Eeuwenoude verhalen die van generatie op generatie doorverteld worden. Eerst werden ze mondeling doorverteld, later werden ze opgeschreven. In bijna alle godsdiensten zijn wel van deze verhalen die al eeuwenlang verteld worden.
Vaak zijn het verhalen met vragen die niet zomaar te beantwoorden zijn. Of verhalen waar een wijze les in zit. De verhalen zijn mooi of grappig, maar soms zijn ze ook verdrietig.
Maar heeft het nog wel zin om deze verhalen door te vertellen? De verhalen zijn oud, ze komen uit andere tijden, uit andere culturen, en ze gaan over mensen die in een heel andere wereld leven dan wij nu. Mijn antwoord is: ‘Ja, natuurlijk heeft het zin om deze door te vertellen! Ook nu kunnen we nog wat van deze verhalen leren!’

Het kistje met zand

Eén citaat uit het ‘woord vooraf’ van het boek het kistje met zand, over het doorvertellen van verhalen, wil ik u niet onthouden. Want daar gaat het ‘m juist om bij deze eeuwenoude verhalen:
‘De schoonheid van de verhalen zit hem juist ook in de onbekendheid ervan. Een goed verhaal kan je meenemen naar een wereld die je nog niet kent. Een wereld waarin je je ogen uitkijkt, waarin van alles te ontdekken en te beleven valt. In die wereld ontmoet je verrassende mensen, je maakt er dingen mee die je nooit had verwacht. Juist dat zet je aan het denken. En als je ogen wat wennen aan de omgeving, als je je wat meer thuis gaat voelen in de verhalen, zul je zien dat er toch ook veel dingen zijn die je wel herkent. De emoties van de personages, hun vragen en problemen, zijn vaak van alle tijden. Ze zijn groter dan het verhaal, maar komen pas goed in beeld als je in het verhaal kruipt en er een tijdje in ronddwaalt. Dan ontdek je een wereld die je veel te zeggen heeft.’

Het kistje met zand, verhalen uit de wereldgodsdiensten

In dit boek staan 51 verhalen uit zes verschillende godsdiensten; de Griekse mythologie, het hindoeïsme, boeddhisme, het jodendom, het christendom en de islam. Het zijn voor mij bekende verhalen, maar ook onbekende verhalen. De verhalen uit de Griekse mythologie krijg je wel mee bij je geschiedenislessen op school. De verhalen uit het christendom en een paar verhalen uit het jodendom zijn voor mij ook bekend. Andere verhalen ken ik niet. Het ene verhaal spreekt mij meer aan en het andere verhaal wat minder. Het boek is niet geschreven om je in al die waarheden van de verschillende godsdiensten te laten geloven, je hoeft het niet overal mee eens te zijn. Maar het zijn wel verhalen die je aan het denken zetten, ook de verhalen waarin je zelf niet gelooft.

Mijn leeservaring

Het boek is geschreven voor kinderen vanaf 8 jaar, maar ook voor volwassenen is dit een mooi boek. Dit boek is ook zeer goed te gebruiken in het onderwijs, op de kindernevendienst in de kerk, in het gezin thuis of op andere plekken waar met kinderen gewerkt wordt. En om je te helpen om het gesprek met kinderen aan te gaan, of om er zelf nog eens dieper over na te denken, zijn er drie bijlages opgenomen in dit boek; ‘Over de verhalen’, daar vind je informatie over de bron van een verhaal en de betekenis die vaak aan het verhaal gegeven wordt. ‘Tien manieren om een verhaal te verkennen’, hier worden een aantal werkvormen beschreven om meer met een verhaal te doen om de betekenis van een verhaal beter te laten begrijpen. En ‘gespreksvragen bij de verhalen’, hier zijn bij elk verhaal een aantal vragen beschreven die je kunt stellen aan de kinderen, of aan jezelf.
Deze bijlages vind ik absoluut een waardevolle toevoeging aan het boek zodat een verhaal niet alleen een verhaal blijft, maar dat er ook echt wat mee gedaan kan worden. Het brengt diepgang in de gesprekken die je met kinderen kunt hebben.

De vormgeving van het boek

Wat mij ook opvalt is de vormgeving van dit boek. Het is een mooi en stevig boek met een dikke kaft. De bladzijdes zijn ook stevig en van een mooie kwaliteit glanzend papier. Bij elk verhaal staan één of meerdere illustraties waarvan je sommigen zelfs humoristisch zijn. De illustraties zijn duidelijk en passen heel goed bij het verhaal. Er zijn mooie kleuren in het boek gebruikt waardoor het ook erg aansprekend is voor kinderen. De verhalen zijn ook niet te lang, vaak nog niet een twee bladzijdes. Hierdoor kunnen veel kinderen van begin tot eind van het verhaal zich goed op het verhaal blijven concentreren.

Dit prachtige boek zou in elke boekenkast thuis, op de basisschool, in de kerk, of waar dan ook moeten staan.

Boekinformatie

Titel: Het kistje met zand
Auteur: Erik Idema
Illustrator: Guida Joseph
Uitgeverij: Kwintessens
Dit boek is voor € 24,95 te koop bij o.a. uitgeverij Kwintessens.

Lees ook:

* Voor dit artikel hebben we een recensie-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics