Thuisleven.com
De Vergeten Stad
Thuisleven.com > Entertainment > Spellen & Puzzels > Strategische spellen > De Vergeten Stad van White Goblin

De Vergeten Stad van White Goblin

Tijdens mijn zoektocht naar originele cadeaus voor de verjaardagen dit jaar stuitte ik op het bijzondere spel De Vergeten Stad, van White Goblin Games. Het spel is een vervolg op het succesvolle spel Het Verboden Eiland dat ik verder niet ken. Maar dat gebaseerd is op hetzelfde idee van een coöperatief bordspel. Bij De Vergeten Stad gaat het namelijk om samenwerken en alleen als alle spelers het overleven kan het spel worden gewonnen. De spelers moeten elkaar dus helpen en met elkaar samenwerken om te overleven in plaats van tegen elkaar te strijden. Een leuke afwisseling voor de eeuwige competitieve spelletje. Waarbij de sfeer wel eens kan leiden onder de frustratie van degenen die niet goed tegen hun verlies kunnen.

De vergeten stad

De Vergeten Stad vertelt het verhaal van een geheimzinnige zoektocht naar een legendarische vliegmachine die bedolven ligt in een oude verborgen stad in de verboden woestijn. Het gerucht gaat dat deze buitengewone vliegmachine zou kunnen vliegen op de kracht van de zon. Onderweg naar de bestemming crasht de helikopter vanwege een zandstorm en komen de spelers in de uitgestrekte woestijn terecht. Hun enige hoop om te overleven is het vinden van de vliegmachine. De oude stad moet snel uitgegraven worden om de onderdelen van de vliegmachine te vinden en te ontsnappen aan de steeds sterker wordende zandstorm.

Hoe speel je het spel

Het spelterrein is de oude stad (tegels) die bedolven ligt onder het woestijnzand. Die moet worden blootgelegd om alle onderdelen (propeller, motor, stuur en energiebron) van de vliegmachine te vinden. De tegels die de stad voorstellen liggen. Dus met de voorkant naar beneden en zijn soms met nog meer zand bedolven (met zandkaarten er bovenop). Hun inhoud kan pas verhuld worden door tijdens je beurt de kaart om te draaien of door de zandtegel(s) eraf te halen en vervolgens om te draaien. Per beurt mag je maximaal 4 acties uitvoeren, waaronder lopen, omdraaien, zand scheppen of een onderdeel pakken. Er moeten 4 onderdelen worden gevonden en de plek van de onderdelen wordt door pijlen op de tegels aangegeven. De onderdelen moeten in de navigatiemodule worden gemonteerd. De vliegmachine kan pas wegvliegen vanaf de tegel die de opstijgplaats aangeeft in de stad.

Zandstorm

Dit klinkt misschien simpel, maar de spelers worden geteisterd door een meedogenloze zandstorm die tijdens het spel steeds sterker wordt en de tegels van de oude stad telkens laat bewegen. Na elke beurt moeten de spelers namelijk stormkaarten trekken. De stormkaarten geven de windrichting aan en bewegen zo de tegels over de tafel. Op elke door de wind bewogen tegel moet ook weer een zandtegel worden geplaatst. De onderdelen van de vliegmachine kunnen alleen worden gepakt als er geen zand op ligt. En de spelers kunnen niet op tegels komen waar meer dan 1 zandkaart op ligt. Gelukkig zijn er actiekaarten waarmee je meerdere zandtegels kan verwijderen. Zonder dat het je een beurt kost of waarmee je met een jetpack naar verre nog niet omgedraaide tegels kan vliegen.

De Vergeten Stad

Stormkaarten

De stormkaarten verhogen ook de windkracht, die wordt aangegeven op een speciale stormmeter. Hoe hoger de windkracht hoe meer stormkaarten de spelers moeten pakken na elke beurt. Je moet dus snel de stad uitgraven voordat de zandstorm alles bedekt én voordat je water op is! Alle spelers beginnen met een volle waterfles, maar de stormkaarten laten ook de zon feller schijnen waardoor de spelers water verliezen. Gelukkig zijn er 2 waterputten (en één lege put) waar de spelers zich kunnen verzamelen om hun water bij te vullen. Maar elke put kan maar één keer gebruikt worden. Het is dus het beste om met z’n allen af te spreken op de put om hiervan te profiteren.

Strategisch spel

De Vergeten Stad is ook een strategisch spel. Elke speler kan namelijk kiezen welke avonturier hij wil zijn. Zo is er een waterdrager die altijd water weg kan geven aan de speler die op een aangrenzende tegel staan. Een Navigator, die een andere speler maximaal 3 niet-geblokkeerde tegels mag verplaatsen (handig als je naar de waterput moet of naar de opstijgtegel). De meteoroloog, die acties mag gebruiken van zijn eigen beurt om minder stormkaarten te trekken. Handig als de storm heel hard waait en iemand nog maar een druppel water heeft om zo de kans te verkleinen dat hij dood gaat van de dorst en het spel verloren is. De verkenner, die ook op diagonaal liggende tegels zand mag scheppen of zich diagonaal kan verplaatsen, en nog wat anderen.

Het kiezen aan het begin van het spel van het soort avonturier dat je wilt zijn is van invloed op het spelverloop. Het is te vergelijken met een spel als poker waarbij het selecteren van de beginhand belangrijk is voor de wijze waarop de pot verloopt. Als je ervaring in poker hebt weet je je spel aan te passen aan de kaarten die je aan het begin krijgt. Zo leer je bij De Vergeten Stad, nadat je het meerdere malen hebt gespeeld, welke avonturiers nuttig zijn in welke situaties en hoe ze te gebruiken. Het hangt er bijvoorbeeld ook van af hoeveel spelers meedoen. Zo is het bijvoorbeeld aan te raden dat er altijd iemand kiest voor de waterdrager. Want als iemand zonder water komt te zitten is het spel verloren.

Oefening baart kunst

Zoals je ziet is er een beetje oefening vereist. Maar bij ons pikte iedereen het al snel op en gingen we helemaal op in het spel. Het is spannend en er is genoeg uitdaging voor jong en oud. Voor de jongsten is het verzamelen van de onderdelen leuk en voor de oudsten is het strategische aspect aantrekkelijk. Hoe zorg ik ervoor dat niemand zonder water komt te zitten? En welke acties onderneem ik om mijn medespelers te helpen en het spel te winnen.

Gebruik ik een actie om een speler mee te nemen of draai ik een tegel om en help ik de volgende beurt? Hoeveel stormkaarten die de windkracht verhogen zijn er al getrokken. Wat is de kans dat ik er nu nog een trek? Genoeg uitdaging voor iedereen dus. En voor de verandering delen we de vreugde van de winst en het verdriet van het verlies met z’n allen!

Heb je wel eens een coöperatief spel gespeeld?

Lees ook: CaCao ChoColatl van White Goblin Games
En lees ook: UNO Deluxe kaartspel
Wellicht ook interessant: City Maze van SmartGames

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

Voeg een reactie toe

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics