Een eigen huis, een plek onder de ...
Thuisleven.com > Woning > Vastgoed > Een eigen huis, een plek onder de …

Een eigen huis, een plek onder de …

Onze kennissenkring bestaat uit een aantal expats, dat zijn mensen die gedetacheerd zijn naar een hoofdkantoor of vestiging in een ander land. Ze zijn toonaangevend in het werkveld en beschikken over een expertise die ergens inzet behoeft, in dit geval in Nederland. Wij hebben elkaar ontmoet bij ‘Mums-and-Tots’, waar de kleine kinderen (tot 4 jaar) samen kunnen spelen terwijl de ouder(s) kletsen en wat drinken. Ik spijker mijn talen bij, terwijl onze dochters daar spelenderwijs een graantje van meepikken. Onze oudste dochter begreep al wat van de Duitse en Engelse taal voordat ze naar de basisschool ging. Ze gaf zelfs in de juiste taal antwoord en dat alleen door samen wekelijks te spelen.

Recommendation (aanbeveling)

De gesprekken zijn naast sociaal, ook erg praktisch van aard. Waar is de beste nagelstudio? Welke hairdresser luistert echt naar je wensen en welk restaurant beveel je aan? Over alles, maar dan ook werkelijk alles, wordt om recommendation (aanbeveling) gevraagd. Voor onze woonplaats kan ik op de meeste vragen wel een antwoord geven. Heb ik die loodgieter zelf ingeschakeld? Nee, dan zoek ik even verder. De aanbeveling moet uit de eerste hand zijn, niet van horen zeggen, no offence. Het is wel eens jammer dat deze mensen maar tijdelijk in Nederland verblijven. Dan nemen we weer afscheid en volg ik het wel en wee via Facebook in een ander werelddeel. Inmiddels kunnen we al rekenen op een logeeradres in Australië, Oostenrijk, Duitsland en Engeland. Soms komen ze een aantal jaar (op eigen verzoek) gelukkig weer terug naar Nederland en pakken we de draad weer op. Gisteren kwam ik in de speeltuin de Griekse dame weer tegen met haar kinderen. Ze zijn weer tijdelijk terug in Nederland en we zijn weer helemaal op de hoogte.

Huisvesting expats

Inherent aan het tijdelijke verblijf in Nederland, is het huren van een woning of appartement. Ze gaan daarbij niet over één nacht ijs en verwittigen zich van de voorzieningen in de regio. Is er wel een Internationale school in de buurt en wordt er zelfs geïnformeerd naar de veiligheid van de wijk. De huisvesting van expats komt grotendeels voor rekening van het bedrijf waardoor ze uitgezonden worden. Dit maakt dat de hoogte van de huurprijs van ondergeschikt belang is. Veel belangrijker is de ligging en de staat van de woning.

Verhuurmakelaar

Deze internationaal opererende werkgevers schakelen een verhuurmakelaar in, die kan putten uit een groot bestand van geschikte woningen in de regio. Daarbij zal vast rekening gehouden worden met de wensen van de individuele expat en het gezin, want die willen graag het beste en daar mag best een prijskaartje aanhangen. Soms zoeken ze zelf naar een woning en vragen ze veelvuldig om tips. Ze nemen de (ver)huurder een hoop werk uit handen en beschikken over een jarenlange expertise dat maakt dat ze op de hoogte zijn van alle wet- en regelgeving die daarbij komt kijken. Met een groot aantal toonaangevende bedrijven als DAF en IBM in de buurt, is er veel vraag naar geschikte woningen en appartementen. Mocht ons appartement ooit in de verhuur komen, dan zal ik zeker voor zorgen dat het bij deze verhuurmakelaar in het bestand opgenomen wordt. Dan hebben wij er geen omkijken meer naar en bezoeken wij van de huuropbrengsten graag alle opgedane kennissen in de wereld.

Lees ook:

Word jij wel eens om tips gevraagd?

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Het is echt leuk om mensen te ontmoeten uit andere landen en culturen. Ikzelf ben een lid van couchsurfing en heb daarom ook wel af en toe exotische mensen in huis. Het laat je zien dat het leven hier goed is, maar het geeft je ook een bredere kijk op de wereld, als je met deze mensen praat.
    Heel goed dat je in ieder geval veel aanbevelingen kunt doen. Ik las laatst (of lang geleden) in het FD in een artikel, dat juist expats flink worden uitgebuit en bedreigd door louche makelaars – in Amsterdam dan.
    https://fd.nl/ondernemen/1179079/expats-zijn-makkelijke-prooi-voor-louche-makelaars
    Ik weet niet zeker of je dit bericht kunt lezen, of dat het achter een betaalmuur staat.
    In ieder geval: de aanbeveling voor een betrouwbare makelaar is echt goud waard!

  • Wat interessant om te lezen, het lijkt voor mij bijna een totaal andere wereld maar wel heel leuk. Ik word zelf regelmatig om tips gevraagd omdat mensen weten dat ik goed rondkijk en dingen goed vergelijk zodat je producten en diensten voor een leuke prijs kunt hebben in plaats van voor de hoofdprijs

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics