Select Page

Voor een korte douchebeurt (max 5 minuten) gebruikt je maar liefst zo’n 3 keer minder water als een vol bad. Toch is het voor sommigen een must (of genot) om een duik in bad te nemen. Ben jij zo iemand maak dan gebruik van zoveel mogelijk van de duurzame tips om te besparen in bad.

Zonneboiler

Warm water met energie van de zon? Neem dan een zonneboiler, hierdoor bespaar je bijna 40% op je energieverbruik in bad. Naast het lagere energieverbruik, dankzij de zonneboiler, komt er ook veel minder CO2 vrij. Het is dan ook een duurzame vervanger van aardgas. Op zonnige en warme dagen (lente, zomer) zal de zonneboiler met een beetje geluk bijna al je warme water leveren. In de winter gaat dat niet lukken. Uiteraard hoef je niet bang te zijn voor een koud bad want de hr-ketel of warmtepomp springt dan bij.
Tip: je kunt subsidie krijgen als je een zonneboiler koopt.

Isoleer de (kleinere) badkuip

Door de badkuip te isoleren, blijft het badwater langer warm en hoeft er ook minder vaak warm water aan toegevoegd te worden. Daarnaast is het ook slim om even stil te staan bij het formaat van een badkuip zodra je er een aanschaft. Een kleiner bad betekent minder water verbruik.

Mag het wat minder?

Als je een bad vol laat lopen gaat er al snel gemiddeld zo’n 120 liter water in. Dat is alles behalve zuinig! Vraag jezelf dan ook elke keer voor je in bad gaat af of het bad wel echt helemaal vol moet.

Shampoo bars, conditioner bars, haarmasker bars, body bars, shaving bars, enzovoorts.

Wat begon bij een shampoo of body bar is nu uitgegroeid tot bars voor zoā€™n beetje elk lichaamsdeel. Of je nu je haren wilt wassen, je lichaam wilt opfrissen of jezelf wilt scheren. Dat is mooi nieuws want een bar vervangt maar liefst 3 plastic flessen! Daarnaast spaar je ook op de kosten, water, transport en CO2 uitstoot. Een hele goede manier dus om te besparen in bad.

Snel en makkelijk besparen in bad

  • Minder warm water is gas en energie besparen.
  • Babyā€™s en kleine kinderen vinden het heerlijk om in water te spetteren. Gebruik zolang mogelijk het babybadje. Dat verbruikt heel weinig water en is makkelijk in bad te zetten.
  • Zijn je kinderen echt uit het badje gegroeid dan is er wellicht een grotere (plastic) bak die je er voor in de plaats kunt nemen.
  • Ga samen in bad. Niet alleen gezellig maar zo is er ook minder water nodig om het bad vol te krijgen.

Lees ook:

Heb jij nog duurzame tips om te besparen in bad?

Foto’s: Pexels

Geverifieerd door ExactMetrics