Thuisleven.com
Thuisleven.com > Buiten > Buitenspelen > Hoe leer je kinderen fietsen?

Hoe leer je kinderen fietsen?

Nederland is bij uitstek een fietsland. We leven hier op een vrij vlak land en de wegen zijn ontzettend goed aangelegd. Bij het aanleggen van nieuwe wegen wordt er zelfs opgelet dat de fietsbaan iets van de autoweg af ligt zodat het nog veiliger is voor fietsers. Ook de fietsstraat is niet meer weg te denken in ons prachtig kikkerlandje. Om gebruik te kunnen maken van al deze faciliteiten, is het echter wel handig om te kunnen fietsen.

Stoppen. Kijken. Nog eens kijken en oversteken maar

Zodra je kind enigszins kan lopen, kun je al beginnen met de voorbereidingen op het leren fietsen. Tegenwoordig heb je namelijk loopfietsjes waarbij je kind kan zitten en lopend of zelfs rennend mee kan “fietsen”.  Een trapper op dit fietsje zul je niet aan treffen en dat maakt de stap dan ook wel erg makkelijk voor je dreumes of peuter.
Ofschoon het in het begin nog even zoeken zal zijn naar de juiste balans zul je al heel snel merken dat je kind er velen meters mee vooruit komt. Zo kun je dan ook langere wandelingen maken en krijgt je kind veel meer mee van de omgeving en zelfs van de verkeersregels.

Van een loopfiets naar de gewone fiets

Zodra je kind groot genoeg is voor een fiets, zal hij of zij vele voordelen hebben ten opzichte van kinderen die geen gebruik hebben gemaakt van een loopfiets. Zo kunnen kinderen die van een loopfiets naar de gewone fiets (zonder zijwielen) gaan al beter het evenwicht bewaren, beheersen ze beter de techniek van de rollende banden en zijn ze meer gewend aan de snelheid waarmee ze vooruit komen. Het kind zal daardoor minder angsten hebben en dat is dan weer handig om te leren fietsen. Want het is natuurlijk wel even wennen om je voeten op pedalen te zetten in plaats van de grond.

Oefening baart kunst

Of het nou omrollen, lopen of fietsen is… Oefening baart kunst.
Door je kind te motiveren dat hij/zij het kan en je kind te belonen zodra het iets bereikt heeft (dat hoeft echt niet met cadeaus, snoep e.d. maar een simpele high five en zeggen dat je trots bent is al voldoende) zal hij/zij bereid zijn om nieuwe dingen te blijven proberen. En dat is maar goed ook want na het kunstje van het leren fietsen zijn er nog heel wat meer zaken om te leren in het leven.

Veelgestelde vragen

  1. Hoe begin je met het leerproces van fietsen voor je kind? Begin met het introduceren van een loopfiets of driewieler om het evenwicht te leren.
  2. Wat zijn handige tips om je kind te leren fietsen zonder zijwieltjes? Oefen op een vlakke, rustige ondergrond zonder verkeer en geef je kind vertrouwen.
  3. Hoe reageer je als je kind valt tijdens het leren fietsen? Blijf kalm, bied troost en moedig aan om het opnieuw te proberen met positieve aanmoediging.

Lees ook:

Ben jij druk met leren fietsen geweest?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

85 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics