Selecteer een pagina

In de winter dalen de temperaturen en is het prettig om in een warm huis te wonen. Nu de energieprijzen de lucht inschieten, is het misschien een goed idee om deze 6 tips te overlopen om het huis goed warm te houden. Daarenboven is het ook gunstig voor het milieu om energie te besparen.

1. De oven

Als we in de keuken staan om iets lekkers te koken, kunnen we het gek genoeg ook gebruiken om het huis te verwarmen. Als we de oven hebben gebruikt, kunnen we de deur open laten staan wanneer we klaar zijn met de bereiding van het gerecht. Dit kan genoeg zijn om een kleine ruimte volledig te verwarmen.

2. Gordijnen

Het is zeer nuttig om gordijnen op maat zorgvuldig te gebruiken. Overdag kunnen ze het best worden geopend, om zoveel mogelijk licht (en zonnewarmte) binnen te laten. Na zonsondergang, is het aangeraden om ze te sluiten. Gesloten jaloezieën of lamellen vormen ’s nachts een barrière tegen de kou van buiten. Hetzelfde geldt natuurlijk voor ramen en luiken.

3. Tapijten

Een tapijt is niet alleen een goede huisinrichting, het is ook een uitstekend middel om warmteverlies te voorkomen. Als je geen vloerverwarming hebt, helpen tapijten om de kamers warmer te houden.

4. Radiatoren

Het is een goede gewoonte om geen voorwerpen voor radiatoren te plaatsen. Warme lucht moet goed kunnen circuleren in de kamer. Objecten die de circulatie van warme lucht kunnen belemmeren, verhinderen een warm huis en vergroten de verspilling.  Probeer dus niet in de  verleiding te komen om je wasrek voor de radiator te hangen of je favoriete zitzak voor de radiator te zetten: het hele huis zal je dankbaar zijn!

5. De programmeerbare thermostaat

Met een programmeerbare thermostaat kan je tot 10 procent per jaar besparen op verwarmingskosten. Het enige wat je hoeft te doen is het programmeren volgens je behoeften. Door de verwarming een half uur voor het opstaan en een half uur voor het thuiskomen aan te zetten, kan je het hele huis warm hebben wanneer je het nodig hebt, zonder onnodige verspilling.

6. Isolatie en onderhoud

Om in een warm huis te wonen, is het raadzaam bepaalde ingrepen te doen die, hoewel ze niet allemaal goedkoop zijn, je veel geld kunnen besparen. In de eerste plaats moet je eraan denken het verwarmingssysteem regelmatig te onderhouden. Als je de vooruitziende blik hebt om dit te doen, zal je systeem beter presteren, met aanzienlijke besparingen aan het eind van het jaar. Voor een kleine prijs kan je een warmtereflecterend paneel aanbrengen tussen de muur en de radiator. Dit zal ervoor zorgen dat de warmte niet in de muur wordt verspreid, maar door het hele huis. Het is ook belangrijk om het huis goed te isoleren. Een geïsoleerd dak betekent dat 25 procent van de geproduceerde warmte niet verloren gaat. Als dat niet mooi is?

Lees ook:

Wat doe jij om een warm huis te krijgen?

Geverifieerd door ExactMetrics