Selecteer een pagina

Niet kunnen slapen: we hebben het allemaal wel eens meegemaakt. Je blijft maar naar je wekker turen en ziet de minuten verstrijken. De volgende dag heb je veel te doen, maar ben je niet uitgerust. Vervelend! Hoe zorg je er nu voor dat je beter slaapt, zodat je er de volgende dag weer tegenaan kunt?

Comfortabel slapen

Om goed te kunnen slapen is het belangrijk dat je op een goed matras ligt met het juiste beddengoed. Beddengoed vind je in verschillende materialen, zoals katoen, micropercal, flanel of satijn. Wat voor jou het fijnst is, is een kwestie van uitproberen. Wat vooral belangrijk is, is dat je je beddengoed fris houdt.
Je kunt je bed fris en comfortabel houden door na het slapen je dekbed open te slaan en op het voeteneind te leggen. Zo kan zowel je beddengoed als je matras lekker luchten. Zet er gerust een raampje bij open. Zo voelt de kamer vanavond weer fris en schoon. Daar slaap je echt beter van!

Donker is echt donker

Sommige mensen slapen slechter als het te licht is in de kamer. Zeker als je met het raam een beetje open slaapt, zul je merken dat er lichtinval in de kamer is. Slaap je wat minder diep, dan kan het zijn dat het licht ervoor zorgt dat je wakker blijft liggen. Daar is een goede tip voor: zonverduisterende gordijnen. Deze gordijnen zorgen ervoor dat het licht buiten blijft.
Probeer de kamer zo donker mogelijk te maken. Rolluiken kunnen daar ook bij helpen. Werkt het allemaal niet? Overweeg dan een slaapmasker aan te schaffen. Daarmee is het altijd donker voor je ogen.

Gezonder leven

Gezond leven helpt om beter te slapen. Zo is het beter om niet te roken en geen drugs te gebruiken. De stoffen die vrijkomen bij het roken en drugsgebruik zorgen ervoor dat je slechter slaapt. Ook is het een goed idee om ‘s avonds geen energiedrank meer te drinken. Zoals je aan de naam al ziet, zorgt energiedrank er juist voor dat je meer energie krijgt. Je kunt het wel drinken, maar niet in de avond.
Probeer voor je gaat slapen te ontspannen. Doe wat oefeningen, lees een goed boek of schrijf in een dagboek. Kijk geen televisie meer, kijk niet meer op je smartphone, maar richt je op het uitrusten. Wanneer je televisie kijkt of met je smartphone bezig bent, bouw je toch weer spanning op. Dat kan ervoor zorgen dat je ‘s nachts gaat nadenken of piekeren. Met deze gezondheidsadviezen zal het slapen waarschijnlijk een stuk beter gaan.

Lees ook:

Hoe is het met jouw nachtrust gesteld?

Afbeelding van Ferenc Keresi via Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics