0
0 Items Selected

No products in the cart.

Select Page

Als man zijnde, ben ik niet zo geïnteresseerd in echte modetrends. Ik ben graag goed gekleed, maar datgene wat mode genoemd wordt, past doorgaans niet zo goed bij me. Die op de knieën gescheurde broeken vind ik maar niets. De periode ervoor met de ultra skinny broeken, heb ik ook met gemak kunnen weerstaan. Past niet bij mijn lengte van 1.7m nog mijn “hardlopers kuiten”. Om nog maar te zwijgen over de modetrend waarbij broeken strak om het onderbeen zaten terwijl het kruis tussen je knieën hing.

Rare trend

Geen idee wie daarop gekomen is, maar ik ben blij dat de trend voorbij is. En het jaar waarin het ineens helemaal “in” was om je broek zo laag te trekken totdat een groot gedeelte van je in ondergoed gehulde achterwerk eruit kwam, is misschien wel de slechtste periode in de geschiedenis van herenmode te noemen. Overigens misschien leuk om te weten, deze klederdracht (ook wel “Sagging” genoemd) heeft zijn origine in het Amerikaanse gevangenis systeem.

Er wordt beweerd dat door het verbieden van een riem en de vaak slecht zittende, te grote kleding, gevangenen vaak hun broek laag op de heup droegen. Andere bronnen beweren dat door de broek lager te trekken een “inmate” (gedetineerde) op subtiele manier aangeeft open te staan voor sexuele toenadering van andere gedetineerden. Waar of niet waar, de reactie van de rest van de wereld op deze uiting van mode was zo sterk dat er lokaal zelfs wetten zijn opgesteld die deze kledingstijl verboden. Of ik zo ver zou gaan, weet ik niet. Maar het is hoe dan ook niets voor mij.

(On)Conventioneel

Nee, ik ben veel conventioneler te noemen. Conventioneler maar zeker niet saaier! Ofschoon ik van goed zittende kleding houd die comfortabel en praktisch is, kan die zeker tevens ook mooi en verfijnd zijn. Neem bijvoorbeeld het eeuwen oude overhemd. Die zijn er in ontelbaar veel soorten en maten, kleuren en vormen. Alleen al in de boord heb je een 6 tal verschillende types.

Button down boordm Cut Away boord, Wit boord en Wide spread boord…

Zo heb je een “Button down boord”, waarbij de boord door knoopjes omlaag gehouden wordt. (origineel bedoeld voor meer actieve aangelegenheden), een “Cut away boord”, waarbij de punten ietwat rond naar achter lopen en de moderne “Wit boord”, een shirt waarvan de boord altijd wit is ongeacht de kleur van het shirt zelf.

Ook is er de “Wide spread boord” met de punten van de kraag wijder uit elkaar, wat ruimte biedt voor een bredere stropdas (zoals bijvoorbeeld een dubbele Windsor) en de befaamde Vadermoordenaar, het formele hemd met punten die enkel aan de voorkant zichtbaar zijn en die je vaak aantreft bij smoking of rokkostuum. En natuurlijk is er als laatste nog de klassieke boord, ook wel “straight point” of “Turn down” genoemd.+

Kunstofbaleinen

Bij deze laatste worden de punten van de boord stijf gehouden door kunststofbaleinen aan de achterkant. Uiterst geschikt onder een kostuum of met stropdas! Overigens wist je dat de baleinen in het overhemd van de 17de tot in de 20ste eeuw gemaakt werden van het “gebit” van de baleinwalvis. Hoe dan ook, in de pasvorm heb je bijna evenveel smaakjes. Recht, licht getailleerd of zeer sterk getailleerd voor de aller slankste onder ons. En als dat nog niet genoeg is, kunnen we daar nog talloze kleuren, stoffen en prints aan toevoegen. Om nog maar niet te spreken over de vorm van de manchetten. Een mooi overhemd is dus een stuk subtieler dan een onderbroek die boven je jeans uitsteekt, maar daarvoor zeker niet minder saai!

Eton door Overhemden.com

Het exemplaar dat ik van Overhemden.com heb mogen ontvangen voor deze review is hier een prachtig voorbeeld van. Het is een licht blauw (mijn favoriete kleur voor een shirt) overhemd van Eton met een Poplin weving, cut away boord (waarvan je nu weet wat het betekend) en slim fit pas vorm. De Poplin weving in combinatie met het hoogwaardige katoen, geeft het overhemd een bijna satijnachtige zachtheid.

Door zijn eenvoud, met gemakt casual te dragen voor een dagje winkelen in de stad, maar ook prachtig onder een kostuum bij een business meeting. Maar als eenvoud niets voor jou is, kijk dan gerust wat verder op overhemden.com. Misschien is het Amerikaans beïnvloede freestyle shirtmerk Fynch-Hatton meer iets voor jou. Keuze genoeg!

Lees ook:

Geverifieerd door ExactMetrics