Thuisleven.com
De geheugensteun van Spiraalcheck.nl
Thuisleven.com > Lifestyle en Interieur > Gezondheid en Welzijn > Gezondheid > De geheugensteun van Spiraalcheck.nl

De geheugensteun van Spiraalcheck.nl

Anticonceptie, het is een noodzakelijk kwaad voor de moderne vrouw en er komt best veel bij kijken. Al vanaf de eerste keer (met je moeder) naar de huisarts tot ver na afloop van je kinderwens. Ik heb in mijn volwassen leven al heel wat pillenstrips en spiraaltjes versleten en met resultaat, want ik ben nog niet ongewenst zwanger geweest.

Anticonceptiemiddelen

Naast de verschillende anticonceptiemiddelen heb ik ook aardig wat huisartsen versleten. Deels door verhuizingen, maar ook door een bewuste overstap naar één huisarts voor ons gehele gezin. In de loop der jaren is vast een deel van mijn dossierhistorie ergens op een plank drie hoog achter blijven liggen. Voor een aantal zaken is dat niet van belang. Zo roept het RIVM alle vrouwen tussen 30- 60 jaar op voor het Bevolkingsonderzoek Baarmoederhalskanker en is 50 jaar de ondergrens voor het Bevolkingsonderzoek Borstkanker. Maar mijn spiraaltje, hoe lang draag ik dat al? Dan moet ik even terugrekenen naar de geboorte van onze jongste, al weer vijf jaar geleden. Zo snel gaat de tijd dus. Je nieuwe wasmachine en laptop blijven ook “jarenlang” pas anderhalf jaar oud. Hier komt Spiraalcheck.nl om de hoek.

Spiraalcheck.nl

Spiraalcheck.nl helpt je onthouden wanneer je spiraaltje verwijderd of vervangen moet worden. Er bestaan verschillende soorten spiraaltje. Ik draag een koperen spiraal, omdat ik vind dat ik in mijn leven al genoeg hormonen heb geslikt. Het koper in mijn baarmoeder is een lichaamsvreemde stof die voorkomt dat er een bevruchting plaatsvind, het maakt de spermacellen inactief. Ook kon deze koperspiraal al geplaatst worden door de verloskundige terwijl ik nog borstvoeding gaf. Er bestaan ook hormoonspiralen die hormonen afgeven om een zwangerschap te voorkomen. Beide soorten spiraaltjes dienen door een zorgverlener (huisarts of verloskundige) geplaatst te worden en gaan vijf tot tien jaren mee. Dit is even afhankelijk van het merk spiraal. Langer doorlopen met een spiraaltje vergroot de kans op een zwangerschap en daarnaast ook een vergroeiing met je baarmoeder.

Bij de verloskundige die mijn spiraal heeft geplaatst ben ik inmiddels geen ‘klant’ meer. Erg handig dat Spiraalcheck.nl mijn geheugen waar wil nemen. Na registratie bij Spiraalcheck.nl ontvang ik een half jaar voor de verwijderdatum een sms en email. Dat wordt een maand van tevoren nog eens herhaald. Tijd genoeg om een afspraak te maken bij mijn huisarts en te overdenken of we nog achter deze vorm van anticonceptie staan. Vooralsnog heb ik nog geen voortekenen van de overgang gesignaleerd.

Lees ook:

Houd jij de verwijderdatum van je spiraal nauwlettend in de gaten?

Bron afbeelding Pixabay
*dit artikel is binnen een samenwerking tot stand gekomen*

Linda

Getrouwd en moeder van 3 meiden. Ik was een blogger op Thuisleven tot 1-10-2023

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

3 reacties

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics