Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Handige tool voor het maken van een (nieuwe) beroepskeuze - Thuisleven.com

Als meisje van zes jaar had ik al een antwoord paraat wanneer men mij vroeg wat ik later wilde worden. Mijn antwoord was steevast: “Ik wil werken in een kindertehuis”. Je had die blikken moeten zien…

Jeugdwelzijnswerk

En zo geschiedde, na het behalen van mijn havodiploma maakte ik de overstap naar het HBO Jeugdwelzijnswerk (huidig SPH). Het afronden van de theorievakken bleek geen enkel punt, maar dan die creatieve vakken. Er waren er wel acht, dat was mijn struikelblok. Ik had ideeën zat, maar het schortte aan de uitvoering. Ondanks de hulp van studiegenoten stopte ik met deze studie na tweeëneenhalf jaar. En toen viel ik in een gat. Ik vond een fulltime baan als productiemedewerker en berustte in mijn lot.

Beroepengids

“Waarom ga  je niet een opleiding volgen?” stelden mijn ouders na een jaar voor. Tja, wat dan …? Inmiddels was ik 20 jaar oud en ik vond het wel best allemaal. Mijn moeder leende een beroepengids bij de bibliotheek. Tegenwoordig zouden we daar Beroepen.nl voor gebruiken en we bladerden langs een woud aan beroepen. “Wil je niet bij de politie werken als jeugdagent? Dan komt je bijbaan als beveiliger ook nog van pas.” Mogelijkheden te over, tot het moment dat mijn oog viel op criminoloog, de gedragswetenschap over criminaliteit. Ik volgde de misdaadjournalisten in die tijd op de voet en las er veel boeken over criminaliteit. De criminologie was een redelijk nieuw vakgebied binnen het Nederlands recht. In mijn tijd kon je nog met een HBO propedeuse naar de universiteit en ik schreef mijzelf in. Ik was één van de oudere studenten, ik had al een leven zeg maar. In de eerste twee studiejaren rondde ik alle criminologie-vakken met vlag en wimpel af. Mijn keuzevakken volgde ik in het Jeugdrecht en op de faculteit Psychologie en Pedagogiek. Ze bleven toch trekken die jongeren en tegen beter weten in zette ik alle beroepen met kinderen weer eens op een rijtje.

Uiteindelijke beroepskeuze

In die tijd liep ik stage bij de kinderrechter van de rechtbank in Utrecht. Daar kwam ik in contact met Bureau Jeugdzorg. Een medewerker wist mij te vertellen dat er een nieuwe jeugdgevangenis in aanbouw was. Ze waren al volop personeel aan het werven. Alles viel op zijn plek. Ik kon al mijn studies en werkervaring kwijt in een jeugdgevangenis. Het jeugdwelzijnswerk, de beveiliging, het jeugdrecht, de criminologie en mijn interesse in criminaliteit. Ik solliciteerde en werd direct aangenomen als groepsleider op een behandelgroep voor jongens van 12-18 jaar. En zo was het balletje rond: ik werkte na vele omzwervingen in een kindertehuis.

Lees ook:

Wist jij ook al op jonge leeftijd wat je later wilde worden?

Geverifieerd door ExactMetrics