Selecteer een pagina

De herfst komt eraan. Je denkt misschien, tijd om de tuinhandschoenen, bezem en heggenschaar ver achterin de schuur op te bergen tot het voorjaar. Nope! Even wachten, zegt groenkenner Intratuin. Het tuinseizoen is namelijk nog lang niet voorbij. Ook in het najaar is er veel te doen in de tuin of op het balkon. Denk aan het planten van voorjaarsbollen, struiken en bomen of het creëren van een groene haag. Het fijne is dat je daar in het nieuwe jaar weer van profiteert, want: wat je nu plant, groeit sneller en sterker in het voorjaar. Dat komt doordat planten in het najaar beter kunnen aarden in een warme grond en met voldoende regenval. Zo geniet je nóg eerder in het voorjaar van bloeiende magnolia’s, volle hagen en vogels in je tuin. Intratuin roept daarom iedereen op het najaar definitief op de agenda te zetten als tuinseizoen en deelt samen met groenexpert Ben van Ooijen vijf najaarsaanplant-klussen die je nu kunt doen voor een serieuze voorsprong op het voorjaar.

1.De heg groener dan de buren

De herfst is het perfecte seizoen om een haag aan te planten in de tuin. De regenval in het najaar, in combinatie met een goede bodemtemperatuur – niet te hoog, niet te laag – vormt een perfecte basis voor de ontwikkeling van de wortels van je haagplanten. Zo kan je heg lekker aarden voordat de vorst inzet. Je kunt vrijwel elke haagplant aanplanten tijdens het najaar.

2.Vroegbloeiers: planten maar!

Wil je al vroeg in het seizoen genieten van het heerlijke voorjaarsgevoel, plant dan dit najaar nog een paar vroegbloeiende planten in je tuin. De prachtige kleuren en heerlijke geuren van deze planten laten zich al vroeg in het seizoen zien en geven je een instant moodbooster. Hallo, lentekriebels!

Herfstklus Magnolia Intratuin
Najaarstopper: magnolia (€16.99). De magnolia is een echte voorjaarsbloeier en bloeit dan uitbundig met grote bloemen.

3.De bloemetjes buiten zetten

Het klinkt misschien wat vreemd, maar voorjaarsbollen zoals narcissen, tulpen, blauwe druiven, sneeuwklokjes en krokussen plant je in het najaar. Dat komt omdat ze een koude periode nodig hebben om in het voorjaar tot bloei te komen. Het is daarbij wel belangrijk dat je ze plant vóór de eerste vorst. Op naar een kleurrijk balkon of tuin in het voorjaar!

4.Hi-ha-heester

Het najaar is een uitstekend moment om heesters te planten. De grond is nog vrij warm, waardoor de planten voor de winter al kunnen aarden en beginnen te groeien. In het voorjaar zie je daardoor al meteen resultaat. Bovendien valt er in de herfst meestal voldoende regen, zodat water geven niet of nauwelijks nodig is. Heerlijk, dat scheelt jou weer tijd!

5.De schaar erin!

Een goede snoeibeurt voor de winter Velen hebben de opvatting dat de herfst geen geschikt seizoen is om te snoeien. Toch zijn er haagplanten waarvoor juist dan het ideale snoeimoment is. Dit geldt zelfs voor de meeste soorten, waaronder de liguster, meidoorn, en verschillende coniferen. De hagen zijn dan gestopt met groeien. Geef ze het liefst vóór eind september een flinke snoeibeurt. Zo gaan ze netjes geschoren de winter in en zijn ze in het voorjaar mooi vol en groen. Misschien zelfs groener dan bij de buren ;-).

Kijk voor meer najaar to do’s op intratuin.nl/voorsprong of neem eens een kijkje op de website van Stichting Steenbreek voor tips of activiteiten bij jou in de buurt.

Lees ook:

Ben jij een vaste Intratuin bezoeker?

Geverifieerd door ExactMetrics