Het al weer jaren geleden dat wij één van de eerste stofzuigers zonder zak kochten. Zo handig zonder stofzuigerzak, gewoon iedere keer de opvangbak boven de prullenbak omkiepen. Tenminste nadat al het speelgoed en sieraden eruit gevist zijn, want onze stofzuiger lust alles!
Stofzuigen zonder zak
Wel een stofzuiger van Bosch, bekend van de sterke motoren, want het apparaat heeft veel te verduren met drie koekjesmonsters in huis. Het stofzuigen wordt leuk en wat liggen er eigenlijk veel haren op de grond. Dan begint sensor-control rood te knipperen en alleen het legen van de opvangbak is niet meer voldoende. Er zit nog een filter in de koker, die vangt al het fijne stof, tegen allergieën, op. Het filter lijkt wel van papier en is in een waaier gevouwen om zo het oppervlakte te vergroten. Er zit dus héél véél fijn stof in dat filter, wat ik steeds minder vrolijk twee hoog buiten uitklop met-de-wind-mee. Daarbij gebruik ik een oude tandenborstel om meer stof eruit te laten waaien. Eén keer heb ik zelfs gewacht tot de avond inviel, want de glazenwasser van de buren is er vast niet blij mee.
Onderhoud van een stofzuiger zonder zak
Tot ik op het idee kwam het filter in een vuilniszak te doen, dicht te binden en ermee te tikken tegen de stoeptegels. Zo kwam er wel een hoop stof uit, waaide het niet weg en konden we er weer even tegen aan. We hebben ook eenmaal dit lamellenfilter vervangen (i.p.v. schoonmaken) en dat kostte zo’n 50 euro (origineel filter) bij de lokale stofzuigerspecialist. Na weer een ronde sensor rood knipperen, word ik een beetje narrig, hadden we maar een stofzuiger met zak. En wat doe ik als ik geprikkeld wordt, dan waag ik er een blog aan. Ik duik in de materie op zoek naar onderhoudstips voor stofzuigers zonder zak en vind het eigenlijk niets. In een helder ogenblik voer ik het typenummer in op de site van Bosch en download de handleiding. Wat zeggen ze er eigenlijk zelf over? Dan knipper ik met mijn ogen als ik het pictogram van het lamellenfilter zie. Wat doet dat kraantje in beeld? Dat meen je toch zeker niet …..
Contact met Bosch
Ik bel Bosch op, het telefoonnummer vind ik op de site. Na even in de wacht tref ik een alleraardigste medewerker. Ze vraagt naar het typenummer van de stofzuiger zonder zak en leest mee in de handleiding en ja hoor, dit filter kan onder de kraan schoongemaakt worden. “Wel even goed laten drogen hoor!” zegt ze lachend. Arm lamellenfilter, dat schrikt zich straks een rotje. Gewend aan uitkloppen bij nacht & ontij, gaat het straks onder een koude straal. Daarna maar even op de warme kachel te drogen leggen.
Lees ook:
- We hebben meer blogs met onderhoudstips geschreven op Thuisleven!
- Review: iRobot Roomba i7+ – Robotstofzuiger
Heb jij nog een zak in je stofzuiger?
Nb. van niet alle modellen kan het lamellenfilter onder de kraan, vergewis je hier tevoren van of bel even met je stofzuigerfabrikant. In mijn geval Bosch, is erg goed (telefonisch) benaderbaar.
Nee, ik heb zakloos
Ik vind het een ideale uitvinding zo’n zakloze stofzuiger! Zelf hebben we er één van Philips en zijn er erg blij mee. Manlief doet het onderhoud en ik het gebruik.
Moet stiekem lachen….
Oeps. Succes met spoelen nu.
Zo heb ik een hele nieuwe wasmachine gekocht bleek het achteraf aan de afvoer te liggen….
Ik vind het zo ongeloofwaardig dat ik het filter niet eens schoon durf te spoelen
Ik heb er ook eentje zonder zak, eigenlijk al jaren. Eerst de Dyson, toen eentje van 30 euro en nu een Kärcher. Ik klop de stoffilter altijd uit in de vuilnisbak, met de klep zoveel mogelijk dicht. Handig, dat ze ook gewoon in het water mogen!
Niet allemaal hoor, vraag dat even goed na bij de fabrikant. Ook handig in de prullenbak met de klep dicht, maar het stuift ontzettend dat fijne stof
Hahaha….
Leuk geschreven artikel!
In ieder geval goed van je dat jij er toch even naar gevraagd had op welke anmdere handige manier je het filter zou kunnen reinigen.
Fijne dag…..