Thuisleven.com
Thuisleven.com > Er op uit > Dagje weg > Museum > GeoFort het interactieve forteiland

GeoFort het interactieve forteiland

Wij wilden als gezin een leuk en educatief uitje doen. Maar wat doe je met 3 kinderen in de leeftijd 6-9 jaar. Het moet leuk zijn voor jongens en meisje en eigenlijk ook wel actief. Dus ik ging op zoek bij het Land van ANWB. Er daar kwam ik het GeoFort tegen. De informatie sprak mij gelijk aan en het was maar 20 minuutjes rijden! Dus wij gingen naar het GeoFort in Herwijnen en ik kan zeggen een aanrader.

Op GeoFort draait alles om de aarde!

Ga binnen en buiten het experiment aan met oude maar ook moderne geo-technieken. Raak gedesoriënteerd in de donkere ondergrondse gang. Word uitgedaagd in het doolhof en raak gefascineerd door kaartschaal en projecties in de Kazerne. Ga miljoenen jaren terug in de tijd door aan de 4D-globe te draaien en met Powers of Ten zoom je van het kleinste deel in je lichaam uit tot aan het verste plekje in het heelal. Ook kun je speuren, klauteren en spelen in en met water in de Vleermuisspeurtuin van Staatsbosbeheer. Speurtochten, wandelingen,  Minecraft workshops, historische rondleidingen en speciale activiteiten tijdens schoolvakanties… er is van alles te doen! Schuif na een leuke, leerzame dag aan in het 3D Cafe of op het terras en geniet van vele lekkernijen!

GeoExperience binnen

Binnen zijn er erg veel leuke dingen te doen. Kan jij met kapla een aardbeving proef gebouw bouwen op de Eartquake Shake? Dit was een enorm leuke maar ook spannende uitdaging. Ben je snel genoeg met bouwen maar overleefd jouw gebouw de aardbeving, maar niet alleen jouw gebouw ook die van de buren?

In de kazerne is de Eye in the sky daar stap je in een vliegtuig die vol zit met spionage-computers. Kan jij illegale bouwwerken, marihuana plantages of de kapotte wisselverwarming vinden? Onze drie kids konden met z’n drieën achter de spionage computer zitten en gingen op jacht! Het was soms nog best heel moeilijk om een kapotte wisselverwarming te vinden. maar ook die illegale bouwwerken in de velden zijn goed verstopt!

Interactieve zandbak: Deze zandbak was magisch. De zandbak verkleurd als je op een knop drukt, je ziet wind stromingen, hoogtelijnen maar je kan ook bossen, meren en rivieren creëren. Maar het allermooiste vonden ze de vulkanen. Hoe hoog moet je berg worden en waar stroomt de lava dan naar toe. Zo mooi om te zien en heel zichtbaar voor de beelddenker in ons gezin!

Kompas: Ook kon je op een simpele manier je eigen kompas maken. Dat eenvoud zo goed werkt!

Daarnaast zijn er nog:

 • Tossing & Turning: Een 4D-globe die je aan de tijdschijf kan draaien om te kijken hoe de wereld is in heden, verleden en de toekomst.
 • Powers of Ten: Dit is een cirkel waar je omheen gaat staan, Eerst ga je uitzoomen via dak, de Betuwe, Nederland, de aarde en uiteindelijk kom je bij het zwarte gat. Daarna komt het inzoomen die zelfs de kleinste dingen van je DNA laten zien.
 • Minecraft Speurtocht: Tijdens deze speurtocht ga je op het fort als digitaal avonturier aan de slag in Minecraft. Met behulp van een luchtkaart ga je op zoek naar twee coördinaten in virtueel Nederland.
 • Digital Wall: Een muur met beeldschermen waar je kan zien dat er veel data verzameld wordt en ingezet word voor de veiligheid. het zijn touchscreens dus je kan zelf ook dingen ontdekken als wie vliegt er in het luchtruim en welke boten varen er wereldwijd.
 • Buskruit Bioscoop: In het oude kruitmagazijn is nu een bioscoop waar continu de docu Nederland van Boven draait.
 • GeoGuessr: Dit is een spel die je speelt met Google streetview, weet jij waar je bent?
 • Bottom Up: Bij deze landkaart kan je aan schijven draaien en zie je de verschillende grondlagen van Nederland

GeoExperience buiten

Ook buiten is er veel te ontdekken op het forteiland. Wij gingen als eerste naar het Zalmendoolhof. Hiervoor heb je een goede neus nodig. Het is de bedoeling dat je net als de zalm met je neus de goede geur volgt en zo kan je het doolhof uit. Erg leuk, maar na veel verschillende geuren valt het niet mee om de goede geur te onthouden.

Daarna was de Desoriëntatietunnel aan de beurt. Door de verschillende licht en geluid shows raak je gedesoriënteerd of toch niet? Wij waren er zo doorheen en hadden niet het idee dat wij in de ‘war’ waren maar of dat echt niet zo was?

Op naar Expedition Earth, hier moesten wij even wachten, want er kunnen maar een bepaald aantal mensen in. Het wachten duurde nog geen 10 minuten dus dat was geen enkel probleem. Eenmaal in expedition earth was het voor onze middelste best heel spannend. Je gaat namelijk naar het midden van de aarde, 6000 km. En daar wordt het wel heel heet! Als dat maar goed afloopt, met leuk commentaar van Dr Mono. die leert je ook veel over de verschillende aardlagen.

Verder zijn er buiten nog

 • GPS locator: Ervaar met de hand hoe een GPS werkt en wat hier allemaal bij komt kijken. Samenwerken is de boodschap!
 • NL 1:25.000: dit is een trekpont (helaas was die bij ons gesloten vanwege waterkwaliteit)
 • Moordspel: Er is een moord gepleegd op het GeoFort. Kan jij de dader vinden? Het is handig om voor dit spel thuis alvast de GeoFort App te downloaden.
 • Elementendoolhof: Een doolhof met verborgen kamers waar de elementen water, vuur, aarde of lucht centraal staat. Beantwoord de vragen en je krijgt de code om het doolhof te verlaten.

Buiten is ook de Vleermuisspeurtuin waar je heerlijk kan spelen, speuren, klimmen en klauteren. Daarnaast kan je er ook Bamboe bouwen, verspringen als een dier (hoe ver kan jij?), met water spelen en is er een doe-het-zelf doolhof. Je kan zelf je doolhof bouwen en verbouwen. Super leuk om te doen. De vleermuisspeeltuin is erg leuk en mooi gemaakt. Bij het watergedeelte zijn wij wezen kijken, leuk! maar was het te koud voor.

Speurtochten:

Het GeoFort bied verschillende speurtochten aan. Dit was ons eerste bezoek aan het GeoFort en hebben wij geen speurtocht gedaan, maar dat gaat zeker nog een keer gebeuren want de kinderen zijn erg enthousiast over het forteiland.

Wat wij ervan vonden:

Zoals jullie al hebben gelezen zijn wij zeer enthousiast over het GeoFort. De kinderen hebben zich er goed vermaakt en al dingen geleerd. Omdat wij nog zeker niet alles gedaan hebben gaan wij nog een keer terug. Zeker ook omdat het voor ons dichtbij is.

Wij hebben ook gegeten bij het 3D restaurant. Het eten was heerlijk, maar de bediening was niet top. Maar dat maakt voor ons niet veel uit. Wij hadden namelijk drinken besteld en dan ga je ervan uit dat ze na een tijdje de bestelling op komen nemen. Na 20 minuten wachten ben ik maar gaan vragen of wij konden bestellen, dit was het enige minpuntje.

Informatie:

Bezoekadres: Nieuwe Steeg 74 in Herwijnen
Openingstijden: GeoFort is alle weekenden en de meeste schoolvakanties open.
GeoExperience: 10:00 – 17:00 uur.
Openingsdagen vakanties (naast de weekenden):

Kerstvakantie 2019 zat. 21 december t/m zon. 5 januari*
Voorjaarsvakantie 2020 zat. 15 februari t/m zon. 1 maart
*Het GeoFort is dit jaar gesloten op 24 december, 25 december en 31 december.

Entreeprijzen

Speurtuin & 3D Café gratis
GeoExperience 0 t/m 3 jaar gratis
GeoExperience 4 t/m 12 jaar € 11,00
GeoExperience 13+  € 12,50

Met je museumkaart mag je gratis naar binnen!

Hebben jullie een museumkaart? Wij twijfelen om aan te schaffen is dat een aanrader?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

 • GeoFort is een leuke ontdekkingstocht voor nieuwsgierige kids, leuke speurtochten en uitdagende spellen om daar te doen. Echt een aanrader!

 • Oh dit klinkt interessant! Ga ik verder even maar kijken. Hier geen MJK voor ons of de kinderen maar lijkt me wel ideaal. Nu vind ik een museum vaak duur maar dan kun je ook gewoon eventjes gaan kijken. Als het dan niet leuk is (voor jullie in elk geval) kun je weer gewoon gaan… doet het niet zo pijn 😉

 • Nee, ik heb geen museum jaarkaart.
  Vroeger wel gehad.
  Ben nog nooit naar GeoFort, het interactieve forteiland geweest.
  Had er nog nooit van gehoord.
  Maar toch een leuk spannend idee om een keertje met de kleinkinderen heen te gaan.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics