Selecteer een pagina

Een krasje op je nieuwe wagen? Niets om je druk over te maken aangezien het met de perfecte polijstmachine zo weer verholpen kan worden. Uiteraard dien je het beschadigde oppervlak na het polijsten en glad maken wel opnieuw van een likje verf te voorzien en klaar is Kees! Ben je benieuwd naar de mogelijkheden die een polijstmachine zoal met zich meebrengt? Aarzel dan niet en lees gerust even verder alvorens de zoektocht naar het voor jou meest geschikte apparaat aan te vatten.

Wat is een polijstmachine?

Een polijstmachine – in de volksmond ook wel omschreven als “poetsmachine” – is een bijzonder praktisch apparaat waarmee het mogelijk wordt gemaakt om materialen te schuren én opnieuw glanzend glad te krijgen. Hoewel de meeste polijstmachines relatief compact en aanvaardbaar van gewicht zijn, bestaan er tegenwoordig ook heel wat grotere toestellen waardoor het toepassingsveld toeneemt.

Zo kun je een degelijke polijst of poetsmachine onder meer gebruiken om de carrosserie van voertuigen opnieuw glad te krijgen. Denk hierbij aan wagens, boten, motoren of caravans. Best wel handig indien je bijvoorbeeld enkele krasjes in de carrosserie van je wagen snel en eenvoudig wilt wegwerken. Dat geld ook voor eenvoudige krasjes. Maar het toepassingsveld beperkt zich uiteraard niet alleen tot het krasvrij maken van carrosserieën maar kan verder worden uitgebreid tot het verwijderen van splinters uit blokken hout of metaal. Kortom, het mag al gauw duidelijk zijn dat een degelijke en kwalitatieve polijstmachine zowel voor kleine als grotere klusjes kan worden ingezet.

Het type polijstmachine

Ben je overtuigd van de mogelijkheden en besluit je op zoek te gaan naar een geschikte polijstmachine? Dan zul je al gauw versteld staan van het ruime aanbod aan diverse apparaten dat er tegenwoordig op de markt voorhanden is. Zo kunnen we een onderscheid maken tussen 2 soorten polijstmachines gaande van de roterende tot de excentrische apparaten. Hoewel de beide poetsmachines op het eerste gezicht heel wat gelijkenissen met elkaar lijken te vertonen, is niets minder waar. Zo onderscheiden ze zich niet alleen op het gebied van de geleverde doelstellingen maar tevens ook op vlak van doelstellingen en gebruiksgemak.

De roterende polijstmachine wordt – hoe kan het ook anders – gekenmerkt door een ronde schijf die continu rond zijn eigen as roteert. Ze zijn beschikbaar in verschillende formaten en uitvoeringen waardoor hun prijskaartje eveneens varieert van 75 tot makkelijk 150 euro. Echter zijn ze behoorlijk krachtig. Vrijwel geluidloos én in staat om lak vrij snel te kunnen corrigeren. Een geschikte optie dus indien je de carrosserie van je wagen krasvrij wilt maken.

Bij de excentrische polijstmachine draait de schijf niet alleen rond zijn eigen as maar zal hij daarnaast ook nog eens continu in een ellips roteren. In tegenstelling tot de roterende poetsmachines zijn ze dan ook makkelijker te controleren en is de kans op eventueel doorbranden een pak geringer. Anderzijds is hun slijpkracht behoorlijk laag en maken ze meer lawaai in vergelijking tot de eerder vernoemde poetsmachines.

Extra aandachtspuntjes

Tot slot willen we nog even kort de aandacht vestigen op enkele bijkomende factoren waarvan we vermoeden dat deze misschien wel belangrijk kunnen zijn tijdens de zoektocht naar de meest geschikte polijstmachine. Zo kun je – naast de verschillende types – eveneens opteren voor een bedrade dan wel draadloze polijstmachine. Hoewel de draadloze poetsmachine heel wat meer bewegingsvrijheid garandeert, biedt het apparaat dat je op het lichtnet aansluit een onbeperkte gebruiksduur zonder daarbij aan snelheid noch kracht te moeten inboeten.

Bedenk daarnaast eveneens hoe het zit met het vermogen – steevast uitgedrukt in watt – en de uiteindelijke snelheid in verhouding tot het eerder vernoemde vermogen. Het spreekt voor zich dat een hoger vermogen overeenkomt met een hogere maximale kracht en bijgevolg ook snelheid wat de polijstmachine uitermate geschikt maakt om grotere oppervlakken onder handen te nemen. Betreft het het wegwerken van krasjes in de carrosserie van je wagen, scooter of brommer dan is een poetsmachine met een vermogen van 50 tot 100 watt ruim voldoende.

Lees ook:

Staat de polijstmachine op je wensenlijst?

Bron afbeelding: Pixabay

Geverifieerd door ExactMetrics