Thuisleven.com
Lastige kinderen? Heb jij even haast. Van Berthold Gunster.
Thuisleven.com > Entertainment > Boeken > Informatief > Lastige kinderen? Heb jij even haast. Van Berthold Gunster

Lastige kinderen? Heb jij even haast. Van Berthold Gunster

Dit prentenboek is de in-een-ruk-uitlezen-versie van ‘Lastige kinderen? Heb jij even geluk‘ van Berthold Gunster. Een bestseller over omdenken in opvoeding en onderwijs. Tijdens mijn opleiding tot Jeugdhulpverlener en daarop volgend Jeugdrecht, heb ik kennis genomen van allerlei opvoedingsstijlen. In dit boek wordt juist gesteld: STOP met opvoeden en begin met houden van! Zo basaal dat ik denk:” Waarom heb ik dit niet zelf bedacht?” Maar als het zo eenvoudig en doeltreffend is, waarom doen we dit dan niet massaal?

Omdenken en/of vastdenken?

Met dit in mijn achterhoofd begint mijn leeservaring. Het boek neemt me aan de hand en legt stapsgewijs uit wat omdenken is. Omdenken: maak van een probleem een feit en van dat feit een nieuwe mogelijkheid. Met het risico dat er nu al lezers afhaken is het tegenovergestelde van omdenken, Vastdenken, dan maak je van een probleem een catastrofe.

Patronen van vastdenken in opvoeding en onderwijs leiden vaak tot een vicieuze cirkel. Je wilt dat je kind iets niet doet, je verbiedt het, je dreigt met straf, uit angst voor straf gehoorzaamt je kind misschien, maar hetgeen wat verboden is wordt er wel extra aantrekkelijk door. Naar verloop van tijd doet je kind het stiekem toch, je ontdekt het en geeft straf. Het wordt van kwaad tot erger.

Naast de hoogst noodzakelijke tekst wordt in dit prentenboek een hoop verduidelijkt met foto’s en afbeeldingen. Die zijn zorgvuldig gekozen, zelfs in scene gezet. Een van de voorbeelden die bij de bovenstaande alinea horen is het ‘Please Touch Museum’ in plaats van de kunst in vitrines of achter rode koorden is het juist de bedoeling dat de kinderen alles aanraken.

Is het probleem wel echt een probleem?

Het hoofdstuk Vraag 2: Is het probleem wel echt een probleem? is een feest van herkenning voor onszelf. Kinderen die consequent hun jas in de hal of gang gooien. “Hang je jas op!”, we hangen een kinderkapstok op, we vangen ze bij de voordeur op en begeleiden ze naar de kapstok, we hanteren een stickerkaart met beloning etc., etc. Zonder dit boek gelezen te hebben heb ik op een gegeven moment een grote mand neergezet op de plaats waar hun jassen meestal terecht komen. Prompt hebben we een kapmand.

Ik ga het prentenboek niet verder samenvatten, dat doet geen recht aan het boek. Neem vooral een kijkje op Omdenken.nl voor meer inspiratie. Het boek is overal te koop en als je meer tijd kunt vrijmaken raad ik “Lastige Kinderen? Heb jij even geluk’ van harte aan.

Boekinformatie

Lastige kinderen? Heb jij even haast
Berthold Gunster
Omdenken
ISBN: 9789400502116

Lees ook:

Ben jij goed in omdenken?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics