Thuisleven.com
keuken plannen
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Keuken > Keuken plannen – waar moet je allemaal op letten?

Keuken plannen – waar moet je allemaal op letten?

Bij de aanschaf van onze woning keek ik er heel erg naar uit om onze keuken opnieuw uit te zoeken. En ik kan mij indenken dat meer mensen dat gevoel wel herkennen. Maar waar let je allemaal op bij de aanschaf van je keuken? In dit artikel deel ik graag een aantal tips met je, zodat jij niet te veel betaalt voor de aanschaf. Een keuken is immers een grote aanschaf.

Tip 1: inventariseer je spullen

Duik eens je keukenkasten in en kijk eens in andere kasten welke spullen jij allemaal in je keuken kwijt wilt. Nu je weet hoeveel (en welke) spullen je hebt, kun je ook een betere inschatting maken waaruit je nieuwe keuken moet bestaan.

Tip 2: apparatuur

Nu je weet wat je allemaal in de keuken wilt plaatsen is het slim om eens na te denken over de apparaten die je in je nieuwe keuken wilt hebben. Ga je voor een kleine, middelhoge of grote koelkast? Neem je een grote oven of wil je ruimte besparen en kies je voor een combi-magnetron? Vaatwasser of was je liever af met de hand? Een los koffiezetapparaat of een inbouw? Waterkoker of kies je voor bijvoorbeeld een Grohe Red waarmee je kokend heet water direct uit je keukenkraan krijgt? Diepvries in de keuken of zet je die in een andere ruimte? En tot slot natuurlijk de vraag welke kookplaat en afzuigkap je in de keuken zou willen.

Tip 3: maak een afspraak

Nu je een inventarisatielijst hebt en dus ook weet wat je wel en niet wilt, kun je gericht een afspraak maken bij een keukenspecialist bij jou in de buurt.

Tip 4: meten = weten

Het is onhandig om een keukendesign te maken dat uiteindelijk niet gaat passen. Meet daarom van tevoren de ruimte en houdt daarbij rekening met ramen, deuren en andere belangrijke zaken. Zo kun je bij de afspraak een realiseerbaar keukendesign maken. 

Tip 5: ga voor verschillende keukenplannen

keukenontwerp
Het keukenontwerp waar wij “ja” tegen hebben gezegd.

Neem voor een afspraak de tijd en bedenk dat het een grote aanschaf is en het best een feestje mag zijn. Schroom dus niet om je bij meerdere zaken te melden, je wensen neer te leggen en de verschillende bedrijven te laten meedenken zodat je verschillende keukenplannen hebt. Alleen dan kun je een weloverwogen besluit nemen.

Tip 6: goed onderbouwde keukenofferte

Vraag om een goed onderbouwde keukenofferte zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Wat gaat het bedrijf leveren en wat moet jij regelen voor ze de keuken in elkaar komen zetten? Begrijp je iets niet, vraag het na! Apparaten in de zaak uitgekozen? Check online de reviews zodat je geen miskoop doet.

Sommige zaken hebben als beleid om het ontwerp niet mee te geven. Zorg daarom dat je na de afspraak even snel een schets maakt met hoe de keuken er ongeveer uit komt te zien zodat je deze bij de offerte kunt voegen en zelfs na keukenbezoek nummer 10 nog weet hoe het bij keukenzaak 1 eraan toe ging…

Tip 7: controleer het bedrijf

Ga na bij vrienden, familie en/of internet wat de ervaringen zijn met het bedrijf. Controleer ook bij het bedrijf zelf wat ze voor regels hanteren mocht er iets fout gaan met het in elkaar zetten van de keuken. Komen ze het kosteloos repareren of mag jij er voor opdraaien? Zorg dat die regels ook zwart op wit staan zodat je sterk in je schoenen staat mocht er wat fout gaan. En helaas gaat er toch met regelmaat wat fout bij het plaatsen van een keuken.

Tip 8: CBW-erkende keukenzaak

Waar je geen zicht op hebt is een eventueel faillissement van ‘jouw’ keukenzaak. Indien je een aankoop hebt gedaan bij een CBW-erkende keukenzaak heb je verschillende rechten. Zo wordt jouw aanbetaling door een andere CBW-erkende keukenzaak verrekend met een nieuwe aankoop bij een ander CBW-erkend bedrijf. Daarnaast geven CBW-erkende woonwinkels minimaal twee jaar garantie op je aankoop en kun je bij klachten of conflicten terecht bij de onpartijdige Geschillencommissie (goedkoop, snel en deskundig).

Lees ook:

Heb jij nog een aanschaf tip, deel het in een reactie.

#samenwerking

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

  • Sinds december heb ik een nieuwe keuken. Erg blij mee, maar ik moest er ook erg aan wennen. Mijn eerste vaatwasser. Wij hebben gekozen voor een kookplaat van zwart glas met daarop smeedijzeren gaspitten. Een nadeel, je ziet er iedere vetspetter op en dat levert veel poetswerk op. Mijn tip: Let hier op bij de aankoop.

  • Zorg dat het praktisch is, dus bedenken of je overal genoeg ruimte voor hebt. Dat van die cbw wist ik nog niet, goed om te weten!

  • Heb jaren geleden een nieuwe keuken gekocht bij een Zweeds warenhuis en ben er nog steeds heel tevreden mee.
    Nee, ik heb geen tips!

  • Vooral doen wat je echt mooi en handig vindt, zolang het financieel toelaatbaar is. Een keuken koop je voor jaren!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics