Selecteer een pagina

Meestal aan het eind van de dag is het gedaan met je dreumes en peuter. Ze hebben er dan al een lange dag op zitten, met spelen en de wereld ontdekken. Niet gek dat ze dan moe zijn. Dit zijn dan wel de momenten waarop je kind het moeilijk vind om zichzelf te vermaken. Laat het dan ook net het moment zijn waarop je de keuken in wilt om te gaan koken. Ik beken, ik kan niet goed koken als mijn kinderen huilen of steeds ruzie hebben. Omdat ik dan meer op de kinderen let dan op het eten,  brandt het eten aan en dat is niet echt bevorderlijk voor mijn humeur. Dus ik geef toe dat ik aan het eind van de dag mijn kinderen gerust voor de tv zet. Onder het mom van ‘even bijkomen’, hebben ze dit rust momentje wel verdiend. En ja, deze mama kan dan rustig de keuken in, om daar het eten te gaan bereiden zonder dat het zwart wordt. Zodra het eten klaar is, gaat de tv ook uit hoor. Want ja, teveel kijken is ook niet goed voor je kind.

Kinderseries

Tegenwoordig zijn er genoeg mogelijkheden om je kind tv te laten kijken. Er zijn veel kinderseries op tv te vinden, en er is een te kust en te keur aan kinderfilms. Maar wat is leuk voor zulke jonge kinderen en waar let je op bij het zoeken naar een geschikt iets op tv?

Omdat jonge kinderen vaak moe zijn eind van de dag, doe je er goed om aan ze te laten kijken naar rustige programma’s. Daar houden jonge kinderen van, en als het kan veel herhaling. Het programma of filmpje moet ook niet te lang duren, want dan haken ze af. Filmpjes met interactie vinden ze ook vaak erg leuk. Er zijn genoeg kinderen die terug praten tegen de tv.

Kijktips van onze peuter

Het Zandkasteel

Prinses Sassa, prins Toto en koning Koos beleven samen met hondje Finnie heel wat avonturen in en rond het Zandkasteel. De filmpjes zijn qua tijd precies goed en daarnaast zijn ze leuk, informatief en grappig.

Nijntje

Nijntje, er zijn diverse filmpjes te vinden waarin Nijntje de hoofdrol speelt. Net als de boekjes zijn deze filmpjes favoriet. Nijntje is een leuk en lief konijntje die jouw kind graag meeneemt naar herkenbare situaties. De liedjes zijn vrolijk, de beelden zijn mooi van kleur, het zal je dreumes net als die van ons aanspreken.

Bumba

Bumba, van oorsprong een Vlaams tv programma. De afleveringen duren kort, zo’n 5 minuten. Bumba is een clown die allemaal gekke dingen uithaalt in het circus. Je kindje gaat hier zeker om lachen.

Peppa pig

De avonturen van het varkentje Peppa en haar broertje George zijn aantrekkelijk voor kleine kinderen. Waarschijnlijk omdat het zo herkenbaar is. Favoriet bij ons is het stukje waarin ze in de modderplassen stampen. Zelfs als ze 4/5 jaar zijn kunnen ze dit nog erg leuk vinden.

Kikker

We hebben veel boeken van kikker in huis, daarom zijn deze filmpjes ook favoriet. De filmpjes zijn rustig en herkenbaar, zeker als je kind de boeken ook kent. Diverse thema’s komen terug in de filmpjes, ook moeilijke onderwerpen zitten erbij. Genieten van de belevenissen van kikker.

Mascha en de Beer

Mascha is een vrolijk en ondeugend peutermeisje. Haar beste vriend is een beer. En Mascha bemoeit zich eigenlijk overal wel mee. Met regelmaat zet ze het huis van Beer op zijn kop. En dat levert grappige en korte filmpjes op. Er wordt weinig in gesproken, maar het is goed te volgen.

Timmy Tijd

Timmy tijd gaat over een heerlijk ondeugend lammetje die van alles meemaakt. Hij is het kleine neefje van Shaun het schaap en hij gaat naar school. Daar komt hij erachter dat je er niet alleen komt maar dat je moet samenwerken. Timmy is ondeugend en nieuwsgierig, samen met zijn vriendjes zorgen ze er wel voor dat er elke dag wat leuks te beleven valt.

Brum

Brum is een kleine antieke auto dat in een museum staat. Elke aflevering begint met zijn vertrek naar de grote stad, op zoek naar avonturen! Hij zorgt dat er geen gevaarlijke situaties gaan onstaan, en als er iemand in nood is dan helpt hij. Brum kun je zien als een soort superheld, hij is nergens bang voor. De ene keer redt hij een katje en de andere keer helpt hij om een bruid op tijd op de bruiloft te laten komen.

Piet Piraat

Piet Piraat is een serie die zich afspeelt op een varend schip. Op dit schip wonen 4 praten, samen proberen ze het schip goed draaiende te houden.Elke aflevering begint met het bekende liedje ‘Piet Piraat Schip Ahoy’, gevolgd door een kort verhaal. Elke keer zit er een ander thema in. Berend Brokkenpap veroorzaakt regelmatig door zijn domheid een gekke situatie. Steven Stil haalt ook kattenkwaad uit. Maar samen hebben ze veel lol met elkaar. Dansen en zingen komt ook in de afleveringen elke keer naar voren.

Kijktip voor (bijna) kleuters

Buurman & Buurman. Wie kent deze twee buurmannen niet? De ene buurman heeft in elke aflevering wel een klus te doen, en de ander komt hem helpen. Maar beide zijn absoluut geen klusjesmannen, en de klusjes worden niet echt op de normale manier uitgevoerd. Dit zorgt wel voor veel hilariteit.

Lees ook:

Zit jouw kind ook wel eens achter de tv? En wat is bij jouw kind favoriet?

Geverifieerd door ExactMetrics