Thuisleven.com
Kniepertjes
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Eten en drinken > Koek en snoep > Kniepertjes- de traditie aan het eind van het jaar

Kniepertjes- de traditie aan het eind van het jaar

Kniepertjes zijn knapperige, dunne wafeltjes die volgens traditie aan het eind van het jaar worden gebakken. Ze staan symbool voor het afgelopen jaar dat zich heeft ontvouwen. Ik ken het voornamelijk als een Drents recept van mijn moeders kant. Zodra ik begin met bakken, veranderen mijn kinderen dan ook in bloeddorstige wolven die geen kruimeltje op tafel willen laten liggen…

Voor 30 tot 45 kniepertjes heb je nodig:

  • 140 gram gesmolten boter
  • 275 gram witte bastardsuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • ¼ theelepel zout
  • 2 eieren op kamertemperatuur
  • 250 gram bloem

Ook nog nodig: boter of neutrale olie om de kniepertjesijzer in te vetten

Bereidingswijze:

  1. Meng de gesmolten boter met de bastardsuiker, het vanille-extract en zout in een kom. Roer de eieren erdoor. Meng als laatste de bloem erdoor. Dek de kom af met plasticfolie en laat het deeg minimaal 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Verwarm de kniepertjesijzer voor en vet hem licht in.
  3. Vorm bolletjes van 15-30 gram van het deeg en druk deze iets plat. Bak het deeg bolletje voor bolletje in 1 – 2 minuten goudbruin in het kniepertjesijzer. Haal de kniepertjes voorzichtig uit het ijzer, ze zijn nu nog erg buigbaar. Laat ze afkoelen en stevig worden op een rooster.

In het nieuwe jaar worden de nieuwjaarsrolletjes gegeten. Binnenkort hiervan het recept op Thuisleven.

Ben jij bekend met kniepertjes?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics