Hoe ga je om met leeftijdsindicaties op speelgoed
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Opvoeding > Hoe ga je om met leeftijdsindicaties op speelgoed?

Hoe ga je om met leeftijdsindicaties op speelgoed?

Elin kreeg pas van iemand, wiens kinderen daar te groot voor zijn geworden, Interactive Quiz. Als eerste maak je een puzzel van 35 stukjes. In het midden komt een mooie plaat tevoorschijn en rondom de stukken waarmee je de quiz speelt. De leeftijdsindicatie is 3 – 5 jaar. Elin was net 3 jaar geworden, dus ik verwachtte dat ze er nog wel een poosje mee vooruit zou kunnen. Maar helaas. Nadat we de puzzel een keer samen hadden gedaan, (de eerste keer is natuurlijk het moeilijkst) legde ze de puzzel daarna erg vlot weg. En de quiz die je daarmee kunt spellen? Ze had alles de eerste keer al goed. Ze weet de kleuren, ze kan tellen tot 10 en de dieren weet ze ook. Vanaf die dag ligt de doos te wachten totdat Joas er aan toe is …

Leeftijdsindicaties

Het valt mij vaker op dat de leeftijdsindicatie op het speelgoed verre van klopt. Elk kind is natuurlijk verschillend. Het lijkt wel of kinderen van 2 jaar nergens mee kunnen en mogen spelen, want op heel veel speelgoed staat Dit speelgoed bevat kleine onderdelen en is daarom niet geschikt voor kinderen onder de drie jaar. En voor babyspeelgoed zijn ze dan weer te groot.
Ik ken mijn kinderen en u kent de uwe en we weten daarom zelf wel goed of iets wel of niet geschikt is voor onze kinderen.
Elin bijvoorbeeld was nog maar net 2 jaar en ze legde al plankjes vol met strijkkraaltjes en de waterkralen heeft ze ook allang ontdekt. Haar fijne motoriek is niks mis mee. Andere kinderen zie ik al van kleins af aan hard wegrijden op hun loopfiets, het lukt Elin nu aardig, maar op de loopfiets mee een boodschappie doen? Daar moet ik niet aan denken.

Ik vroeg aan de andere bloggers hoe zij met de leeftijdsindicatie op speelgoed omgingen:

Linda: Kinderpuzzels zijn vaak te gemakkelijk voor onze dochters. Ze leggen al vlot een puzzel van 50 of 100 stukjes. Gevolg hiervan is dat puzzelen uit de gratie is geraakt en de dozen hier staan te verstoffen

Wobbel / Ostheimer / Grimms

Marjolein: die van mij komen met die van jou overeen. Ik verbaas mij ook telkens weer over de 3+ indicatie. Zeker bij mijn tweede (2 jaar) let ik daar nu nauwelijks meer op en gebruik ik vooral mijn gezond verstand. Dat kan ook niet anders, want ik kan hem moeilijk weghouden bij de speelgoedberg van zijn broer van 4 jaar.

Linda: Het is echt een indicatie omdat het per kind verschilt. Lucas en Eva spelen ook al spelletjes die voor oudere kinderen zijn enzo. En andere dingen voor 3-jarigen vinden ze ook niet altijd meer iets aan.

Inge: Juist omdat het vaak maar een vage indicatie betreft, kijk ik er niet zo erg naar. Ik kijk naar mijn kinderen en zoek daar passend speelgoed bij. Ik denk dat ze vaak met dingen spelen die “officieel” te moeilijk zijn, maar die in de praktijk dus prima kunnen. Vooral dochter van bijna 4 speelt eigenlijk alleen maar met dingen van grote broer van 7 (en dat gaat hartstikke goed). Ik hou sowieso zelf erg van speelgoed dat meerdere leeftijden meegaat, zoals een Wobbel of Ostheimer/Grimms speelgoed.

Kim: Ik heb eigenlijk nooit echt gelet op de leeftijdsindicatie, maar meer naar waar is mijn kind nu mee bezig? Dat waren dino’s vanaf 2,5 jaar en lego vanaf 3. De jongste is nu 4 en kijkt met broer van 7 mee in de magazines van National Geographic junior. Hij leest dan voor. Samen bouwen ze de grootste lego bouwsets.

Marjo: Ik kijk ook niet naar de leeftijdscategorie want, onze kids hebben moeite met hun fijne motoriek, dus ook al zijn ze 5 en 7, met strijkkralen hebben ze nog moeite. Maar ze konden wel met 3 jaar fietsen zonder zijwielen. Mijn zoontje speelt graag met lego en heeft nu al technisch lego. Ik denk dat het ook veel met interesse heeft te maken

Kim: En hier is het net andersom, mijn meisje heeft haar fijne motoriek juist heel erg ontwikkeld. Maar durft niet zonder zijwieltjes te fietsen, kan ze nu wel maar dus pas met 4 jaar. De loopfiets ging wel goed.

Zo zie je maar weer! Elk kind is weer anders en elk kind heeft andere interesse!

Bewaren

Bewaren

Lees ook:

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics