Thuisleven.com
iRobot Roomba i7+
Thuisleven.com > Huishouden > Schoonmaken > Review: iRobot Roomba i7+ – Robotstofzuiger

Review: iRobot Roomba i7+ – Robotstofzuiger

Vorig jaar hebben wij een grotere woning gekocht. Zo groot dat we de stekker van onze stofzuiger met regelmaat in een ander stopcontact moeten steken om alleen al de benedenverdieping goed te kunnen stofzuigen. Een klusje die in het begin nog wel leuk was maar al snel begon te vervelend. Zeker omdat we nu met 4 tieners ook steeds meer was (veranderende lichaamsgeuren) erbij krijgen. En dan heb ik het nog niet over de belasting van al het kluswerk dat nog steeds gaande is. Aangezien ik steeds meer las over robotstofzuigers en de positieve voordelen ben ik mij daar dan ook net voor de zomervakantie vorig jaar in gaan verdiepen en heb ik de iRobot Roomba i7 aangeschaft. Nu, bijna een jaar later, vertel ik je of deze dure Roomba aanschaf de moeite waard was.

Hoe werkt de iRobot Roomba i7+?

iRobot Roomba i7+
iRobot Roomba i7+ op laadstation

De iRobot Roomba i7+ maakt het huis een systematische wijze schoon. De eerste paar keren dat de robotzuiger de boel gaat verkennen zet je alle losse objecten aan de kant en zorg je ervoor dat de stofzuiger ruim baan heeft. In deze rondjes verkent hij de boel en maakt hij een plattegrond aan, die je zelf terug kunt zien in de app. In diezelfde app kun je dus de hele plattegrond van je woning bekijken. De kaart kun je een naam geven (ik heb hem Begane grond genoemd) en per vertrek, ruimte of gebied kun je kamerscheidingen maken. Zo heb ik nu 4 ruimtes in de app staan:

  • Gang
  • Woonkamer
  • Eetkamer
  • Keuken

Het slimme navigatiesysteem zorgt voor een efficiënte schoonmaakroute door je huis, waarbij geen hoekje wordt overgeslagen. Of dat nu geld voor een ruimte, meerdere ruimtes of voor de gehele verdieping.

Virtual Wall

De iRobot Roomba i7+ is voorzien van een reeks handige snufjes zoals de Virtual Wall. Met de Virtual Wall (meegeleverd) kan je gebieden afbakenen waar de stofzuiger niet hoeft te komen. Ideaal voor snel of tijdelijk afbakenen want in de app kun je ook gebieden afbakenen (zie op de foto het rode gebied).

Cliff Detect

Een ander handig snufje is de Cliff Detect. Deze functie zorgt ervoor dat de robot niet van de trap valt. In de gang hebben we een trap naar de kelder toe lopen waar hij dus inderdaad ook niet vanaf valt. In het begin heb ik er wel bijgestaan om er vertrouwen in te krijgen. Tevens is daar de trap naar boven. Echter gaat dat om een open trap en zit er onder een klein randje waar de stofzuiger moeiteloos over heen zou kunnen gaan om vervolgens naar beneden te donderen.

Ook hier heb ik met grote ogen in het begin naar gestaard. En ook hier kan ik alleen maar aangeven dat de stofzuiger er prima mee omgaat. Het enige waar de iRobot Roomba i7+ zich in vergist is het gedeelte bij de achterdeur. Hier is een klein op/afstapje en zodra de deur open staat dan wilt hij er wel eens vanaf rijden. Omdat de drempel te hoog is om er weer op te komen maken we de deur dicht zodra we de stofzuiger de opdracht geven om de ronde te maken.

Verschillende vloertypes

iRobot Roomba i7+
Stofzuigerzak leegzuigen – kosten besparen, zie stukje nadelen.

Onze woning is voorzien van een stenen vloer maar heeft wel inloopmatten bij de voor- en achterdeur liggen. Ongeacht het weertype lopen we met regelmaat naar binnen en buiten en nemen dan ook de nodige troep mee het huis in. Gelukkig voor ons is de robotstofzuiger ideaal voor huishoudens met huisdieren en past zich daarnaast moeiteloos aan op verschillende vloertypen zoals laminaat en tapijt.

Oplaadstation

Ik heb bewust de keuze gemaakt voor de ietwat duurdere Roomba aangezien deze vele functies heeft die mij aanspreken waaronder ook het oplaadstation dat niet alleen voorzien is van een oplaadpunt (binnen 2 uur is de stofzuiger weer volledig opgeladen) maar ook om het vuil dat hij heeft opgezogen af te voeren. Het vuil wordt dankzij de Clean Base™ automatisch afgevoerd naar gesloten vuilzak. Is de zak vol dan krijg je een melding in de app om hem te vervangen.

Mijn ervaring met de iRobot Roomba i7+ na een jaar

De aanschaf van dit apparaat was natuurlijk niet niks. Bijna €900 heb ik eraan gespendeerd, gelukkig zijn ze nu wat goedkoper. Toch heb ik van elke uitgegeven euro geen moment spijt gehad. De stofzuiger heeft namelijk nauwkeurig de kamer in kaart gebracht en maakt deze dagelijks goed schoon. Echter zodra we eens met de meubels wat verplaatsen (bijvoorbeeld de salontafel die op de kaart een vaste plek heeft) dan weet de stofzuiger dit op de een of andere manier toch en stofzuigt netjes door zoals je dat zelf ook zou doen.

Een ander groot pluspunt van de stofzuiger vind ik toch wel het schoonmaken van de matten. Zodra de stofzuiger daar over heen gaat dan zien ze er echt weer als nieuw uit. Als ik zelf stofzuig moet ik er toch vaak wat meer moeite voor doen om het zelfde resultaat te krijgen.

Nadelen

iRobot Roomba i7+
Haren wegknippen

Een nadeel daarvan is natuurlijk wel dat de lange losse haren in huis in het borsteltje blijft zitten van de Roomba. Met enige regelmaat moeten we die eruit knippen en de groene borstels even losmaken om de haren te verwijderen. Op deze manier gaan de borstels allemaal net wat langer mee. En dat is gunstig want die zijn vrij prijzig.

Over prijzig gesproken de afvoerzakken in het laadstation vallen ook niet onder de categorie goedkoop. Toen ik daarvan de prijzen zag heb ik dan ook gelijk gekeken of onze stofzuigkop op de opening van de afvoerzak past. Dit bleek het geval te zijn en nu maak ik elke week de afvoerzak met de gewone stofzuiger leeg. Hierdoor gaat de eerste afvoerzak in het oplaadstation al een jaar mee. Tel uit je winst!

We laten het apparaat vooral lopen als we het huis uit gaan of als we naar boven gaan ofzo. Dit omdat de stofzuiger, zeker op de stenen vloer, toch wel wat geluid maakt. Echter voor we hem aanzetten maken we even een rondje op kleine losliggende items. Een doekje, kabel of dekentje kan er namelijk al voor zorgen dat de Roomba vast loopt. Daar krijg je dan wel netjes een melding van maar het is toch fijn als alles schoon is bij thuiskomst ipv dat je het apparaat moet bevrijden. Zeker omdat na zo’n bevrijdingsactie de accu leeg is en hij naar het oplaadstation moet.

Vinden we het de moeite waard?

Absoluut ja! Hij zuigt fantastisch, weet wat hij wel en niet moet doen en als een taak te lang duurt pauzeert hij automatisch waarna hij na verloop van tijd de route verder oppakt.
We zijn er zelfs zo enthousiast over dat we nu de bank op verhoogde pootjes willen gaan zetten zodat hij onder de bank (op een centimeter na past hij net niet) ook mee kan zuigen en een tweede overwegen voor de bovenverdieping.

Een nadeel is natuurlijk wel het opruimrondje voor we hem aanzetten maar het voordeel daarvan is dat het opgeruimd en schoon blijft. Ik zou echt niet meer zonder de iRobot Roomba i7+ kunnen.

Hoe stofzuig jij je woning?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

7 reacties

  • MIjn man stofzuigt in huis altijd, dus ik heb al een “robot”stofzuiger. LOL.
    Trouwens , ik vraag mij altijd af of zo’n ronde robot stofzuiger ook in de hoekjes komt. Mijn man wel !

  • Wij hebben ook een Roomba robot stofzuiger al een paar jaar nu in gebruik. En ik kan echt niet meer zonder. Soms ja moet je even de vloer wel speelgoed vrij maken, maar als je gewoon wilt stofzuigen ook en nu hoef je daarna niks meer te doen. Regelmatig gooi ik hem aan als de kids naar de speelzaal zijn,of wanneer ik de was boven in dezelfde tijd doe of buiten ga wandelen met de kids. Het is toch echt tijdbesparend en vaak als ik geen zin heb in stofzuigen , is dit een fijne uitkomst. Het is bij ons de investering waard; we zaten anders te denken om een schoonmaakster vaker te laten komen, maar ja voor alleen stofzuigen, is in verhouding dit toch een stuk goedkoper en makkelijker. Daarnaast hebben we ook nog een ”gewone ”stofzuiger die toch net iets meer zuigkracht heeft en in hoekjes /gaatjes komt waar roomba niet komt.
    1 groot voordeel als je zegt dat je de stofzuiger zo aanzet, dan gaan de kinderen spontaan snel snel hun speelgoed opruimen, want Roomba mag het niet opeten.

  • Alle positieve reviews ten spijt, ik zie steeds maar voor me hoe één van ons zijn nek (hopelijk bijna) breekt over zo’n robotstofzuiger… Want op de meest onverwachte momenten van een etmaal banjert er hier van alles naar binnen, dus ik weet niet op welk tijdstip deze hulp zijn/haar taak zou moeten beginnen!

Categorieën

Geverifieerd door ExactMetrics