Thuisleven.com
Harry Potter Paralitis. spellenreview met spelregels.
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Bordspellen > Harry Potter Paralitis! spellenreview met spelregels

Harry Potter Paralitis! spellenreview met spelregels

Aresto Momentum, Bombarda, Expecto Patronum, Expelliarmus, Protego Maxima en Lumos maxima zijn toch wel mijn favoriete spreuken uit de Harry Potter boeken en films. Hetzij om hetgeen wat de toverspreuk doet en anderzijds ook het moment waarin het wordt gebruikt. En hoe leuk ze ook zijn, in het spel Paralitis zijn ze niet nodig. Lees snel verder om te ontdekken wat voor spel Paralitis! is.

Paralitis, Protego en Toverfout

Voor dit spel hoef je maar 2 spreuken te kennen namelijk: Paralitis en Protego. Met de spreuk Paralitis verlam je het doel van de spreuk. Uit de toverstok komen een of meer lamstralen. Hoe beter je de vloek beheerst, hoe meer lamstralen er uit de toverstok komen. Lat. Paralitus = verlam. Met de spreuk Protego kun je kleine vloeken afweren. Kan ook soms terugkaatsen naar de degene die de vloek heeft uitgesproken, die dan zelf vervloekt wordt. Lat. Protegere = beschermen, verdedigen. Dus letterlijk: ik bescherm. Maar omdat we nog beginners zijn gebeuren er met grote regelmaat ook nog wel eens wat foutjes en dat uit zich in het spel tot een Toverfout.

Oefen dus maar even op Paralitis en Protego en dan kunnen we het spel beginnen.

Spel voorbereidingen

Elke speler ontvangt 1 toverstok, 3 Paralitis en 5 Spreukfout kaarten. Er wordt een opstellingskaart die overeenkomt met het aantal spelers genomen en elke speler ontvangt een vlagtegel conform verdeling op de kaart. Alle beloningskaarten worden goed geschud en gedekt op de tafel neergelegd, binnen handbereik van alle spelers. Zet de Word de Favorite-kaart in het midden van de tafel, zorg ervoor dat er nog voldoende plaats is voor de volgende 8 kaarten die aan het begin van de ronde op tafel gelegd zullen worden. Leg de toverdrakenmeester en Laatkomer kaarten binnen handbereik. Deze kaarten zullen pas aan het einde van het spel gebruikt worden. Laat op tafel een plek vrij voor de aflegstapel, waar alle kaarten die tijdens het spel afgelegd zullen worden, opgestapeld worden. Leg de vertragingsfiches binnen handbereik.

Plaats als laatste het bord op de binnenzijde van de doos om de 4 afdelingsruimtes te maken. Leg de doos binnen handbereik en het spel kan beginnen.

Harry Potter Paralitis. spellenreview met spelregels.
In het midden de Word de Favoriet kaart en daaromheen 8 beloningskaarten.

Spelregels Paralitis!

Kies een speler die als eerste mag beginnen, deze ontvangt de Favoriet-tegel. Kies iemand die bijvoorbeeld het oudste is, de beste verslagen maakte op school of de grootste Harry Potter fan is.

Het spel wordt over 8 rondes gespeeld. De favoriet beheert en kondigt de 7 fasen aan die in elke ronde passeren. De 7 fasen staan op de achterkant van de Favoriet tegel en zijn hardop voor te lezen. Hieronder de 7 fasen op een rij:

  1. Beloningen onthullen.
  2. Spreuk voorbereiden.
  3. Kies een tegenstander.
  4. Spreuken uitspreken.
  5. Effecten van de spreuken uitvoeren.
  6. Beloningen uitdelen.
  7. Einde van de ronde.

Voor de uitgebreide spelregels alsook de omschrijving van de verschillende effecten (Punten, Succesvolle Toverdrank, Gunst, Privélessen, Tijdverdrijver en Word de Favoriet) staan beschreven in de spelregels handleiding die bij het spel zit.

Harry Potter Paralitis. spellenreview met spelregels.
De 5 Spreukfout en 3 Paralitis! kaarten, een toverstok, een afdelingskaart per speler aan het begin van het spel.

Einde van het spel

Het spel eindigt na 8 ronden, wanneer alle beloningskaarten verdeeld zijn. Iedereen gaat nu individueel zijn Toverdrank en Gunst kaarten tellen. Degene met de meeste Toverdrank kaarten wint de Toverdrankenmeester (bij gelijkspel krijt niemand hem). Het aantal Gunsten staat voor het aantal bonuspunten zie tabel hieronder.

Aantal gunsten012345678910
Bonuspunten01030601202003004006008001.000

Tel vervolgens per afdeling (Griffoender, Zwadderich, Ravenklauw en Huffelpuf) alle kaarten in jouw afdelingsruimte op, daarna telt iedere individuele speler daar de bonuspunten van de Gunstkaarten en eventueel de Toverdrankmeester bij op en de afdeling met de meeste punten wint het spel. Bij gelijkspel winnen de betrokken afdelingen de winst.

Wat vinden wij ervan?

Bij nieuwe spellen is het altijd even wennen hoe bepaalde regels toegepast moeten worden. Mijn tip voor jouw is dan ook om eerst even de spelregels goed door te lezen en daarna stap voor stap met de spelers de spelregels te volgen tijdens het spelen zelf. Al snel wordt dan duidelijk wat er precies bedoeld wordt en hoe het spel te spelen is. Is het spel één keer geoefend dan zitten de regels er goed in bij iedereen is mij opgevallen.

Tip: Voor je echt gaat spelen oefen je nog even met de jonge kinderen hoe ze de toverstok moeten gebruiken (lees niet richting gezicht richten) en welke Toverspreuken er zijn en hoe ze te beheersen zijn.

Ik vind het prettig dat het spel lekker vlot te spelen is. Ook het aspect dat iedereen het leeuwendeel van de tijd samen kan spelen is prettig. Dat maakt dat iedereen erg betrokken (en fanatiek) blijft tijdens het spelen.

Harry Potter Paralitis. spellenreview met spelregels.
Overzicht van het spel aan het begin van het spel met 3 spelers.

De spelregels zijn voor iedereen snel duidelijk. De doos is groot genoeg om na spelgebruik alles weer netjes op te ruimen. De plastichouders voor de vlagtegels en de Word de Favoriet tegel hoeven er na spelgebruik niet vanaf gehaald te worden. Dat is fijn want daardoor slijt het spel minder snel.

Tot slot is er de leuke gimmick van de verschillende toverstokken. De echte Harry Potter fan weet natuurlijk precies welke toverstok bij welke afdeling hoort.

Informatie

Paralitis!
Spelsoort: strategisch.
Speelduur: 30 minuten.
Leeftijd: 8+
Taal: Nederlands.
Merk: Repos Production, Unbox Now.
Inhoud doos: 1 spelbord, 8 toverstokken, 9 vlagtegels, 1 favoriet-tegel, 142 kaarten, 24 fiches, 10 plastic houders, spelregels.

Lees ook:

Weet jij welke toverstok bij wie hoort?

* Voor het schrijven van dit artikel hebben wij een review-exemplaar ontvangen *

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

13 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics