Hobby drones

Hobby drones.

Ik zag laatst op het Jeugdjournaal een item over een jonge jongen die samen met zijn vader een eigen bedrijf gestart was. Hij is namelijk verzot op drones en kwam er tijdens het uitvoeren van zijn hobby achter een probleem. Hij raakte zijn drone kwijt en ontwikkelde een programma om andere hobbyisten hiermee te helpen. Ook repareerde hij ze bij de mensen thuis.

Een nieuwe hobby- drone vliegen.

Steeds vaker zien we ze vliegen, drones bedoel ik dan. Op verschillende festivals maakte een drone een filmpje van ons als enthousiaste bezoeker en kan je jezelf en anderen op een groot scherm bewonderen. Ook tijdens het fietsen zien of horen we regelmatig drone vliegers. Alleen of in een groepje, soms stoppen we even om te kijken. Wat opvalt zijn de hoeveelheid benodigdheden. De vliegers bezitten vaak meer dan één drone en kunnen soms wel wat extra onderdelen gebruiken. Thuisgekomen verdiep ik mezelf er eens in bij Droneland.nl. De mogelijkheden worden steeds uitgebreider. Het is allang geen speelgoed meer. De techniek wordt steeds vernuftiger, maar wat zijn nu de regels voor drone vliegers?

De regels voor recreatief gebruik.

Als iets een hype dreigt te worden, dan moeten er in ons kikkerlandje regels opgesteld worden. Zo zagen we rond vliegveld Soesterberg al verbodsborden voor het vliegen met drones. Als gebruiker van het luchtruim, al is dat hobbymatig, dien je je te houden aan luchtvaartregels. Zo mag je bijvoorbeeld niet hoger vliegen dan 120 meter boven de grond. Er is ook een regeling voor modelvliegen van toepassing. Daarin staat vermeld dat je niet boven aaneengesloten bebouwing en mensenmassa’s mag vliegen. Je mag niet in het donker vliegen en moet je drone altijd in het zicht hebben. En logischerwijs moet je landen wanneer je een helikopter of vliegtuig ziet naderen. Er zijn no fly zones aangewezen, grotendeels rond vliegvelden. Daarvan zagen we al een mooi bord. Ook aan het gebruik met een camera voor het maken van foto’s en films is aandacht. Net als op het vaste land dient een ieder rekening te houden met de privacy van andere mensen. Voor het beroepsmatig vliegen met drones zijn andere regels van toepassing.

Lees ook:

Is vliegen iets voor jou?

Linda Meester

Mede-eigenaar van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Gehuwd en moeder van 3 dochters. Ik houd van wandelen, fietsen en in de tuin werken.

1 reactie