Thuisleven.com
stoomreiniger onderhoud
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Huishouden > Onderhoud > Hoe onderhoud ik de stoomreiniger?

Hoe onderhoud ik de stoomreiniger?

Na een eerder blog over het Onderhoud van een zak-loze stofzuiger wordt het de hoogste tijd dit eens voor de stoomreiniger te doen. Want schoonmaken kan je naar mijn bescheiden mening alleen met schone apparaten.

Het huishouden

Het is nogal een drukte met drie meiden in huis. Ze spelen veel buiten en rennen dan vervolgens naar binnen om wat te eten of drinken. Om het eerste vuil op te vangen hebben we een lange inloopmat bij de keukendeur voor het aanrecht liggen. Dat scheelt heel wat vlekken op het laminaat en dus in het huishoudelijk werk. Deze mat wil ik wel zo’n tweemaal per week goed stofzuigen. Die grassprietjes blijven er namelijk erg goed in vast zitten. Zo op het oog kom ik met tweemaal stofzuigen op de benedenverdieping de week wel door. En dan is nog een extra hygiënisch wapen in de strijd tegen vlekken: de stoomreiniger.

Eerst stofzuigen, dan …

Onderhoud stoomreinigerEens in de zoveel tijd, schuif ik alle meubels aan de kant en rol ik het vloerkleed op. Dan wordt het de hoogste tijd om de vlekken weg te poetsen. Voorheen deden we dat op de knietjes met de vochtige schoonmaakdoekjes. Tegenwoordig heb een ander schoonmaakartikel dat ik in de strijd gooi: de stoomreiniger die ik heb aangeschaft bij OTTO. Ik kan gewoon blijven staan en voor mijn voeten verdwijnen de vlekken als sneeuw voor de zon. En de vloer droogt weer op, waar je bij staat. Je kunt zelfs karpetten reinigen, maar dat heb ik nooit eerder aangedurfd. Het karpet dat klop ik buiten wel uit.
Naast het regelmatig uitwassen van de vloerdoek, behoeft de stoomreiniger nog wat extra aandacht om uitmuntend zijn werk te kunnen blijven uitvoeren.

Tips voor het reinigen en ontkalken van de stoomreiniger

De buitenzijde van het apparaat neem je af met een licht vochtig doekje. De stoomreiniger heeft een waterreservoir. De dop kun je reinigen met een oude tandenborstel en smeer ja na het schoonmaken het schroefdeel in met wat vaseline. Dit zorgt ervoor dat het reservoir goed af kan sluiten.
Sommige merken stoomreinigers leveren een ontkalkingsoplossing bij het apparaat. Volg de aanwijzingen nauwgezet, want het verkeerde gebruik en contact met deze oplossing kan leiden tot huid-, luchtweg- en oogirritatie.
Check de inhoud van je waterreservoir en vul een maatbeker met warm water. Los het ontkalkingsmiddel of schoonmaakazijn in het water op en vul het reservoir tot het maximum. Ook de opzetborstel en spuitstukken zijn in deze oplossing te weken. Laat dit een nachtje (8 uur) staan en spoel het voor gebruik twee tot drie maal na met schoon water. Zo kan de stoomreiniger het huishoudelijk werk weer een tijdje aan.

Lees ook:

Gebruik jij een stoomreiniger?

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics