Thuisleven.com
geef inbrekers geen kans
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Be “safe” – geef inbrekers geen kans!

Be “safe” – geef inbrekers geen kans!

Jullie kennen vast iemand bij wie het al eens gebeurd is. Altijd schrikken wanneer je iemand ziet die zoiets overkomt. De ene is heel kwaad. De andere slaapt maanden dan wel jaren niet goed meer. En een derde lijkt er ogenschijnlijk wat gelaten onder. Maar niets is minder waar. Een inbraak is een enorm traumatiserende situatie. Zo gebeurde het ook recentelijk bij mijn zus.

Ze woonde nog geen maand in haar nieuwe woning toen iemand zich ongeoorloofd toegang verschafte tot haar woning door een enorme steen door een driedubbel gelaagde ruit heen te gooien. Maar niet voordat ze met een koevoet een ander, zwaar beveiligd raam behoorlijk toetakelden. “Niets tegen te doen”, zei de vriendelijke agent die de inbraak kwam afhandelen. “Als ze binnen willen komen, kun je het alleen moeilijker maken, niet onmogelijk” voegde hij er nog behulpzaam aan toe.

Zelfs het 120 dB schelle alarm dat meteen na het breken van het raam afging, kon de enorme ravage die ze in de woning aanrichtten, niet verhinderen. Ook de directe melding naar de meldkamer en de daaropvolgende controle was niet snel genoeg de inbrekers op heterdaad te betrappen. De schade loopt op in de duizenden euros. De 3 kg zware steen die door de ruit was gesmeten na de mislukte poging een raam open te breken, viel een gat in de nieuw gelegde tegelvloer van mijn zus. Zowel raam als kozijn moeten vervangen worden. Of de vloer hersteld kan worden is nog maar de vraag, want onder de tegel ligt vloerverwarming. Dus vervanging is niet triviaal en hoe dan ook kostbaar.

Verzekering

Gelukkig zijn mijn zus en haar man van die mensen die dit redelijk gelaten kunnen nemen en zeggen: “Dat regelen we wel met de verzekering.” Het effect op hun dochter vinden ze erger. De 7-jarige lieverd wordt zelfs weken na het incident nog midden in de nacht huilend wakker omdat ze gedroomd heeft dat er iemand aan het inbreken is. Maar tijd heelt alle wonden. Echter noch tijd, noch de verzekering kan de schade helen die ontstaan is bij de buit die de inbrekers gemaakt hebben.

In de 5 minuten die ze binnen waren (geregistreerd door het alarm systeem) hebben ze namelijk alle sieraden, geld, papieren en een aantal kleine waardevolle objecten zoals horloges gevonden en geplunderd. Bij deze sieraden zat een horloge van de helaas te vroeg overleden vader van mijn zwager. Een ketting met hanger van mijn inmiddels overleden grootouders, geschonken aan mijn zus toen ze ging trouwen. Een sieraad gekregen van mijn ouders toen we 18 werden. Kortom een lade gevuld met met emoties, herinneringen en objecten waarvan de emotionele waarde de paar honderd euro die ze op straat zullen opbrengen, ver overstijgt. De kans dat ze die terug krijgen, is, volgens de politie, helaas nihil. En daar heeft mijn zus het wel moeilijk mee.

geef inbrekers geen kans

En dit kan helaas iedereen gebeuren. Ongeacht het beveiligingsniveau van je woning. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (zie CBS) werden er in 2016 74.224 inbraken in woningen/garages/schuren geregistreerd. En dan heb ik de categorie “Diefstal en inbraak (overigen) met 99.055 incidenten even niet meegeteld. Helaas werden er slechts 4680 inbraken opgehelderd.

Pakkans

Dit maakt de pakkans net boven de 6%. Gelukkig lijkt dit getal wel over de jaren te dalen, naarmate mensen hun woningen beter beveiligen. En de overheid doet er alles aan om inbraken nog verder te verlagen door de “maakt het ze niet te makkelijk” acties. Ramen dicht, Licht aan, deur op slot, luidt het devies. Maar hoe bescherm je je tegen een vastberaden inbreker met een enorme koevoet of een 3 kg zware steen? “Niet” volgens de politie. En toch kun je naast SKG-gekeurde sloten, dikke glazen en een alarm systeem wel degelijk iets doen! Iets wat zowel effectief alsook kostenefficiënt blijkt te zijn.

Dikke kluis

Schaf een dikke kluis aan in huis! Persoonlijk geef ik niets om sieraden, die heb ik aan mijn ex meegegeven na mijn scheiding. Mijn horloge was een verjaardagsgeschenk van haar en draag ik al jaren niet meer. Dus die mogen ze ook hebben. Maar van de bolide die in de garage staat, blijven ze af. Namelijk ondanks een prima verzekering, is dit vierwielig object mijn hobby dat in liefde slechts overstegen wordt door mijn liefde voor mijn partner en kinderen. Dus de reservesleutels en eigendomsbewijzen liggen standaard in de verankerde en verborgen brandwerende kluis. (En de hoofdsleutels gaan erbij als we op vakantie gaan.)

Digitale foto’s kwijt

Tezamen met een stapel foto’s en een harddisk met daarop back-ups van alle digitale foto’s die alleen voor mij en mijn gezin van onvervangbare waarde zijn. Want de portable harddisk is voor een heler misschien 25 euro waard, maar in dit digitale tijdperk, staat er bijna ieder waardevol moment van de afgelopen 10 jaar op. En de foto’s van mijn kinderen kwijtraken zou voor mij erger zijn dan het traumatiserend effect van een indringer in je woning of zelfs de diefstal van mijn geliefde voertuig.

geef inbrekers geen kans

Daarom koos ik ook voor een stevige brandwerende kluis. Ik hoop dat zelfs als een inbreker hem vindt (en ik ga ervan uit dat een beetje inbreker in 5 minuten je huis redelijk kan doorzoeken), het feit dat hij ingebouwd en verankerd is, een poging tot diefstal behoorlijk zal bekoelen. Over bekoelen gesproken. Omdat de kluis brandwerend is, is dat koelhoud effect vrij letterlijk te nemen. Een andere manier waarop je kostbaarheden je ontnomen kunnen worden, is namelijk door brand of (daaropvolgende) waterschade.

Brandwerende kluis

De geparkeerde auto zal een inferno wellicht niet overleven, maar in de brandwerende kluis zijn papieren en zelfs elektronica minimaal een uur lang beschermd tegen hoge temperaturen. Dus met wat geluk, overleven je trouwfoto’s, baby kiekjes en notariële akten zelfs een onfortuinlijke situatie als een woning brand en de daaropvolgende blusactie zonder verdere schade. Zo zijn de dingen die je echt belangrijk vindt toch net wat beter beschermd.

Bloed, zweet en tranen

En zelfs als een inbreker het lukt om de kluis met veel bloed, zweet en tranen uit te breken, dan hoop ik dat hij aan het gewicht van het ding een hernia overhoudt en zijn handen behoorlijk bezeert terwijl hij probeert hem met een slijptol open te krijgen. Kortom, maak het ze niet te makkelijk! Sluit deuren en ramen en doe het licht aan. Plaats een SKG slot in je voordeur en ramen (kijk voor meer info op de website omtrent SKG), installeer een alarm en…. koop een brandwerende kluis!

Lees ook:

Tom H.

CTO bij Fuenix Ecogy in Weert. Getrouwd met Miranda en vader van 5 kinderen.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

9 reacties

  • Tip! Koop een extra goedkope kleine kluis en zet het op een makkelijk vindbare plek. Stop er goedkope troep in. Het geboefte denkt dan jackpot.

  • Ik hoop dat zo’n kluis nooit noodzakelijk blijkt te zijn. Het lijkt me heel erg om mee te maken. Maar ja, misschien toch maar eens over nadenken. Better be safe, than sorry…

  • Dat is eigenlijk best een goed idee eigenlijk zo’n kluis in huis. Wij hebben dat (nog) niet, maar je zet me aan het denken.

  • Oh wat ontzettend naar zeg. Vooral voor de kleine meid. En inderdaad de spullen die emotionele waarde hebben, dat krijg je nooit meer terug. Mij lijkt het ook geen fijn gevoel dat er iemand in je huis heeft gesnuffeld, door je spullen is gegaan enz. Zo’n kluis is nog niet eens zo’n gek idee…

  • Ik heb inderdaad ook een brandwerende kluis. Niet voor waardevolle dingen voor inbrekers, maar voor dingen als mijn diploma’s enzo. Echt waardevolle dingen heb ik toch niet. Bij een inbraak lijkt inderdaad de ervaring van iemand in je huis me veel erger dan wat er eventueel meegenomen wordt…

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics