Thuisleven.com
Kaartspel Ligretto.
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > Ligretto een supersnel en spannend kaartspel

Ligretto een supersnel en spannend kaartspel

Houd je van spanning en heb je een goed uithoudingsvermogen? Dan is Ligretto het spel voor jou! Ligretto is een supersnel en spannend kaartspel van Schmidt, en kan gespeeld worden met 2-4 spelers. Vanaf 8 jaar kun je dit spelletje meespelen en gemiddeld duurt een spelronde 10 minuten.

Ligretto

Op het doosje staat vermeld: ‘fascinerend, ontspannend en verbluffend eenvoudig!’. Dat zal je niet meteen ervaren als je dit spel voor het eerst ziet en gaat doen. Althans dat was in ons geval zo. Toen wij voor het eerst dit spel speelden met vrienden dachten we allebei ‘Help, wat is dit?!’. Het kwam over als een heel chaotisch spel, maar wij kunnen je verzekeren….dit spel is heel verslavend. Het bijzondere en het leuke is dat alle spelers tegelijk spelen. Dat maakt het spel spannend en soms ook wat hectisch, maar wel leuk hectisch. Voordeel is dat je niet op je beurt hoeft te wachten. En doordat je tegelijk speelt krijgt het spel een zekere spanning, je kunt elkaar bewust en onbewust dwarsliggen.

Ligretto de spelregels

De spelregels zijn eenvoudig en goed uit te leggen. Elke speler krijgt een set kaarten in de kleuren, rood, groen, blauw en geel. Deze worden geschud en daarna worden de kaarten op tafel gelegd. Er worden 10 kaarten met de cijfers naar boven op tafel neergelegd, dit wordt de Ligretto stapel genoemd. Daarnaast komt een rij van 3 kaarten te liggen, ook met de cijfers naar boven. De overige kaarten houdt je met de cijfers naar beneden in je linkerhand. En dan kan het spel beginnen. Het doel van het spel is om jouw kaarten zoveel mogelijk kwijt te spelen.

Eén van de spelers geeft het startsein door ‘Ligretto’! te zeggen. De kaarten moet je in het midden van het speelveld (de tafel) leggen in de volgorde van 1-10. Wie een 1 heeft legt deze zo snel mogelijk neer, en daar bovenop komt een 2. Deze 2 mag iedereen neerleggen, ongeacht wie de 1 had neergelegd. De kaarten zijn onderverdeeld in 4 kleuren, bij het wegleggen van de kaarten moet je de kaarten wel per kleur neerleggen. Een groene 2 mag alleen op een groene 1 neergelegd worden. Als een stapel aangevuld is tot de 10e kaart kan er geen kaart meer bij. Deze stapel blijft wel op de tafel liggen.

Je mag een kaart van de Ligretto stapel wegspelen, uit de rij of uit je hand. Heb je geen 1 om neer te leggen, dan ga je verder met de kaarten in je hand. Hierbij moet je snel 3 kaarten met de cijfers van onder uit je hand aftellen en omdraaien. Geen 1? Dan draai je weer 3 kaarten om, zodra er een 1 verschijnt mag je die wegspelen. Als een kaart uit je rij direct past, dan mag je deze wegleggen. De lege plek vul je aan met een kaart van je Ligretto stapel. Zodra een speler zijn Ligretto stapel uit heeft gespeeld en de uitroep ‘Ligretto-stop!’ klinkt stopt het spel.

Ligretto de puntentelling

En dan begint het punten tellen, de kaarten in het veld worden gesorteerd. Elke kaart geeft 1 punt. Maar de kaarten die zijn overgebleven van je Ligretto-stapel telt als 2 minpunten! De kaarten in de rij en in de hand worden niet meegeteld! De winnaar is degene die na meerdere spelronden als eerste 99 punten heeft bereikt.

Het spel zit in een klein doosje, erg handig. Het neemt weinig ruimte in, en kan hierdoor makkelijk meegenomen worden. Ook een erg leuk vakantie spel. Wil je nog meer hectiek in het spel? Combineer dan het kaartspel met een andere Ligretto kleur, zo kun je het spel met nog meer spelers spelen. Wanneer je drie verschillende doosjes combineert kun je het spel uiteindelijk met maximaal 12 spelers spelen.

Spel informatie

Ligretto
Speleigenschappen
Aanbevolen leeftijd: 6 – 10 jaar
Aantal spelers: Van 2 tot 4 spelers
Spelsoort: Behendigheidsspel
Taal: NL

Lees ook:

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics