Thuisleven.com > Buiten > Hoe leer je kinderen fietsen?

Hoe leer je kinderen fietsen?

Nederland is bij uitstek een fietsland. We leven hier op een vrij vlak land en de wegen zijn ontzettend goed aangelegd. Bij het aanleggen van nieuwe wegen wordt er zelfs opgelet dat de fietsbaan iets van de autoweg af ligt zodat het nog veiliger is voor fietsers. Ook de fietsstraat is niet meer weg te denken in ons prachtig kikkerlandje. Om gebruik te kunnen maken van al deze faciliteiten, is het echter wel handig om te kunnen fietsen.

Stoppen. Kijken. Nog eens kijken en oversteken maar.

Zodra je kind enigszins kan lopen, kun je al beginnen met de voorbereidingen op het leren fietsen. Tegenwoordig heb je namelijk loopfietsjes waarbij je kind kan zitten en lopend of zelfs rennend mee kan “fietsen”.  Een trapper op dit fietsje zul je niet aan treffen en dat maakt de stap dan ook wel erg makkelijk voor je dreumes of peuter.
Ofschoon het in het begin nog even zoeken zal zijn naar de juiste balans zul je al heel snel merken dat je kind er velen meters mee vooruit komt. Zo kun je dan ook langere wandelingen maken en krijgt je kind veel meer mee van de omgeving en zelfs van de verkeersregels.

Van een loopfiets naar de gewone fiets.

Zodra je kind groot genoeg is voor een fiets, zal hij of zij vele voordelen hebben ten opzichte van kinderen die geen gebruik hebben gemaakt van een loopfiets. Zo kunnen kinderen die van een loopfiets naar de gewone fiets (zonder zijwielen) gaan al beter het evenwicht bewaren, beheersen ze beter de techniek van de rollende banden en zijn ze meer gewend aan de snelheid waarmee ze vooruit komen. Het kind zal daardoor minder angsten hebben en dat is dan weer handig om te leren fietsen. Want het is natuurlijk wel even wennen om je voeten op pedalen te zetten in plaats van de grond.

Oefening baart kunst.

Of het nou omrollen, lopen of fietsen is… Oefening baart kunst.
Door je kind te motiveren dat hij/zij het kan en je kind te belonen zodra het iets bereikt heeft (dat hoeft echt niet met cadeaus, snoep e.d. maar een simpele high five en zeggen dat je trots bent is al voldoende) zal hij/zij bereid zijn om nieuwe dingen te blijven proberen. En dat is maar goed ook want na het kunstje van het leren fietsen zijn er nog heel wat meer zaken om te leren in het leven.

Lees meer.

Batboy deelt tips over de aanschaf van een tweedehands kinderfiets, over maten e.d. Bij Website4mama lees je meer over wanneer fietsen zonder zijwieltjes.

Ben jij druk met leren fietsen geweest?

Miranda

Miranda is de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben ze vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Ze is een enthousiaste (amateur)kok en bakker, waarvan enkele ingrediënten uit haar onderhoudsvriendelijke moestuin komen. Ze geniet ervan om tijd door te brengen met haar gezin, of het nu is door samen naar films en series te kijken, spelletjes te spelen of samen op avontuur te gaan. Italië heeft een bijzondere betekenis voor Miranda en Tom, omdat ze daar verloofd én getrouwd zijn. Het is geen verrassing dat Miranda niet alleen haar thuisleven koestert, maar ook anderen inspireert op de toepasselijke blog: Thuisleven.com.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

85 reacties

Geverifieerd door ExactMetrics