Connection Information

To perform the requested action, WordPress needs to access your web server. Please enter your FTP credentials to proceed. If you do not remember your credentials, you should contact your web host.

Connection Type

Een ecotoilet, vies ding, of oplossing voor de toekomst? - Thuisleven.com

In de afgelopen jaren is ons waterlandje steeds vaker in aanraking gekomen met extreme droogte. Kijkende naar de toekomst meldden verschillende waterschappen in Nederland hun angst voor zelfs watertekorten. Daarom kijken we in dit artikel eens naar een alternatief op een van de grootste waterverbruikers in onze woningen. Het toilet, en in dit geval het ecotoilet.

Een toilet verbruikt ca. 2-10 liter per spoelbeurt

Een regulier toilet wordt in de meeste woningen met kraanwater gespoeld. Dit betekend dat de meeste huishoudens hun ontlasting wegspoelen met drinkwater. Bij een spoelbeurt gebruikt een toilet tussen de 2-10 liter water afhankelijk of het toilet een spaarknop heeft of niet. Dit is dus vele tientallen liters water per persoon per dag. In vergelijking hiermee gebruikt een ecotoilet nauwelijks water. Is het daarmee ook een beter alternatief?

Een ecotoilet als milieuvriendelijk alternatief?

Een ecotoilet is een alternatieve vorm van toilet dat ontworpen is om water te besparen en het afval te verwerken op een milieuvriendelijke manier. In tegenstelling tot traditionele toiletten maakt een ecotoilet gebruik van biologische processen om het afval af te breken en om te zetten in compost.

Drogetoiletten

Er zijn verschillende soorten ecotoiletten beschikbaar, maar de meest voorkomende zijn droge toiletten en composttoiletten. Droge toiletten worden ook wel “scheidende toiletten” genoemd, omdat ze het urine en de ontlasting scheiden. Het urine wordt via een afvoerbuis naar buiten geleid of opgevangen voor later gebruik, terwijl de ontlasting opgeslagen wordt in een bak onder de toiletpot. Droge toiletten kunnen op verschillende manieren worden gebouwd, maar ze hebben allemaal een soort van afdekmateriaal (zoals zaagsel of bladeren) dat over de ontlasting wordt gestrooid om geuren te verminderen en de compostering te bevorderen.

Composttoiletten

Composttoiletten zijn vergelijkbaar met droge toiletten, maar in plaats van de ontlasting op te slaan, wordt deze verzameld in een speciaal compartiment waar het langzaam wordt afgebroken door micro-organismen. Het compartiment bevat meestal een mix van droog materiaal zoals zaagsel of stro om de compostering te bevorderen. Na verloop van tijd zal de ontlasting worden omgezet in compost, die kan worden gebruikt als meststof voor tuinen en planten.

De voordelen van een ecotoilet

Ecotoiletten hebben verschillende voordelen ten opzichte van traditionele toiletten. in hoofdzaak besparen ze water omdat er geen spoeling nodig is, en ze verminderen de druk op het rioolsysteem en septische systemen. Daarnaast produceren ecotoiletten compost, wat een uitstekende bron van voedingsstoffen is voor planten. Ecotoiletten zijn ook handig in situaties waar er geen toegang is tot een riool of septische tank, zoals in afgelegen gebieden of bij buitenactiviteiten.

De nadelen van een ecotoilet

Hoewel ecotoiletten vele voordelen hebben, zijn er ook enkele nadelen om rekening mee te houden. Het grootste nadeel is dat ze regelmatig onderhoud nodig hebben om te zorgen dat de compostering goed verloopt. Daarnaast hebben sommige mensen moeite met de geur van droog toiletten en de gedachte van het verwerken van menselijke uitwerpselen. Ook is het belangrijk om te zorgen dat het compost veilig gebruikt kan worden. Het kan beter niet in aanraking komen met groenten en fruit die rauw gegeten worden.

Misschien niet ideaal voor iedere woning maar wel duurzaam

In het kort, een ecotoilet is een alternatieve vorm van toilet die gebruik maakt van biologische processen om afval te verwerken en water te besparen. Door het scheiden van urine en ontlasting en het gebruik van droog materiaal of compostering, kunnen ecotoiletten een duurzaam alternatief bieden voor traditionele toiletten.

Lees ook:

Wat vind jij van een ecotoilet?

Foto: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics