Selecteer een pagina

Een vakantie in de bergen waarbij je aandacht hebt voor het milieu en de natuur is heel goed mogelijk en kan zelfs erg plezierig zijn. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een treinreis en kamperen in de natuur, kun je jouw impact op het milieu verkleinen. Uit onderzoek blijkt bovendien dat hoe meer tijd we in de natuur doorbrengen, hoe meer we ons betrokken voelen bij het beschermen van deze prachtige omgeving. Als algemene regel geldt dat hoe simpeler de vakantie, hoe minder belasting deze heeft op het milieu. In dit artikel vind je een overzicht van de CO2-uitstoot en ook een selectie van gidsen die zich inzetten voor het behoud van de natuur in de Franse Alpen.

Een vakantie in de bergen – de CO2 uitstoot op een rij.

Bivak bij een bergmeer – 11,7 kg CO2

Onder begeleiding van berggids Guillaume Brun maak je een vier uur durende wandeling weg van de bewoonde wereld naar een bergmeer. Op de bestemming aangekomen zal je leren hoe je een bivak kunt opzetten voor de nacht. Guillaume zal zorgen voor een warm diner en zal vertellen over de inheemse flora en fauna, evenals over de sterrenhemel. Je zult versteld staan van de overvloed aan prachtige dingen die hier te zien zijn, zonder enige vorm van lichtvervuiling.

Treinstation: Aime La Plagne.

Hike de Tour de la Vallaisonnay – 11,2 kg CO2 uitstoot

Als je door het Vanoise National Park wandelt, zul je geen wegen tegenkomen, maar wel een netwerk van berghutten genaamd refuges. Dit netwerk van berghutten is ideaal voor wandelaars, omdat elke berghut zich op ongeveer 3 km afstand van de volgende bevindt, wat betekent dat je de tocht precies op je eigen tempo kunt afstemmen. Je kunt bijvoorbeeld de Refuge de Plaisance, Refuge du Laisonnay, Refuge de la Glière, Refuge du Plan des Gouilles en de Refuge du Bois bezoeken. De kosten variëren van 48 euro tot 69 euro, inclusief overnachting, ontbijt en diner. Meer informatie is beschikbaar.

Budget tip: neem je eigen tent mee en slaap voor 5 euro naast de refuges/berghut. Je maakt uiteraard gewoon gebruik van de faciliteiten van de refuge.

Treinstation: Moutiers-Salins-Brides-les-Bains

Een vakantie in de bergen – de CO2 uitstoot op een rij.

Gastronomie, natuur en hiken – 12,8 kg CO2 uitstoot

Gedurende een week krijg je de kans om alles te leren over eetbare en medicinale bergplanten. Elke dag is gevuld met interessante activiteiten, zoals een wandeling met een deskundige gids die je inwijdt in de geheimen van de bergplanten en de historische en moderne toepassingen ervan. Op een andere dag van je vakantie in de bergen neemt de gids je mee op een culinaire reis om de heerlijkste lokale specialiteiten te proeven.

Treinstation: Aime La Plagne

Een vakantie in de bergen – de CO2 uitstoot op een rij.

Op raft expeditie mét overnachting in de natuur – 12 kg CO2

Raftgids Pauline Boinard leidt een mini-expeditie tijdens je vakantie in de bergen die begint met een ontspannende vinyasa yogasessie, waardoor alle deelnemers volledig ontspannen aan de avontuurlijke tocht op de wild stromende rivier Isère kunnen beginnen. Tijdens de expeditie wordt er halverwege in de natuur een bivak opgeslagen, waar Pauline een vegetarische maaltijd bereidt bij een gezellig kampvuur. Na een dag in de natuur voldaan te hebben doorgebracht, kun je heerlijk wegdromen in je slaapzak met het rustgevende geluid van de kabbelende rivier op de achtergrond. De volgende dag kun je desgewenst beginnen met een vinyasa yogasessie voordat je het laatste deel van de tocht aflegt. Voor meer informatie kun je terecht op de website.

Treinstation: Aime La Plagne

Swincar – met een elektrisch terreinwagentje door de bergen – 13,2 kg CO2

De Swincar wordt steeds frequenter gespot in de bergen. Dit elektrische terreinvoertuig is zeer wendbaar en kan zich gemakkelijk verplaatsen in ruige berggebieden. Het is een handige manier om bij afgelegen berghutjes en ontoegankelijke bergrestaurants te komen. Er is nu een tweedaagse safari beschikbaar, inclusief accommodatie, gids en maaltijden, voor een kostprijs van 180 euro per persoon. Voor meer informatie kun je terecht bij de aanbieder.

Treinstation: Aime La Plagne

De reis naar je bestemming is verantwoordelijk voor de meeste uitstoot

CO2 uitstoot berekend Amsterdam – Aime La Plagne voor 4 personen
TGV trein: 10,4 kg CO2
Auto: 190 kg CO2
Vliegtuig: 704 kg CO2
De totale uitstoot van een Nederlands huishouden (2,2 personen) is jaarlijks gemiddeld 19.000 kilo CO2. Door slimme keuzes te maken op het gebied van vervoer en voedsel is het mogelijk om deze uitstoot flink beperken. 

Bronnen MilieuCentraal / CO2 berekening: Avenir Climatique

Tip: Het kan prijzig zijn om per trein te reizen. Echter, als je ruim van tevoren boekt, kan je geld besparen. Treintickets zijn meestal 3 maanden voor vertrek te boeken. Overweeg om een wekker te zetten zodat je als een van de eersten de goedkoopste tickets kan bemachtigen.

Met de trein naar La Plagne

La Plagne bevindt zich in het departement Savoie in de Tarentaise Vallei en bestaat uit 11 dorpen gelegen op een hoogte van 650m tot 3250m. Als je in de zomer vanuit Nederland naar La Plagne wilt reizen, kun je met de Thalys naar Brussel of Parijs gaan en vervolgens rechtstreeks naar Aime La Plagne reizen, of je kunt via Brussel en Lyon naar Aime La Plagne reizen. In de winter is het zelfs mogelijk om rechtstreeks met de Thalys-trein vanuit verschillende plaatsen in Nederland naar Aime-La-Plagne te reizen. Als je meer tips wilt voor een duurzame vakantie, kun je de lijst in de bijlage bekijken op www.la-plagne.com.

Lees ook:

Heb jij al eens een vakantie in de bergen gehad?

Foto: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics