Thuisleven.com
Dingen waar je niet zo snel aan denkt bij het ontwerpen van een badkamer.
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Badkamer > Dingen waar je niet zo snel aan denkt bij het ontwerpen van een badkamer

Dingen waar je niet zo snel aan denkt bij het ontwerpen van een badkamer

Bij het ontwerpen van een badkamer komen vaak de grote beslissingen als eerste naar voren, zoals of je kiest voor een douche, een bad, of misschien zelfs beide. Overweeg je een toilet in de badkamer en zo ja, wil je dat het in het zicht staat? Moet de wastafel geschikt zijn voor één persoon of moeten er twee personen tegelijkertijd gebruik van kunnen maken? Daarnaast spelen het budget en de kleur van de badkamer vaak een belangrijke rol in het ontwerpproces. Echter, er zijn ook tal van andere aspecten waar je misschien niet meteen aan denkt, maar die net zo essentieel zijn voor een goed ontworpen badkamer. In dit artikel zullen we enkele van deze minder voor de hand liggende maar niet minder belangrijke overwegingen belichten, zodat jij de ideale badkamer ontwerpen kunt. Snel lezen dus.

Budget

Kosten badkamer: Nu jullie een budget hebben vastgesteld voor het renoveren van jullie badkamer, is het cruciaal om te bepalen waar dit geld het beste aan besteed kan worden. Overweeg of jullie ervoor kiezen om bepaalde taken zelf uit te voeren, zoals het leggen van tegels, om zo kosten te besparen. Denk ook aan de kwaliteit van de tegels; investeren jullie liever in duurzame materialen die de esthetiek van de ruimte verbeteren? Hoewel jullie misschien niet op de prijs van een bad willen besparen, kan het zijn dat jullie wel op zoek gaan naar een betaalbaar maar functioneel badkamermeubel. Daarnaast is het belangrijk om te bepalen of accessoires zoals handdoekrekken, zeepdispensers en verlichting ook binnen het budget passen en welke prioriteit deze hebben voor de algehele uitstraling en functionaliteit van de badkamer.

Functionaliteit

Een badkamer die esthetisch aantrekkelijk is, kan zijn praktische bruikbaarheid verliezen als deze niet goed doordacht is. Het is van essentieel belang om bij het ontwerp rekening te houden met praktische aspecten, zoals de plaatsing van sanitaire voorzieningen. In ons geval wilden we bijvoorbeeld oorspronkelijk de kraan in het midden van het bad hebben, maar we realiseerden ons niet dat dit het zicht op een raam zou belemmeren. Gelukkig wezen anderen ons hierop, waardoor we de kraan uiteindelijk iets uit het midden hebben geplaatst om het raam vrij te houden.

Bovendien is het belangrijk om te overwegen hoeveel mensen gebruik zullen maken van de badkamer. Deze overweging beïnvloedt het ontwerp en de indeling ervan. Wij hebben bijvoorbeeld bewust gekozen voor een inloopdouche zonder glazen wanden, zodat meerdere mensen tegelijkertijd de badkamer kunnen gebruiken voor verschillende activiteiten, zoals tandenpoetsen, terwijl er iemand onder de douche staat. Daarnaast is het aantal personen in huis ook van invloed op de benodigde opslagruimte en organisatie van handdoeken, toiletartikelen en andere benodigdheden.

Poets jij graag?

In het algemeen kan worden opgemerkt dat een overvloed aan items in een badkamer kan resulteren in meer werk bij het schoonmaken en onderhouden ervan. Als je echter van opruimen houdt en het schoonmaken als een plezierige taak beschouwt, kun je vrijuit experimenteren met je badkamerontwerp. Aan de andere kant, als je je tijd liever aan andere activiteiten besteedt, is het verstandig om hiermee rekening te houden bij het ontwerpen van de badkamer.

Een praktische benadering van het ontwerp kan bijvoorbeeld inhouden dat losse items een vaste opbergplaats krijgen, waardoor de badkamer opgeruimder blijft en het schoonmaken gemakkelijker wordt. Denk aan het gebruik van een rekje voor shampoobars om te voorkomen dat je talloze (lege) flacons in de badkamer moet bewaren en opruimen als ze leeg zijn. Bovendien is het verstandig om te overwegen dat tegels over het algemeen gemakkelijker te onderhouden zijn dan glazen oppervlakken en stucwerk, wat een factor kan zijn bij het kiezen van materialen voor de badkamer.

Ventilatie, waterdichtheid en verlichting

Bij het ontwerpen van een badkamer zijn ventilatie, waterdichtheid en verlichting essentiële aspecten om in gedachten te houden. Een goed ventilatiesysteem of een raam dat open kan zorgt voor voldoende luchtcirculatie en voorkomt vochtproblemen en schimmelvorming. Daarnaast is waterdichtheid van alle materialen en oppervlakken cruciaal om lekkages te voorkomen en de duurzaamheid van de badkamer te waarborgen. Tot slot speelt verlichting een belangrijke rol in het creëren van de juiste sfeer en functionaliteit in de badkamer. Door te zorgen voor voldoende natuurlijk licht en doordachte functionele verlichting, zoals bij de spiegel, kan een ontspannen en functionele badkameromgeving worden gecreëerd.

Lees ook:

Hebben jullie een bad en/of douche in de badkamer?

Afbeelding van Barry D via Pixabay

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

5 reacties

  • In het vorige huis hadden we beiden. Nu zijn we verhuisd en hebben boven een nieuwe ruime douche en badmeubel (toilet is apart). Bad hebben we eruit gehaald omdat de ruimte vrij klein was, dan moest je in het bad douchen, dat wilden wij niet.
    Beneden krijgen we nog een badkamer eind van het jaar. Daar komen beiden in. Mijn man heeft fysiek zwaar werk, dus hij vindt het heerlijk om in een warm bad te kunnen stappen. Ik mis het bad eigenlijk niet. Ga er misschien 1x per jaar in ofzo . Kinderen missen het af en toe wel, dus kijken uit naar de extra badkamer.

  • Wij hebben een bad en douche, was wel passen en meten maar het is gelukt. In ons vorige huis hadden we geen bad, en dat mistte ik wel.

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics