Wasbaar maandverband wassen.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Wassen & drogen > Hoe was je wasbaar maandverband uit?

Hoe was je wasbaar maandverband uit?

Wasbaar maandverband zien we gelukkig steeds meer voorbij komen en ook van steeds hogere kwaliteit. Om het maximale uit wasbaar maandverband te halen voor je beurs en het milieu is het slim (en hygiënisch) om het maandverband goed te wassen. Maar hoe was je wasbaar maandverband uit? In dit artikel leg ik het uit.

Uitspoelen na gebruik

Laten we even voorop stellen dat je wasbaar maandverband, ongeacht het merk, net zo gebruikt als wegwerp maandverband. Het verschil zit het alleen in het feit dat wegwerp materiaal daarna weggegooid wordt en wasbaar maandverband herbruikt kan worden. Door het wasbaar maandverband na gebruik uit te spoelen onder een koude kraan, te laten weten in koud water of op een kort programma te laten spoelen in de wasmachine haal je het vuil uit het maandverband.

Dit uitspoelen is echt het beste met koud water. Hoe hoger de temperatuur van het water wordt des te meer energie er verbruikt wordt om het water te verwarmen. Daarnaast is het een feit dat bloed stolt bij hogere temperaturen. Dus om het bloed goed uit het maandverband te krijgen is het ook niet slim om warm water te gebruiken.

Belangrijk: Als er klittenband aanwezig is, vouw deze altijd terug. Klittenband kan het PUL namelijk beschadigen.

Tussen het spoelen en het wassen in

Je wilt de wasmachine natuurlijk niet voor elk maandverbandje laten draaien. Hang de maandverbanden na het wassen op zodat ze drogen, verzamel ze in een wetbag of leg ze in een emmer met koud water en wat zout. Men zegt dat het zout de bloedvlekken er zo beter uitweken.

Hoofdwas

Verzamel alle maandverbanden en was ze op een kort programma voor op een temperatuur van maximaal 30°C
Was alle maandverbanden na je menstruatie (of tijdens als je een groot gezin hebt) met de handdoeken mee op maximaal 60°C (hoger kan de levensduur van je verbanden drastisch verkorten) in de wasmachine of op de hand met een stuk zeep. De temperatuur mag nu wel hoger aangezien de eventuele bacteriën zo gedood worden.

Belangrijk: Gebruik geen wasverzachter, hierdoor gaat het maandverband minder goed absorberen. Ook azijn, borax, kalk verwijderaar, water verzachter, vlek verwijderaars en bleek, kan je beter vermijden dit kan je maandverband namelijk beschadigen.
Ook belangrijk: Was de maandverbanden op een gewoon programma. Eco programma’s verbruiken minder water is juist hetgeen wat je nodig hebt om verbanden goed schoon te krijgen.

Drogen

Aangezien we milieuvriendelijk bezig zijn, wordt het daarna aan de lijn gehangen in het zonnetje. Dat heeft niet alleen een besparende factor maar het natuurlijke zonlicht zorgt ook voor verbleking. Mochten er toch nog wat vlekjes in het maandverband zitten, kunnen ze dus zo alsnog verdwijnen. Zijn de vlekken er nog niet uit? Maak het maandverband aan de waslijn een beetje nat en laat het langer in de zon drogen.

Lees ook:

Wat zijn jouw ervaringen met wasbaar maandverband?

Foto’s: Pixabay

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

1 reactie

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics