Thuisleven.com
De lepelplant
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Interieur > Bloemen en planten > De lepelplant: mijn nieuwe beste vriend

De lepelplant: mijn nieuwe beste vriend

Als je toevallig de blog over koken met een mertopf gelezen hebt, dan weet je dat de bloggers van Thuisleven elkaar deze maand een schrijfopdracht konden geven. Zelf kreeg ik van Miranda een opdracht. Zij vroeg mij om in de wereld van “zuurstofrijke planten” te duiken. Grappig dat ik dat mag doen, want het lukt mij nog om een cactus om zeep te helpen. Ik vind planten gezellig staan, vooral als ze ook bloemen hebben, maar ik vergeet ze standaard water te geven. Ook komen zonaanbidders bij mij vaak in donkere hoekjes terecht. En zet ik schuwere plantjes juist per ongeluk pontificaal voor mijn schuifpui, waar vooral op mooie zomermiddagen de zon onbarmhartig doorheen brandt. Maar goed, het is wel heel leuk om eens uit je comfort zone te kruipen. Bovendien vroeg Miranda niet om planten in leven te houden, maar alleen om over ze te schrijven.

Zuurstofrijke planten

Ik besloot eerst maar eens op Google te zoeken wat “zuurstofrijke planten” nu eigenlijk zijn. Van de biologielessen heb ik wel onthouden dat planten voor zuurstof zorgen, maar hoe werkt dat nu ook alweer precies? Tijdens dit rondje googelen las ik vervolgens dat het hierbij gaat om “fotosynthese”, ook weer zo’n halfvergeten aanduiding uit mijn biologielessen. Of was het scheikunde? Google leert mij dat meer mensen hier over twijfelen, maar die discussie laat ik hier verder links liggen; ik vind het al ingewikkeld genoeg.

Fotosynthese

Voor de lezers die het ook vergeten zijn: de meeste planten nemen overdag via speciale cellen op hun bladeren koolstofdioxide op uit de lucht en water uit de grond. Onder invloed van zonlicht dat op hun bladeren schijnt, zetten planten de koolstofdioxide en het water vervolgens om naar suikers en zuurstof. Deze omzetting heet fotosynthese. Vervolgens slaat de plant de suikers op om te groeien. De zuurstof heeft de plant verder niet nodig, dus deze scheidt hij uit.
Fotosynthese is dus een echte win-win situatie: de plant kan er door groeien en wij krijgen er verse zuurstof door. Niet alle planten scheiden evenveel zuurstof uit. Een cactus doet dit bijvoorbeeld amper. Maar de meeste planten met grote groene bladeren zijn hier wel heel goed in. Een goede reden dus om wat mooie planten in je kamer neer te zetten!

Planten geschikt voor de slaapkamer

Maar hier eindigt het nog niet. Sommige planten zouden juist ‘s nachts zuurstof uitscheiden. Deze planten zijn dus fijn voor in de slaapkamer. Voorbeelden hiervan zijn Aloë Vera, deze plant heeft ook weinig onderhoud nodig en de Sansevieria. En dan heeft de amerikaanse ruimteorganisatie NASA ook nog ontdekt dat sommige planten bepaalde schadelijke stoffen uit de lucht opnemen, en daardoor de lucht zuiveren. Zij kunnen ons onder meer verlossen van benzeen, formaldehyde en tricholoorethyleen. Stuk voor stuk vervelende stofjes die de lucht in onze huizen en kantoorruimten bevuilen en ons droge ogen of hoofdpijn kunnen bezorgen. In internetartikelen over planten met deze bijzondere gave worden deze planten daarom ook wel natuurlijke luchtverfrissers genoemd.

Natuurlijke luchtverfrissers

Ook hier geldt weer dat niet alle planten dit even goed doen of dat ze sommige stoffen beter opnemen dan andere. Voorbeelden van deze fijne planten die minstens één van deze nare stoffen opnemen zijn de Areca Palm, de Sansevieria, de Scindapsus en mijn persoonlijke favoriet door zijn vrolijke bloemen, de Gerbera. Overigens was ik blij verrast dat de Lepelplant in dit rijtje staat, want dit is de enige plant bij mij in huis die het bij mij thuis al meerdere jaren uithoudt, zij het soms ternauwernood. Overigens zijn er ook weer artikelen die het effect van planten in de slaapkamer of hun luchtzuiverende werking bagatelliseren of die stellen dat hun gezondheidseffecten moeilijk te bewijzen zijn. Maar ja, ik ga dan maar uit van het spreekwoord “Baat het niet, dan schaadt het niet”!

Hoeveelheid planten

Kortom: planten staan dus niet alleen gezellig in je huis of op kantoor, ze zijn mogelijk ook nog eens gezond voor je! Om de lucht helemaal te zuiveren heb je vaak van elke soort meerdere planten nodig. Zo zuiveren 6 tot 8 Sansevieria’s de lucht volledig voor één persoon, maar één plant lijkt al beter te zijn dan niets. Het enige dat ze nodig hebben, is een beetje liefde en aandacht, oftewel: af en toe wat water en eens per week een stofdoek over hun bladeren! Ik ga zo toch mijn Lepelplant maar eens verwennen met wat vers water en een afstofsessie….

Dank je wel Miranda voor deze opdracht; ik heb er weer wat bijgeleerd!

Lees ook:

Heb jij al een lepelplant in huis?

gastbloggerthuisleven

Verschillende bloggers en/of bedrijven die eenmalig een blog op Thuisleven willen plaatsen vanwege interessante content voor onze lezers

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics