Horlogebandjes

Er zijn zoals gezegd meer maten te nemen bij een dameshorloge. Naast de wijzerplaat heeft het horlogebandje ook een maatvoering. Over het algemeen genomen zijn horlogebandjes verstelbaar door extra schakels of gaatjes in het bandje. Er zit toch een minimum en een maximum lengte aan. De omtrek van je pols speelt hierbij de bepalende rol.
Dit is totaal anders dan bij de breedte van het horlogebandje, dat is weer een kwestie van smaak.

Uiterlijke kenmerken

Bij het bepalen van de grootte van je ideale formaat dameshorloge spelen niet alleen meetbare onderdelen een rol. Er spelen ook een aantal uiterlijke kenmerken mee, die een horloge groter of desgewenst kleiner laten lijken. De rand rondom de horlogekast is zo’n kenmerk. Een grove rand doet een horloge groter lijken dan deze in werkelijkheid is. Inherent hieraan is de dikte van de horlogekast die maakt dat je een horloge anders op je pols draagt. De breedte van het horlogebandje en de grootte van de knoppen kun je ook mee nemen in de bepaling van het formaat.

Uitzoeken maar!

Nu je de ideale maat van je dameshorloge bepaald hebt, blijft het leukste stapje over. Het uitzoeken van het horloge. Nu hoef je alleen nog maar te selecteren op het merk en de kleur van je keuze. Al spelen materiaal, functies en budget wellicht ook nog een rol. Nooit geweten dat er zoveel komt kijken bij het kopen van een dameshorloge. Weet iemand hoe laat het ondertussen geworden is?

Lees ook:

Draag jij graag een subtiel of een fors dameshorloge?

Afbeelding van mrwrightxx10 via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics