Selecteer een pagina

Macrameeën is terug van weggeweest. De tuincentra hangen vol met plantenpotten met stro touw als bevestigingsmethode. Wist je dat je deze beroemde plantenpotten van de jaren ’70 ook eenvoudig zelf kunt maken? Lees maar mee.

Benodigdheden:

  • rolletje stro touw
  • potje
  • rolmaat/meetlint
  • schaar
  • ducttape 
  • houten ringen, ø ca. 5 cm en houten kralen (decoratie)
  • een plantje

Zelf een plantenhanger van stro touw maken (macrameeën).

Potje van stro touw maken macrameeën

Wanneer je alle spulletjes bij elkaar hebt gescharreld gaat het leukste onderdeel beginnen. We gaan knopen. Nu heeft niet iedereen als kind bij de Scouting gezeten. Toch kan je met een beetje ruimtelijk inzicht en geduld wel mooie knopen maken. En anders help ik je wel even op weg.

Stappenplan zonder houten ring.

Potje van stro touw maken macrameeën

Wanneer je een rond potje hebt, dan kan je stro touw eromheen knopen. Ik heb een rond kokospotje. Je neemt 6 stro touwtjes van 80 centimeter en deze bind je aan elkaar. Je houdt een kwastje van meer dan 5 centimeter aan de onderzijde over. Dan ga je met drie duo’s ieder een andere kant op. Deze duo’s splits je dan weer met een knoopje op de bolling van de pot. Je gaat met de helft van het duo naar de helft van een ander duo en knopt ze samen. Je eindigt dus weer met drie duo’s die je op de rand van je potje zijn geknoopt. De drie lange strengen knoop je op lengte in een knoop en klaar is Kees. Je hebt een soort vangnet om je ronde potje geknoopt.

Macrameeën met houten ring basis.

Knip het stro touw op maat in acht stukken van 3 meter en twee stukken van 80 centimeter. Dat is totaal bijna 30 meter. Dan pak je de houten ring en haal je alle touwen erdoor. De ring komt in het midden te zitten en dan sla je het touw dubbel. Plak nu de ring vast met ducttape op de tafel om liggend verder te werken. 
Je bindt de 16 touwen bij elkaar en knoopt ze vast net onder de houten ring. Neem één van de stukken stro touw van 80 centimeter en maak boven op de bundel van 16 touwtjes een lus. Deze lus ligt met de dichte kant tegen de houten ring aan. Laat een stukje touw van ongeveer 10 centimeter naar beneden wijzen. Houd de lus met je duim vast op de bundel touwtjes en wikkel het lange stuk touw van onder af naar boven toe. Als je boven bij de lus bent aangekomen, dan haal je het touw door de lus en trek je de lus met het korte stukje touw (dat onderaan uitsteekt) weer stevig aan. Tot zover, dan heb je een mooie basis gemaakt.

Potjes met gaten of handvaten.

Wanneer je een potje met gaten hebt of een ander keukenmiddel als een pan of vergiet gebruikt als plantenpot dan is het nog eenvoudiger. Je gebruikt het basisprincipe en door de gaten of handvaten creër je een uitgebalanceerd geheel.

Een stap verder en decoreren.

Op Pinterest dan wel Youtube zijn mooie vlechtfilmpjes te zien. Je plakt dan met ducttape de touwstrengen met of zonder houten ring vast aan de tafel, zodat je goed en netjes kunt vlechten. Met houten kralen kun je het vlechtwerk passend versieren. Je kunt ook ander touw dan stro touw nemen. Denk eraan dat Sisaltouw scherp is bij het aantrekken van het touw. Nylonkoord is uiterst geschikt bij het knopen om glazen potten. Je kunt er geen pannen mee ophangen.

Lees ook:

Ben jij bekend met macrameeën?

Geverifieerd door ExactMetrics