Selecteer een pagina

Stel je voor dat je een tijdmachine had en naar elk moment in de geschiedenis kon reizen. De bouw van de piramides, de middeleeuwen of de eerste man op de maan. Voeg daar een paar excentrieke types en een zakje schetenpoeder aan toe en je hebt een avonturenfilm voor het hele gezin.

Doktor Proktors Teletijdtobbe

Doktor Proktors Teletijdtobbe is de nieuwste verfilming van de Doktor Proktor boeken van de Noorse schrijver Jo Nesbø. De boeken zijn ontzettend populair, zowel in Noorwegen als daarbuiten en zijn in verschillende talen vertaald. Ik kende de boeken nog niet, maar na het zien van de deze film ga ik ze zeker eens opzoeken. Net als in de boeken draaien de films om de maffe uitvinder Doktor Proktor en zijn vriendjes Lisa en Nilly.

Doktor Proktor heeft een Teletijdtobbe uitgevonden en is terug in de tijd gereisd om te voorkomen dat zijn ware liefde met de verkeerde man trouwt. Hij komt al snel in de problemen en roept via een ingenieuze, nieuwe uitvinding de hulp in van zijn vriendjes Lisa en Nilly. De twee kinderen reizen Doktor Proktor achterna en een spannend en maf avontuur begint. Het verhaal speelt zich af in Frankrijk en de kinderen en Doktor Proktor reizen langs verschillende beroemde gebeurtenissen in de Franse geschiedenis, zoals de Franse revolutie en de tijd van Jeanne d’Arc. Proktor en de kinderen moeten niet alleen de strijd aangaan met de gemene verloofde van Proktors vriendin, maar ook met verschillende historische figuren.

Wat vinden wij ervan?

De film is soms heel grappig en soms best spannend en ontroerend. De personages zijn heel uitgesproken en lijken soms bijna op tekenfilm figuurtjes. Vooral Nilly vind ik een heel grappig karakter. Hij is lekker eigenwijs en verandert de geschiedenis hier en daar en zorgt voor een vrolijke noot. De slechteriken zijn echte engerds en mijn kinderen vinden ze behoorlijk griezelig.

Ik vind het opvallend dat er een aantal doden in voorkomt; iets wat je niet vaak ziet in kinderfilms. Je ziet geen enge, bloederige dingen, maar het is duidelijk dat iemand dood is gegaan. Aan de ene kant vind ik dat best heftig voor een kinderfilm, aan de andere kant volgt de film voor een deel de Franse geschiedenis en die was nou eenmaal niet altijd even vredig. Ik denk dat als je met kleine kinderen kijkt, het een goed idee is om samen te kijken. Het maakt de film wel wat spannender en daardoor wellicht wat interessanter voor oudere kinderen en papa’s en mama’s.

Wij vinden het een behoorlijk spannende maar ontzettend leuke film en nu we naar Frankrijk op vakantie gaan, is het voor ons ook nog eens lekker actueel. Tussen alle avonturen en grappen door hebben we toch nog wat geleerd over de Franse geschiedenis en we gaan zelfs langs Rouen om het Jeanne D’Arc museum te bezoeken. Doktor Proktors Teletijdtobbe is geen doorsnee kinderfilm, maar als je van spanning, humor en geschiedenis houdt is het zeker een aanrader.

Informatie

‘Doktor Proktor Teletijdtobbe’ is vanaf 11 juli 2017 op dvd verkrijgbaar en te bekijken middels Video on demand. De distributeur is Just4Kids. De kijkwijzer is 6+.

Lees ook:

*Voor het schrijven van dit artikel hebben we een review-exemplaar ontvangen*

Geverifieerd door ExactMetrics