Selecteer een pagina

Steeds meer mensen willen duurzamer wonen om een steentje bij te dragen aan een beter milieu en minder (snelle) klimaatverandering. Daarnaast geeft verduurzaming vaak een goed rendement (beter dan spaarrente) door de woningwaardevermeerdering. Bovendien kregen we ook nog eens te maken met de energiecrisis, en willen mensen torenhoge toekomstige energierekeningen voorkomen door verduurzaming. Veel mensen denken bij verduurzaming vooral aan isoleren, zonnepanelen en een (hybride) warmtepomp. Maar wist je al dat zonwering ook een essentieel onderdeel is van verduurzaming?

De voor- en nadelen van een goedgeïsoleerde woning

Vooral isolerende maatregelen kunnen het energieverbruik thuis flink verlagen. Het is dus ook niet gek dat hier bij de bouw en verbouw van woningen veel aandacht voor is. Zo worden gevels, daken en vloeren voorzien van dik isolerend materiaal, en zijn ramen van HR++- of tripleglas. In de winter hoef je minder energie te verbruiken om de woning te verwarmen. Maar in de zomer werken dergelijk goedgeïsoleerde woningen als een batterij die warmte vasthouden. Dit wordt steeds meer een factor om rekening mee te houden. Vanwege klimaatverandering neemt de kans op hittegolven en temperatuurtoename alleen maar toe.

Zonwering vaker musthave dan leuke extra

In Nederland zien we bij nieuwbouwwoningen vaak grote raamoppervlaktes, vooral op de zuidoriëntatie. Dit heeft in de winter als voordeel dat de zon de woning verwarmt als een kas. Maar dat is ook het geval in de zomer. Het is dan ook niet verrassend dat ventilatoren en airco’s steeds vaker aanwezig zijn in woningen. Maar deze kunnen ook weer veel energie verbruiken. Een andere effectieve (en duurzamere) maatregel voor een comfortabele temperatuur is goede zonwering, en dan met name buitenzonwering. Bij Byzon buitenzonwering kun je terecht voor diverse energiezuinigere alternatieven zoals buitenjaloezieën, een zonnescherm, screens of rolluiken. Byzon levert zonwering op maat, goed advies, vakkundige montage en lang garantie.

Een koele woning: niet alleen comfortabel maar ook gezonder

Dat woningen tegenwoordig aan allerlei duurzaamheidseisen moeten voldoen, heeft grote voordelen. Net zoals ze moeten voldoen aan allerlei eisen op het gebied van brandveiligheid. Die duurzaamheidseisen zorgen echter ook voor de nodige uitdagingen. Wist je bijvoorbeeld dat vandaag de dag al meer mensen jaarlijks overlijden aan oververhitting dan aan uitslaande
branden? En dit aantal zal waarschijnlijk alleen nog maar verder toenemen, gezien de
vergrijzende bevolking en grotere kans op hittegolven.

Goede buitenzonwering draagt daarom niet alleen bij aan een comfortabel binnenklimaat, maar
heeft ook nog eens een positief effect op de gezondheid. Bij bouw en verbouw moet er daarom
ook rekening gehouden met de kans op oververhitting: de TOjuli-eis. Deze indicator geeft het
risico op temperatuuroverschrijding binnenshuis in juli.

Lees ook:

Hoe temperen jullie de temperatuur in huis?

#ad
Photo by Ricardo Gomez Angel on Unsplash

Geverifieerd door ExactMetrics