Thuisleven.com
speelotheek
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Kinderen > Speelgoed > De speelotheek. Wel mooi speelgoed, geen hoge kosten

De speelotheek. Wel mooi speelgoed, geen hoge kosten

Laatst was het weer zover. Ik moest naar de drogist en zodra wij binnen waren, rende mijn zoontje naar het speelgoed. Twee tellen later stond hij weer voor me met een doosje Duplo in zijn handen. “Ah, mama, mag ik deze, alsjeblieeeeft?” Omdat het zomervakantie was, gaf ik toe. Inmiddels kijkt hij niet meer naar het setje om. Best zonde. Ik heb daarom een goed voornemen: ik ga goed gebruik maken van mijn lidmaatschap van de speelotheek!

Een speelotheek? Wat is dat?

Een speelotheek is een soort bibliotheek, maar dan voor speelgoed. Meestal moet je eerst lid worden. Daarna mag je één of meerdere dingen lenen voor een bepaalde periode. Het tarief, de openingstijden en de specifieke leenvoorwaarden kunnen per speelotheek iets verschillen.

SpeelOké

Zelf ben ik lid van SpeelOké in Delft, waar ik ook als vrijwilligster werk. Deze speelotheek heeft twee vestigingen. De locatie waar ik in de uitleen sta is elke zaterdagochtend en eens in de veertien dagen op vrijdagavond open, behalve in schoolvakanties, en is gevestigd in een lokaal van een kinderopvang. Het is een gezellige ruimte met een grote tafel waar kinderen op hun gemak spelletjes, puzzels of ander kleiner speelgoed op kunnen uitproberen. SpeelOké leent binnen- en buitenspeelgoed uit en heeft leuke dingen voor kinderen van ca. 1 tot 12 jaar. Je vindt bij ons bijvoorbeeld spelletjes en puzzels voor diverse leeftijden, loopkarren en -fietsjes, skelters, glijbanen, een zandtafel, een keukentje en een werktafeltje, Playmobil en Duplo, Kepla, verkleedkleren en muziekinstrumenten. Wij maken het speelgoed regelmatig schoon en als het nodig is wordt het gerepareerd.

Lidmaatschap

Het lidmaatschap kost bij ons 10 euro per jaar, plus éénmalig 3,50 euro administratiekosten. Daarvoor mag je per keer drie dingen lenen, waarvoor je nog tussen de 50 cent en 1,50 euro per stuk betaalt (afhankelijk van de nieuwwaarde van het speelgoed). Speelgoed mag je vervolgens drie weken thuishouden. Leen je vlak voor een schoolvakantie, dan kun je het kosteloos de hele schoolvakantie gebruiken. Vindt je kind het niet leuk als het speelgoed weer terug moet? Dan kun je het gewoon verlengen!

Handig, kostenbesparend en duurzaam

Zelf vind ik het lenen van een speelgoed een groot succes. Twee weken voor de zomervakantie heb ik bijvoorbeeld een glijbaantje geleend bij SpeelOké. In de winkel kost deze glijbaan bijna 100 euro, maar nu hebben mijn kinderen er de hele zomer plezier van gehad, terwijl ik nauwelijks iets heb hoeven betalen. En ook handig: ik hoef hem nu niet in mijn schuur op te bergen!

Playmobil en Kapla

De komende maanden wil ik Playmobil en Kapla lenen. Mijn zoontje wil dit voor zijn verjaardag, maar voordat ik hier wat van koop wil ik wel zeker weten dat hij het ook echt leuk vindt. Maar een lidmaatschap van een speelotheek kan ook om andere redenen handig zijn. Als je bijvoorbeeld klein behuisd bent, is het fijn als je wat groter speelgoed na korte tijd weer terug kunt brengen. Ook voor ouders met een lager inkomen kan de speelotheek een uitkomst zijn. En als je het gevoel hebt dat je kind bepaalde vaardigheden wat extra zou kunnen oefenen, dan kun je bij de speelotheek makkelijk wat speelgoed uitkiezen dat jou hiervoor geschikt lijkt. Veel speelotheken rangschikken hun speelgoed naar de vaardigheden die je kind hiermee oefent. Tot slot is het lenen van speelgoed ook duurzamer dan het kopen ervan. Bij mij heeft het maar één nadeel: mijn zoontje vraagt nu elke keer als ik thuis kom van een vrijwilligersdienst wat ik nu weer heb meegenomen voor hem…

Ook lid worden van een speelotheek?

Op de site van de “Vereniging speelotheken Nederland” kun je zien of er een speelotheek bij jou in de buurt zit. Zie: speelotheek.nl Als je op de landkaart op een provincie klikt, krijg je de vestigingen in de betreffende provincie te zien. Bij de meeste speelotheken is het ook geen enkel probleem als je tijdens openingstijden langsgaat voor meer informatie.

Lees ook:

Leen jij wel eens iets?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics