Thuisleven.com
Bokrijk
Thuisleven.com > Er op uit > Landen > België > Dagje uit naar Bokrijk in België

Dagje uit naar Bokrijk in België

Bokrijk elke keer anders pronkt het op de website. Ofschoon we er afgelopen week voor de eerste keer zijn geweest kunnen we ons heel goed indenken waarom dit zo is. In de zomer is het park overgoten met de zon, maar in de koudere maanden zijn de huisjes koud en moeten de kachels aan. Ook lezen we zowel in de brochure die we in het park krijgen bij de entree als ook op de website dat er met regelmaat wat te doen is in het park. In de agenda kun je alle (actuele) gebeurtenissen inzien en daarop je dag inplannen.

Het museum Bokrijk

Het museum is erg royaal opgezet, op de plattegrond hier langs krijg je een indruk van het park. We hebben helaas geen stappenteller bij ons maar we hebben absoluut meer dan de dagelijks aanbevolen 10.000 stappen gehaald.
Bij aankomst hebben we de auto op parkeerplek P1 geparkeerd. Een mooi aangelegde parkeerplaats met veel bomen waardoor de auto gedeeltelijk in de schaduw stond. Van daaruit zijn we naar de entree gelopen. Voor €33,00 waren we, exclusief parkeerkosten, met zijn zessen (2 volwassenen en 4 kinderen) binnen. In het park zijn meerdere picknick plaatsen, zo kun je zelf eten en drinken meenemen en hierop besparen. De prijzen van eten en drinken in het park zijn namelijk de winstgevers (zoals op velen plekken).

Kempen

Vanuit de entree hebben we eerst “Kempen” bewonderd. Hier liggen de huisjes dicht op elkaar, ook is er buiten veel te beleven. Staan er op diverse plekken dieren en is er zelfs een speelhuis waar jong en oud even los kan gaan. Zo kun je met stelten lopen en zijn er oud Hollandse spelen in het huisje te bewonderen. Een medewerkster van het park loopt rond bij het huisje om je te helpen bij de spellen. Velen huisjes zijn open waardoor je een glimp op kunt vangen van de binnenkant. Om de oudheid te bewaren zijn de meeste huisjes voorzien van een “afzetlint” zodat je tot een bepaalde mate naar binnen kunt gaan, eigenlijk hindert dit niet echt. Enkele huisjes hebben een grotere functie, zo is de smid omgetoverd tot een “levendige werkplaats”. Het aambeeld, de ton en de haard hebben gezichten en kunnen praten (en zingen), echt de moeite waard om hier een kijkje te nemen.
Bij de imker werden we verwelkomt door een dame die ons verschillende smaken honing liet proeven, ook werd er verteld over de afkomt van het huisje en mochten we het gedicht, van de laatste bewoner, bewonderen aan de muur. Bij meerdere huizen zijn er “acteurs” die je meenemen in de tijd terug. Van het spinnen van wol tot en met een bakker.

Osst- en West Vlaanderen

Oost- en West Vlaanderen is ruimer opgezet, de huisjes staan verder van elkaar af en hier is de grote factor die speelt “rust”. Een bezoekje is zeker de moeite waard maar mocht je, zeker met kinderen, een kortere tijd in het museum zijn en ergens op willen sparen dan zou je kunnen overwegen om dit gedeelte te schrappen.
De route naar dit gedeelte van het park is adembenemend. Door de vele bomen loop je heerlijk door de schaduw, wat zeker op een warme dag geen overbodige luxe is. Verschillende huizen zijn open, sommigen zijn dicht maar wel te bewonderen door de aanwezige raampjes in de woningen.

De Sixties

Bokrijk

We hadden niet echt een goed gevoel bij dit gedeelte, maar omdat we toch in het park zijn vonden we het zonde om over te slaan en dus brachten we een bezoekje aan de Sixties. Voor we het gedeelte in konden gaan werden we voorzien van een eigen paspoort. Met dit paspoort moet je inchecken, zonder paspoort komt je dus ook niet binnen. Het paspoort dien je bij je te houden en op vele plekken kun je deze scannen en zo informatie krijgen over de persoon op de paspoort. Elke paspoort is anders!
Voor we naar binnen gaan maken we gebruik van de gratis kluisjes bij de ingang van dit gedeelte.
Bij binnenkomst gaat een complete wereld voor ons open. Zo ontzettend anders dan we ons hadden voor gesteld. We kijken allemaal onze ogen uit. Dit gedeelte staat nu geheeld in het teken van muziek en dat kom je dan ook overal tegen. Zodra je thuis komt waan je je nog even in de Sixties op Bol.com

Bioscoop

Verrassend was de bioscoop, we werden gelijk gegrepen door de film over hoe je in een auto in en uit moet stappen. En dus namen we plaats in de “luxe” stoelen, we hebben een half uur genoten van de beelden die voorbij kwamen. Niet alleen omdat het erg leuk was maar ook om even bij te komen van al het wandelen in de afgelopen uren.
Als we op het einde vragen wat het leukste was van deze dag noemen alle vier de kinderen dan ook “de Sixties” op als favoriete plek.

Haspengouw

Vanwege de tijd hebben we slechts een huis en de school bewonderd in Haspengouw. In de school stond een lerares die de straffen van toentertijd uitlegde. De kinderen zaten met open mond “de juf” bewonderenswaardig aan te staren.
Omdat het langzaam aan wel erg laat werd en we allemaal pijnlijke voeten van het lopen hadden besloten we hierna om de dag af te sluiten in het museum en de kinderen te belonen voor hun interesse met een uurtje speeltuin plezier. Deze is gelegen buiten het museum. De entree hiervan is gratis. Ook de openbare toiletten zijn gratis te bezoeken. De speeltuin is breed opgezet en op vele plekken zijn er bankjes om als ouder te kunnen zitten.

Informatie

Het park heeft een lage entree prijs en je kunt er echt de hele dag van genieten. De parkeerkosten bedraagt €5,00 per auto of je koopt een 5 rittenkaart (niet auto-gebonden) voor slechts €10,00. Zo kun je meerdere malen genieten van het museum, de speeltuin of de omgeving.
Overal waar we geweest zijn was het park erg schoon en de medewerkers zijn vriendelijk en behulpzaam. Niet alleen naar ons maar ook naar de kinderen toe.
Hier gaan wij zeker, binnen 1 jaar, nog eens terug komen!
Het enige wat we misten in het park waren borden met omschrijvingen van de huisjes, voorwerpen of andere bezienswaardigheden.

vzw Het Domein Bokrijk
Bokrijklaan 1
3600 Genk
http://www.bokrijk.be/nl

Lees ook:

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

2 reacties

  • Super leuk om hier naartoe te gaan, de kinderen vinden het leerzaam en niet vergeten de speeltuin echt super.

  • Dit is ook zo leuk uitje om te onthouden . er is nog zoveel te ontdekken met de kids. bedankt voor de tip

Categorieën

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics