Thuisleven.com > Buiten > Buitenkant van je huis schilderen

Buitenkant van je huis schilderen

Een eigen huis daar komt heel wat bij kijken. Na de aanschaf van een nieuwbouw huis word je nog op weg geholpen door de bedrijven die het gebouwd hebben. Bij de aankoop van een bestaand huis is dat anders. Dan word je beschermd door de wet en mag de verkoper geen verborgen gebreken achterhouden. Ook kan je de hulp inschakelen van een bouwkundig bureau voor het opmaken van een rapport van de staat van je (toekomstige) bezit.

Onderhoud van je woning

We wonen inmiddels een jaar in onze jaren ’30 middenwoning. We hebben nu alle seizoenen in deze wijk meegemaakt en goed opgelet wat de buren in de straat klussen. Zo viel mij op dat er de laatste weken veelvuldig werd geklommen op een vouwsteiger richting het dak. Daar werden de goten geleegd van de bladeren uit onze boomrijke wijk. Kennelijk was het daar nu het tijdsstip voor, want alle bladeren zijn gevallen.

Dakgoten legen

Ware held als ik ben neem ik de telescoop ladder en schuif het uit richting de goot aan de achterzijde van ons huis. Over de schutting zie ik de buurman zijn achterdeur schilderen. Ik klim gewapend met een emmer met mijn keukenhandschoenen aan richting de wolken. De bladeren doe ik in de emmer. Er ligt gelukkig weinig slijk en ik schuif iedere keer een paar passen door. Ik neem het besluit om ieder jaar rond deze tijd dit klusje even te klaren. Want we zitten niet te wachten op een verstopping. Aan de voorzijde van ons huis ligt de dakgoot een verdieping hoger. Tot daar reikt onze telescoop ladder niet.

Meer buitenklussen

De buurman was zijn achterdeur al aan het bijschilderen. Ook ons houtwerk kan aan de buitenzijde wel een opknapbeurt gebruiken. Alleen hoe komen we daar? Verderop in de straat was een buurman zelf al bezig zijn houtwerk buiten te schilderen op een vouwsteiger. Dat zag er erg professioneel uit, zou hij schilder zijn? Ik besluit toch eens om een praatje aan te knopen. Hij geeft aan de vouwsteigers van Steigerverkoop.nl te hebben gekocht. Ze hebben samen met wat buren het geld bijeen gelegd. Nu kunnen ze desgewenst bij hun goten, dakpannen en schoorstenen komen. En niemand hoeft onderaan de ladder tegen te houden. ‘Buurman, ik durf het bijna niet te vragen, maar ….”

Heb jij handige buren

Linda Meester

Eigenaar/ vennoot van Thuisleven.com & TuinenBuitenleven.com. Moeder van 3 dochters en echtgenoot van een zelfstandig ondernemer.

1 reactie