spelregels van SKIP-BO
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Kaartspellen > SKIP-BO Het 1-2-3 van kaartplezier

SKIP-BO Het 1-2-3 van kaartplezier

Ik ga al jaren kamperen met de kinderen en ’s avonds als de kinderen uitgespeeld zijn is het tijd voor een spelletje. Meestal samen met een bakje chips en onze campinglamp omdat het meestal toch al schemerig / donker is, wordt het favoriete spelletje op tafel gelegd SKIP-BO.

Wat is SKIP-BO?

SKIP-BO is een kaartspel voor jong en oud. Het bestaat uit cijferkaarten van 1 t/m 12 en SKIP-BO kaarten. De SKIP-BO kaarten zijn een soort jokers en die mag je overal inzetten.  Je dient al je kaarten weg te spelen in de chronologische volgorde van 1 tot 12. Als je als eerste je stapel weggespeeld hebt, dan win je. Er zijn in totaal 162 kaarten, dus er moet wel wat geschud worden. Het spel kan gespeeld worden met minimaal 2 spelers, als je met meerdere speelt (vanaf 4 personen ongeveer) adviseer ik er een 2e SKIP-BO spel bij te pakken. Je speelt allemaal individueel. Het is best ingewikkeld, het is een spelletje dat je even door moet hebben, maar snap je het, dan is het heel leuk. Mijn jongste dochter van 6 jaar speelt ook al mee.

De spelregels van SKIP-BO

Iedere speler krijgt 10, 20 of 30 kaarten om mee te spelen dit is je stokstapel. Die blijven omgekeerd liggen en alleen de bovenste draai je om. Met mijn jongste dochter spelen we meestal met 10 kaarten. Dus hoeveel kaarten iedere speler krijgt ligt aan de spelers zelf. Laten we er vanuit gaan dat iedereen 20 kaarten krijgt.
De stokstapel wordt uitgedeeld en leg je voor je neer op tafel met de bovenste kaart zichtbaar. Ook krijgt iedere speler nog 5 speelkaarten. De rest van de kaarten worden op een stapel in het midden van de tafel geplaatst. De bedoeling is dus je stokstapel weg te spelen. Er mogen 4 stapels in het midden van de tafel gemaakt worden, die begin je dus altijd met een 1 (of SKIP-BO). Stel je hebt een 2 op je stok en een 1 in je hand, leg je eerst de 1 neer en dan de 2 uit je stok erboven op. Dan pas draai je de volgende kaart op je stok om. Stel dat is een 3 dan kun je die erboven op leggen. Of het is een 1, dan maak je een 2e stapel in het midden van de tafel.

spelregels van SKIP-BO

Volg je het nog?

De overige spelers zien dus wel wat je voor kaart wilt wegspelen en kunnen het je dus moeilijk maken. Stel je moet een 6 wegspelen dan zou de speler voor je juist zijn 6 spelen of misschien wel de 5 nog even vasthouden, zodat jij je 6 niet kwijt krijgt. Na iedere beurt pak je weer kaarten uit de stapel aanvullend tot 5. Ook moet je na iedere beurt een kaart wegleggen, dat is meestal de hoogste. Iedere speler heeft dus zijn eigen 4 weg leg stapels. Die mag niemand anders gebruiken alleen die speler. Maar stel je moet de 12 wegspelen en er ligt een 9 op tafel en je hebt een 10 en 11 in je weg leg stapel, dan mag je die wel gebruiken. In het geval dat je al je 5 kaarten ineens weg kan leggen, mag je weer 5 nieuwe pakken en doorgaan.

SKIP-Bo junior

Het klinkt heel omslachtig, maar echt je hebt het zo door. Er bestaan ook een SKIP-BO junior variant, maar die hebben wij nooit gekocht en ik kan dus ook niet zeggen of die net zo leuk is.

Wat vinden wij ervan?

Wij zijn dol op het spelletje, niet alleen op de camping maar ook thuis wordt het spel regelmatig gespeeld. Behalve wat schudden en een lege tafel heb je er niets voor nodig. Kampeermeneer deelt nog 11 spelletjes voor 2 personen.

Meer kaartspellen lees je hier!
Lees ook: Penguins On Ice van SmartGames
En lees ook: UNO Deluxe kaartspel

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Ik denk dat ik het spel inderdaad goed zou leren door het te spelen, maar het ziet er al erg leuk uit 😀

  • Leuk! Deze spelen wij ook graag. Je moet het spel vooral gaan spelen dan leer je het vanzelf. Als we het spel met z’n vieren doen dan spelen we ook graag in teams. Dat kan bij dit spel ook erg goed. Vinden wij weer een leukere variant dan als iedereen voor zichzelf speelt.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics