Selecteer een pagina

Altijd als ik terugkom van vakantie voel ik me lekker “zen”. Even geen stress en een heerlijk leeg hoofd. Dat gevoel probeer ik dan zo lang mogelijk vast te houden maar dat lukt me altijd maar een paar even. Binnen de kortste keren zit ik toch weer in mijn gewone ritme vast en heb ik weer een kop vol onrust. Door de jaren heen heb ik geleerd dat mediteren helpt en ook het lezen van spirituele boeken zorgt er weer wat rust in mijn hoofd komt. Het is dan ook superfijn dat ik juist nu het boek Innerlijk Vuur van Thich Nhat Hanh tegenkom.

Innerlijk Vuur – Thich Nhat Hanh

De boeddhistische monnik Thich Nhat Hanh is al decennia een enorme inspiratie voor iedereen die geïnteresseerd is (zen) boeddhisme of meer rust in zijn/haar leven. Bekende mensen als Martin Luther King en Oprah Winfrey hebben hem geroemd om zijn wijsheid en zijn inzet voor vrede. Hij schreef tientallen boeken waarvan er vele ook in het Nederlands zijn vertaald. Ik heb al meerdere boeken van Thich Nhat Hanh gelezen en ik hou van zijn duidelijke en krachtige manier van schrijven.

Innerlijk Vuur is een verzameling meditaties over een drietal emoties: angst, boosheid en liefde. Het boek bestaat uit twee delen: Deel I: van boosheid tot mededogen en Deel II: Geen geboorte, Geen dood, van angst naar liefde. De beide delen bestaan uit 3 hoofdstukken. Het is geen boek dat je leert hoe je moet mediteren en het geeft ook geen kant er klare oplossing voor emotionele problemen, maar het nodigt de lezer uit om even stil te staan bij bepaalde emoties en de achterliggende oorzaken. Het boek is dan ook niet bedoeld om in een ruk van kaft tot kaft te lezen. Dat zou volgens mij precies het tegenovergestelde bereiken van waar dit boek voor bedoeld is. Op elke bladzijde staat een kort stukje tekst waar je even over na kunt of moet denken. Je kunt er ook over mediteren natuurlijk.

Kijk naar je emoties

Het boek daagt je als het ware uit om eens goed naar emoties te kijken die we over het algemeen als negatief bestempelen. Hoe ga je om met angst of woede? Waar komt het vandaan?

Ik moet bij het lezen van de eerste paar bladzijdes al meteen even goed nadenken. Thich Nhat Hanh schrijft onder andere dat we ieder van ons een “zaadje van boosheid” in ons hebben. Hoewel ik niet worstel met woede of boosheid, begrijp ik wel een beetje wat hij bedoeld. Boosheid ligt ergens op de loer en hoe drukker we het hebben en hoe meer stress we hebben, des te sneller worden we boos.

Inspirerend

De stukjes die over angst gaan zijn allemaal korte tekstjes die je er op wijzen dat er zo veel moois is op de wereld. Heel inspirerend! Het laatste stuk over de liefde is ook heel mooi. Het gaat over begrip en geduld, twee dingen die er in de wereld soms te weinig zijn volgens mij.

Ik vind het een heerlijk boek om dagelijks (ok, misschien wel vaker) een pagina uit te lezen. Zo’n tekst krijgt dan even de tijd om te bezinken en door te dringen. Het is een fijn boekje voor naast je bed, om je dag mee te beëindigen of juist te beginnen. Voor alle mensen die net als ik van het werk van Thich Nhat Hanh houden of voor mensen die eens kennis willen maken met de wijsheden van deze bijzondere monnik is dit boekje een absolute aanrader.

Informatie

Innerlijk Vuur – Meditaties over Angst, Boosheid en Liefde – Thich Nhat Hanh
Uitgever: Ten Have | Paperback
Onder andere hier te koop.

Lees ook:

*** Voor dit artikel ontvingen we een recensie exemplaar ***

Geverifieerd door ExactMetrics