Enorme groei van aantal Nederlandse beleggers
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Financiën > Enorme groei van aantal Nederlandse beleggers

Enorme groei van aantal Nederlandse beleggers

De spaarrente is laag. En de beurskoersen blijven stijgen. Steeds meer Nederlanders kiezen daarom voor beleggen. Onderzoeksbureau Kantar TNS (vroeger TNS Nipo) publiceerde deze maand een onderzoek waaruit blijkt dat de groei van het aantal beleggers veel groter is dan de afgelopen jaren.

In Nederland beleggen ongeveer 1.385.000 huishoudens, zo blijkt uit het onderzoek. Dat is een stijging van 14% ten opzichte van 2016, waarin het aantal beleggende huishoudens ook al met 9% toenam. Volgens Kantar komt de groei van het aantal beleggers door de dalende rente.
De trend is namelijk te zien sinds de spaarrente in 2016 onder de 1% daalde.

Na de financiële crisis duurde het even voordat het vertrouwen in beleggen weer steeg

Volgens Kantar TNS nemen Nederlanders een voorbeeld aan hun omgeving. Als mensen zien dat steeds meer bekenden (succesvol) beleggen, zijn ze zelf ook eerder geneigd om hun geld te beleggen.

We zoeken naar een alternatief voor ons spaargeld

Nederlanders moeten steeds meer zelf regelen voor hun financiële toekomst. Dat komt bijvoorbeeld doordat de AOW-leeftijd omhoog gaat. En doordat de hypotheekrenteaftrek verder wordt afgebouwd. Ook krijgen studenten geen basisbeurs meer.  “Nu de spaarrente zo laag is, lijken steeds meer mensen op zoek te gaan naar mogelijkheden om een hoger rendement te behalen,” vertellen Jeroen Roskam en Aart Hatzmann, fondsmanagers van de Gemaksbeleggen fondsen van Centraal Beheer. “Beleggen levert op de langere termijn vaak meer op dan sparen. Let wel op dat beleggen ook kosten en risico’s met zich meebrengt.”

Beleggen proberen? Begin klein

“Voelt beleggen nog als een ver van uw bed show? U kunt ook klein beginnen om eens te kijken of beleggen iets voor u is,” zeggen Roskam en Hatzmann.“ Veel mensen zetten maandelijks een bedrag op hun spaarrekening. U kunt een deel van dit geld op een beleggingsrekening zetten. Met een inleg van 50 euro per maand kunt u over een langere periode al een mooi bedrag opbouwen.” Bereken op de site van Centraal Beheer wat (een deel van) uw geld beleggen u kan opleveren.

Lees ook:

Bron afbeelding: Pixabay
Artikel in samenwerking met Centraal Beheer

gastbloggerthuisleven

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

10 reacties

  • Mijn man heeft het vroeger wel gedaan, ik niet en heb die behoefte ook niet zo. Misschien omdat elke maand die rekening toch weer helemaal leeg raakt… 😉

  • Niet doen!! beleggen. Je hebt nu een rustig leventje. Met beleggen is dat afgelopen. Hebzucht waar je voor gestraft wordt door onrust en onzekerheid. Dan maar lage rente en heerlijk slapen is mij veel meer waard!

  • Fijn artikel. Ik denk ook wel eens na over beleggen. Zeker nu de spaarrentes zo laag staan. Vandaar dat ik tegenwoordig bij mijn boodschappen koopzegels neem. Die leveren tenminste nog wat op.

  • Het enige wat ik beleg zijn m’n man z’n broodjes, haha… ik vertrouw niks van dat hele wereldje, flink in de zeik genomen!

  • wat een super fijn artikel om eens tussen door te lezen.
    ik heb altijd wel veel interesse gehad in belegen maar een inleg van 50 euro is wel heel erg fijn!

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics