Thuisleven.com
Met een dakdrager op vakantie met de auto.
Thuisleven.com > Er op uit > Reizen / onderweg > Een dakdrager voor de vakantie

Een dakdrager voor de vakantie

In de tijd dat onze kinderen nog klein waren vonden we vakanties relatief dichtbij huis wel zo prettig. Een paar jaar geleden hebben we de stedentrips ontdekt met ze waarbij we het vliegtuig namen. Echter gezien alle milieudiscussies is dit toch een discussiepunt binnen ons gezin geworden. Willen wij nog wel op vakantie met het vliegtuig terwijl we opgroeiende kinderen hebben?

Vakantie

Het antwoord blijkt natuurlijk niet zo eenvoudig. Want ja we hebben plannen om eens naar Amerika te gaan (met de auto gaat dat niet echt lukken binnen 3 weken) en dan is een vliegtuig weliswaar een “verplichting”. Maar nee wij willen geen vliegtuig meer nemen voor alles wat met de auto te bereiken is. We hebben dan ook eerst eens gekeken waar we dit jaar heen wilden gaan. Dat bleek uiteindelijk 8 dagen Comomeer te zijn aansluitend met 8 dagen Padua (beiden Noord Italië). En zo werd onze zomervakantie een autovakantie.

Ik heb mijn wagen volgeladen

De eerste week rondom het Comomeer stond in het teken van steden (Milaan, Como, Lecco, enzovoorts) en dorpen (Menaggio, Bellagio, Domaso, enzovoorts) te bezoeken. Echter als je in de bergen bent ga je ook de bergen in. Zo hebben we een wandeling gemaakt bij Il Tracciolino, zijn we in Domaso de rivier en watervallen gedeeltelijk omhoog geklauterd en hebben we nog een aantal leuke wandelingen gemaakt rondom het Comomeer. Die wandelingen doe je niet in een zomers jurkje met de sneakers aan. En zo belanden er van iedereen een paar stevige wandelschoenen in de tassen. Ook een grote EHBO koffer, waar toch net iets meer in zit dan de gebruikelijke pleisters en een verbandje voor een noodgeval, mocht ons vergezellen en zo waren er nog een reeks dingen die ineens noodzakelijk leken/waren.

Dan nog niet gesproken over het eten en drinken voor de trip erheen. Waar we normaliter een flesje water op het vliegveld kopen, vond ik het wel zo handig om gelijk alles binnen handbereik te hebben. De lijst met goederen om mee te nemen werd langer en langer. Intussen zag ik ons allemaal verdrukt onder de spullen in elkaar zitten in de auto. HELP!

De redding nabij

Tot we op het lumineuze idee kwamen van een dakkoffer. Lang nadenken over dit idee hoefde ik niet. Met al het gemak van dien besloot ik een groot exemplaar, we hebben een Opel Zafira dus zelfs het grootste model is niet te groot, te bestellen. Veel moeite met het monteren hebben we niet en het openen en sluiten van de dakdrager is een peuleschil (niet elk systeem kan makkelijk geopend en gesloten worden dus een puntje om op te letten bij de aanschaf).
Ons dak kan 100 kilo dragen, daarvan nemen de koffer en de dakdragers een bepaald percentage in beslag. Zodoende hebben wij de koffers gevuld met: toiletpapier (lekker licht in gewicht) en kleren.

De schoenen pasten onder de stoelen, best handig aangezien deze gelijk een stuk zwaarder zijn en al het etenswaar voor tijdens de reis en de kostbare items (fotocamera) hebben we in de kofferbak gestapeld. Een zwart laken erover heen om schittering te voorkomen tijdens het rijden. Et voilà.

De voor- en nadelen van een dakdrager op je autodak.

Voordelen

 • Op dakdragers kun je niet alleen een dakkoffer plaatsen maar ook accessoires om de fietsen, kano of misschien zelfs de kerstboom mee te nemen.
 • Je kunt meer spullen mee nemen.
 • De spullen hoeven niet meer onder je voeten / benen te staan.
 • Zodra je de dakkoffer hebt aangeschaft is hij daarna vaak te gebruiken, het geld heb je er dan ook relatief snel uit.

Nadelen

 • Eenmaal op pad met de dakkoffer dan word je toch aangezien als reiziger. Laat je auto, zeker volgeladen, daarom zo min mogelijk onbeheerd achter.
 • Doordat je meer ruimte hebt, neem je automatisch ook meer spullen mee (en ja dit is een beetje tegenstrijdig aangezien het ook een voordeel is).
 • Na de vakantie haal je de spullen van de auto af en moet het ergens in huis komen te staan.
 • De auto verbruikt meer brandstof door een dakdrager (goede reden om elektrisch te rijden).

Tips

 • Bij een hele harde rem bestaat er een kans dat de dakdrager en/of dakkoffer los schiet of open klapt. Bevestig de dakdragers en de dakkoffer dan ook exact zoals aangegeven staat en controleer dit. Met extra spanbanden om de koffer heen kun je het open schieten van de dakkoffer tegen gaan.
 • Een dakkoffer geeft extra hoogte aan de auto. Houdt hiermee rekening bij autogarage’s, een boot en tunnels waar je door heen rijd. (Haal de dakkoffer van het dak zodra je bent gearriveerd).

Enkele punten waar je op kunt letten tijdens de aanschaf van een skibox / dakkoffer

 • Passen
  Zeker als je al dakdragers hebt, is het verstandig om na te gaan of de dakkoffer goed past. Koop bij voorkeur alles in één keer en van hetzelfde merk zodat je zeker weet dat dit geen problemen op gaat leveren.
 • Maat
  Dakkoffers zijn er in verschillende maten. Bedenk goed welke maat je voor de spullen nodig hebt, maar ook welke maat er past op je auto. De koffer mag niet te ver uitsteken naar achter (de achterklep moet nog open kunnen natuurlijk) maar ook niet te ver naar voren. Officiële regels: aan de voorkant maximaal tot de voorbumper en de achterkant maximaal 1 meter.
 • Gewicht
  Een grote dakkoffer lijkt en is handig. Maar let er op dat je de dakkoffer niet overbelast. Let hierbij op dat je het gewicht van de dakdragers, dakkoffer en de inhoud hiervoor bij elkaar op moet tellen.
 • Kleur
  Ofschoon er (nog) geen extreme kleuren bestaan, is het wel zaak om een kleur te kiezen die goed bij je (toekomstige) auto past. En als je dan toch bezig bent,kies voor een matte kleur. Op een dakkoffer komen krasjes te zitten en bij een matte kleur vallen deze minder op.
 • Skibox
  Wil je de koffer ook gebruiken als skibox, dan moet deze minimaal 180 cm lang zijn. (Voor ‘ouderwetse’ ski’s liever 200 cm lang.)

Lees ook:

Gebruik jij al een dakdrager?

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics