najaarsaanplant Intratuin cadeaubon winnen
Thuisleven.com > Buiten > Tuinieren > Intratuin zet de heggenschaar in het vergeten tuinseizoen

Intratuin zet de heggenschaar in het vergeten tuinseizoen

De herfst komt eraan. Je denkt misschien, tijd om de tuinhandschoenen, bezem en heggenschaar ver achterin de schuur op te bergen tot het voorjaar. Nope! Even wachten, zegt groenkenner Intratuin. Het tuinseizoen is namelijk nog lang niet voorbij. Ook in het najaar is er veel te doen in de tuin of op het balkon. Denk aan het planten van voorjaarsbollen, struiken en bomen of het creëren van een groene haag. Het fijne is dat je daar in het nieuwe jaar weer van profiteert, want: wat je nu plant, groeit sneller en sterker in het voorjaar. Dat komt doordat planten in het najaar beter kunnen aarden in een warme grond en met voldoende regenval. Zo geniet je nóg eerder in het voorjaar van bloeiende magnolia’s, volle hagen en vogels in je tuin. Intratuin roept daarom iedereen op het najaar definitief op de agenda te zetten als tuinseizoen en deelt samen met groenexpert Ben van Ooijen vijf najaarsaanplant-klussen die je nu kunt doen voor een serieuze voorsprong op het voorjaar.

1.De heg groener dan de buren

De herfst is het perfecte seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodemtemperatuur – niet te hoog, niet te laag – vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je heg lekker aarden voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar.

2.Vroegbloeiers: planten maar!

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende planten in je tuin. De prachtige kleuren en heerlijke geuren van deze planten laten zich al vroeg in het seizoen zien en geven je een instant moodbooster. Hallo, lentekriebels!

Herfstklus Magnolia Intratuin
Najaarstopper: magnolia (€16.99). De magnolia is een echte voorjaarsbloeier en bloeit dan uitbundig met grote bloemen.

3.De bloemetjes buiten zetten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant vóór de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar!

4.Hi-ha-heester

Het najaar is een uitstekend moment om heesters te planten. De grond is nog vrij warm, waardoor de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Heerlijk, dat scheelt jou weer tijd!

5.De schaar erin!

Een goede snoeibeurt voor de winter Velen hebben de opvatting dat de herfst geen geschikt seizoen is om te snoeien. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt zelfs voor de meeste soorten, waaronder de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar mooi vol en groen. Misschien zelfs groener dan bij de buren ;-).

Kijk voor meer najaar to do’s op intratuin.nl/voorsprong of neem eens een kijkje op de website van Stichting Steenbreek voor tips of activiteiten bij jou in de buurt.

Lees ook:

Ben jij een vaste Intratuin bezoeker?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

120 reacties

 • Ik ga sowieso snoeien en weer voorjaarsbollen planten. Zorgt weer voor mooie kleuren in het voorjaar.

 • De komende week wil ik Allium bollen gaan planten in de voortuin. Omdat ze zo hoog worden hoop ik dat ze boven het raam uitkomen zodat je ze vanaf binnen ook goed kunt zien. Verder ben ik veel bezig om bloemzaadjes te verzamelen in de tuin om deze in het voorjaar weer te kunnen zaaien of weggeven aan een andere liefhebber. Dit laatste klusje stond er niet bij maar het is zeker ook een leuk klusje om te doen in de herfst!

 • De herfst gebruiken we voor het snoeien van de fruitbomen die in lei vorm groeien. Tevens is het altijd gezellig om samen met de kinderen enkele bloembollen in de grond te planten.

 • Snoeien van de heester verder gaan we zeker ons verdiepen wat er aankomde voorjaar in de tuin moet het is nog wat kaal maar dat komt omdat we zijn verhuisd en de vorige bewoners wat planten mee hebben genomen. Dus de cadeaukaart komt hier zeker van pas

 • Ja leuk wij zijn dit jaar flink met onze voortuin aan de slag gegaan! Nu is de achtertuin aan de beurt. We gaan sowieso voor het snoeien !! En met de bon wil ik een aantal leuke bloembollen halen, zodat we vast een start kunnen maken aan de achtertuin:D

 • Bloembollen planten in de potten die buiten staan op me balkon. En najaars / winter planten planten, voor een gezellig balkon in de winter.
  Verder me watergeefsysteem leeg maken, van de winter geef ik met de hand water

 • Bloembollen planten, heb mooie op de markt gehaald. En vooral veel snoueien, heb een uit de kluiten geschoten klinop die echt overal op klimt & in vast zit. Mooi zo’n groen blijvende plant maar hij is wel erg enthousiast aanwezig. En ik wil de blormbollen in het voorjaar natuurlijk wel goed kunnen zien 🙂

 • De bloemetjes buiten zetten en bollen planten zodat we in het voorjaar van een mini Keukenhof in de eigen tuin kunnen genieten.

 • Ik heb net een aantal bloembollen gehaald om alvast te planten voor komend voorjaar! Ik heb ook een haag die even een trimbeurt nodig heeft, maar dat vind ik altijd een wat minder leuk klusje, dus dat heb ik nog even uitgesteld haha 😉

 • Ik hou van tuinieren. Hier zijn d’r klussen snoeien, bladeren vegen, bloembollen poten. De magnolia lijkt me ook geweldig om in onze tuin te hebben.

 • Bollen poten, om het voorjaar weer met een bloemetje te starten.
  Bodem verbeteren. Dahlia’s rooien om te laten overwinteren.
  Ook snoeien van de meidoorn, staat op mijn to-do-lijstje

 • Het klinkt misschien een beetje vreemd, maar ik heb een dekbedovertrek met magnolia’s. Geen moeilijke keus lijkt me dat dan. Het zijn dan ook prachtige bloemen . Nu vind ik alle bloeiende planten wel mooi maar deze springt ertussen uit . Zeker met zijn mooie intense kleur. Hier gaan we voor.

 • Wauw..wat een prijs is dit! Om van te dromen.
  We hebben best wel wat tuin, in wat meer vroegbloeiers
  willen we investeren. Als de schrille zon wat doorbreekt geeft kleur in
  de tuin alvast de goede bode, de lente gaat beginnen! Kleur in de tuin doet een mens goed.
  Ook hebben we graag bolletjes in de tuin, voornamelijk sneeuwklokjes en
  tulpen.
  En op mijn wensenlijst staat een egelhuisje, deze week zat er in de avond
  een egel water uit een schaaltje te drinken. Bijzondere dieren die ik een warm hart toe draag.

 • Ja, zo leuk is deze actie en ik was er vandaag…..
  De bloemen buiten zetten zou ik zeker doen omdat het nu tijd om bloembollen te plaatsen voordat de eerste vorst is zodat men op tijd voorjaarsplanten heeft die kleurrijk zijn zoals de crocussen, tulpen en narcissen…. in het voorjaar voor een kleurrijk balkon….
  Ik doe heel graag mee met deze winactie….

  Xoxo

 • De vroegbloeier planten voor een beetje kleur vroeg in het seizoen dat moet hier nog gebeuren!
  Wat zou het geweldig zijn om op 27 oktober (mijn verjaardag) zo’n mooie prijs te winnen

 • Die heg hè, die moet gesnoeid. Niet de leukste klus maar het geeft nadien zoveel voldoening (als ie tenminste mooi recht geworden is)

 • Een nieuwe heester planten, want ik heb vorig jaar denk ik iets te fanatiek de schaar in een Vibernum gezet. Hij bloeide altijd prachtig maar nu niet meer tot mijn grote verdriet.

 • Helaas, de schaar erin. Mijn bolcaltapa’s zijn zo mooi op t moment. Helaas weet ik dat zodra het gaat stormen, ik achter de grote takken door de hele straat moet rennen. Ik ben zo bang dat ze de auto’s van de buren beschadigen,

 • De schaar erin! Dat is nodig en het staat altijd weer meteen zo netjes!
  De bon zou ik graag winnen om het balkon van mijn moeder oo te fleuren !

 • De twee bolbomen in de voortuin , daar vallen alle bladeren af in de Herfst.
  Zodra de bladeren er af zijn, mogen alle takken weggesnoeid worden.Dan blijft er een knot over.
  Ook de buxusheggen voor moeten allemaal gesnoeid (korten geknipt) worden.
  Deze buxus heeft ieder jaar de buxusmot overleefd gelukkig, is nog prachtig vol en groen.
  Heel graag doe ik mee voor deze cadeaukaart en volg bloglovin.

 • Mooie tips. Ik ga een mooie vroegbloeier planten, de tulpenboom is mijn favoriet. Die fleurt heel mijn donkere hoek op in het voorjaar. Dus nu kan hij lekker aarden in de warme aarde en in het voorjaar is hij klaar voor de bloei. En zeker de bollen vergeet ik niet, groepjes met tulpen, blauwe druifjes en kleine narcissen doen het altijd goed.

 • De bloemetjes buiten zetten! Nu zaaien is weer een heerlijke bloemenzee in het voorjaar van 2022. Kan er nu al naar uitkijken!

 • Lijkt mij leuk om mij eens te verdiepen in bloembollen. Normaal alleen zomerbloeiers op mijn balkon, maar is natuurlijk wel heel leuk als er al eerder wat gezelligs te zien is. Meteen ook een leuk projectje om samen met mijn kinderen te doen.

 • alles snoeien wat gesnoeid moet worden en bloembollen in de grond zetten en als het mooi weer is lekker in de tuin zitten

 • Wij hebben hoektuin met hoop hedera en coniferen. Daarnaast moet de perenboom en wat andere planten kort gewiejt worden voor de winter. Dit zou zeker van pas komen

 • De (vroeg-) bloeiers in de tuin zetten en in het voorjaar genieten. Misschien nog een miniheester voor m’n kleine tuin. Niet heel klein maar niet alle ruimte te gebruiken. Heb niet zoveel met bloembollen.

 • Planten en bloembollen in de grond zetten! Zodat we in het voorjaar straks weer een hele mooie gekleurde tuin hebben.

 • Ga mijn coniferen voor de eerste keer snoeien, ze zijn nu ruim anderhalve meter. Vorige bewoners hebben het aan de zijkant nagelaten, die zijn nu 10+ meter…. Wel heel mooi en vol vogels, maar iets minder handig zo midden in een woonwijk.

 • Alles wat gesnoeid moet worden lekker snoeien Rommel opruimen en gras bladvrij houden Vogelvoederplekken maken en genieten van alle vogels die van ons voer komen genieten

 • in het verschiet zit de vlinderstruiken snoeien en onze elstar appelboompje ook zodat er volgend jaar weer lekkere appels aankomen kunnen we weer appeltaarten maken!

 • M’n eerste huisje met tuintje is sinds kort een feit!! Ik zet maar al te graag de bloemetjes buiten voor wat gezelligheid!!

 • Vroegbloeiers planten, mij tuin is lekker groen, maar weinig kleur. In de lente wil ik er fleurig en kleurig bij zitten.

 • Ik ga voor het snoeien van de coniferen…wat een geluk dat het daar nu prachtig weer voor is. Dat gaat helemaal goed komen 🙂

 • Leuk! Wij zijn verhuisd van de Bollenstreek naar Nieuwkoop. We hebben nu plek voor bloembollen! Dat lijkt me zo leuk, om in het voorjaar onze eigen tulpen tuin te hebben. Dan hoef ik ze niet te missen.

 • Afgelopen zomer eindelijk het 60 jaar oude balkon opgeknapt ( betonrot, hek schilderen, vloer waterdicht maken, afvoer vernieuwen), plantenbakken geplaats met mooie plantjes dus supermooi!
  Nu hoor ik dat er ook mooie winterplanten/bloeiers zijn, dus het uitgebloeide zomergoed eruit en wat nieuws erin ! Daar fleurt de hele straat van op en dat willen wij erg graag.

 • Nummer 5! En eigenlijk ook nummer 1! Deze herfst worden zowel mijn bomen alsook mijn heg weer goed teruggesnoeid!
  En het leuke is: ik zie echt resultaat! Vorig jaar dit huis gekocht en dit jaar is de heg véél voller én er zitten zelfs heel veel besjes in; dat was vorig jaar niet het geval. Een dankbare klus dus!

 • Door Corona veel meer met de tuin bezig. Mijn moestuin moet winterklaar gemaakt worden en wat oude struiken uit de voortuin die vervangen moeten worden

 • Hoi, ik ga 100 % mooie hei planten en bergthee, pompoenen uitsnijden en de tuin klaar voor de herfst/ kerst maken.

  Fijn weekend liefs Renée

 • Superleuk
  Ik heb helaas geen tuin, wel een balkonnetje waar veel planten staan. De Mega aardpeer ga ik opruimen en hopelijk is er oogst.

  Verder help ik wel bij mijn ouders in de tuin, zo leuk. Onlangs de hedera bijgeknipt en de bollen gaan zeker de grond in.

  Ook snoeit mijn moeder aar veel blad in de borders laten we liggen voor de winter omdat dit goed is voor de insecten.
  Bedankt voor deze actie en succes voor de deelnemers

 • Hoppa! Vandaag 320 bollen geplant! Tulpen, narcissen, hyacinthen, krokus en allium. Wordt vast een prachtige lente .

 • Wij gaan planten! Ons nieuwe huis is nog niet klaar, maar we gaan wel vast wat bomen en struiken planten, zodat ze in het voorjaar lekker gaan bloeien (en groeien). Dus als jullie nog tips hebben van mooie binnen een struiken…. laat het gerust weten, wij zijn nog op zoek.

 • Toevallig snoeien wij vandaag met de straat de leilindes. Een heerlijk werkje en gezellig met zijn allen.

  En binnenkort gaan gezellig de bolletjrs de grond in. Niet alleen in potten 8n de tuin, maar ook op het talud achter ons huis. Gezellig kleirig in het voorjaar .

 • Hier wordt de heg zeker nog een keertje gesnoeid, maar ook willen we een nieuwe border aan gaan leggen, dus gaan er vast ook alvast wat bolletjes in voor het voorjaar. De cadeaubon zou dus zeker van pas komen

 • Ik heb niet heel veel tuin maar lekker veel bakken met bloemen dus ik ga 2 en 3 zeker doen en met deze bon word dat nog leuker!

 • Wat een super leuke prijs is dit om te winnen om onze tuin weer op te vrolijken met bloembollen voor de mooiste fleurige kleurige bloemen er in het voorjaar te zien schitteren!!

 • We hebben eigenlijk al geknipt 😉 De bloembolletjes worden komende weken geplant!!!! Heerlijk als de herfstzon schijnt! <3

 • Zeker ga ik aan de slag met het buiten zetten van de bloemetjes zeker mijn favorieten de mooie tulpen. Nadat de buxusmot hier weer toegeslagen heeft, hebben we de buxus weggehaald dus die hoeven we niet meer in vorm te snoeien.

  Ik ga duimen voor 27 oktober, want met die Intratuin bon, zou ik zeker weten heel blij zijn. Ik shop nergens zo graag als in een tuincentrum.

 • Wij gaan dit weekend weer snoeien en het snoei afval leggen we dan in de hoek van de tuin op het gras voor de diertjes die er graag onder kruipen etc. Ook gaan we stekjes van een de wilgenboom planten , deze hebben we al in een emmer water gehad en hebben nu mooie wortels gevormd en zijn dus nu helemaal klaar om de grond in te gaan.

 • In onze tuin mag wel het een en ander gesnoeid worden. Dat wil ik heel graag aan gaan pakken met een goede snoei- en heggenschaar

 • Ik ga voor nummer 5 : de schaar erin!
  De vlinderstruik moet ik weer helemaal terugsnoeien. Daarnaast is een bezem over het terras ook nodig.

 • Nummer 5: het snoeiwerk. Al moet de druif tot de winter wachten (de wintersnoei). Als je deze in de winter snoeit (en dan echt tot op het hout), dan kan ze niet doodbloeden omdat de sapstroom stil staat. Het lijkt dan net of de hele druif dood is, maar in het voorjaar is niets zo leuk om te zien dat er vanuit het oude hout mooie kleine groene knopjes tevoorschijn komen die al snel uitgroeien tot flinke takken (en daarna de bijbehorende druiventrossen).

 • Ik wil binnenkort zeker gaan beginnen met het planten van bollen,dat neem ik me elk najaar voor maar vergeet het dan weer..Met een cadeaubon kom ik er natuurlijk niet meer onderuit 😉

 • Dat wordt zeker weten nummer 5! Alles groeit een beetje tegen de klippen omhoog en de wijze woorden van mijn vader zijn: “snoeien doet groeien en bloeien”!

 • De platanen snoeien! Ik heb mooie leiplatanen die in de zomer de zon uit de woning houden en de woning koel houden, als de herfst zich aankondigt zie ik juist graag de zon weer binnen komen in de woning om het op te warmen daarom gaat de snoeischaar er begin oktober in. Fijn vooruitzicht om de zon weer te verwelkomen in mijn woning.

 • We hebben afgelopen maand de tuin helemaal opgeknapt en op de schop gehad. De vlinderstruik tot op de stam terug gesnoeid. Nu moeten de appelbomen nog een snoeibeurt hebben en natuurlijk gaan we de nieuwe tuin volzetten met bloembollen. Altijd weer de verrassing van de lente

 • Wij gaan “De bloemetjes buiten zetten” want dan hebben we al vroeg in het voorjaar plezier van de fleur en geur van de bollen! De vlinders en bijen zijn dan ook blij!

 • 5.De schaar erin! Ik ben erg gek op snoeien. Dit jaar moet ik me wel inhouden. Vorig jaar had ik wat dingen te kort genipt waardoor ze niet meer verder gingen groeien.

 • van de klussen die je opnoemt is het eigenlijk alleen bollen planten. Een haag hebben we niet en eigenlijk alle planten in onze tuin moeten in het voorjaar gesnoeit worden. En heb eigenlijk bijna geen plek om nieuwe planten te planten. DOordat alles het zo goed doet in de tuin heb ik vaste planten die zo groot worden dat alles aan het eind van de zomer dicht staat zelfs na een rigoreuse snoeibeurt in de lente

 • Ik zou 3 de bloemen buiten zetten.
  Hier vorige week veel dood/ lelijke planten eruit gehaald. Nu een border met vele lege gaten.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics