Thuisleven.com
appels

Hoe gebruik je appels optimaal?

Appels op de fruitschaal die beginnen te rimpelen? Zit er een appel in de zak met beurse plekken? Of gewoonweg te veel appels gekregen/gekocht en niet weten wat je ermee moet doen? Dan staan er diverse recepten op Thuisleven die je vast en zeker bevallen. Maar wat doe je met de restjes appel? Hieronder diverse tips van appelazijn tot en met het kweken van je eigen appelboom!

Maak appelazijn

Vul een bokaal van 2 liter met schillen en klokhuizen van appels. Druk alles goed aan en laat bovenaan ongeveer een vinger ruimte vrij. Vul de bokaal met water, tot alles onder staat. Dek de bokaal af met zeefdoek en maak die vast met een elastiekje. Laat ongeveer 1 maand staan op een warme plek (in de keuken bijvoorbeeld). Giet het mengsel vervolgens door een zeef en vang de azijn op. Bewaar ‘m in een glazen fles. Je azijn is heel lekker in vinaigrettes

Rottend fruit?

Nog zoiets waar je zelf misschien niet zo’n fan van bent, maar vlinders wel: rottend fruit. Sommige vlindersoorten eten dat namelijk nog naast de nectar, zoals atalanta’s en dagpauwogen. Je kunt in een (zonnig maar beschut) hoekje van je tuin daarom bijvoorbeeld een halve appel of sinaasappel neerleggen en kijken of er mooie insecten op af komen fladderen.

Appelthee

Gooi de (schone) schillen van de appels niet weg maar stop ze in een pannetje met water. Voeg een kaneelstokje toe (of andere kruiden die je lekker vindt) en breng het geheel aan de kook. Een tiental minuutjes laten koken zodat de smaak goed door kan trekken en je thee is klaar.

Appelschillen drogen

Je kunt de schillen van een appel laten drogen in een oven of droogoven. De gedroogde schillen zijn heerlijk om zo op te eten maar ook hier kun je thee van trekken.

De pitjes van appels

Mocht je wel eens een poging gedaan hebben om een appelpit te zaaien dan kwam je waarschijnljk helaas tot de ontdekking dat er niks opkwam. Verschillende zaden hebben koude stratificatie nodig voordat ze ontkiemen. Dit is een periode in een lage temperatuur of zelfs vorst. Zonder deze periode zal een zaadje niet ontkiemen. Voor zaden van de appel is 4 weken in de koelkast voldoende.

  • Maak de pit helemaal schoon met lauw water en laat deze drogen.
  • Plaats de pit minimaal 4 weken in de koelkast. Dit kan in een bakje, maar vaak wordt dit in een laagje licht vochtig zand gedaan.
  • Plaats de pit in de grond.

foto: Pixaby

Nieuwsgierig wat je o.a. met citroen en/of yoghurt kunt doen? Check dan eens de “hoe gebruik je… optimaal” blogs uit deze serie!

Miranda

Ik ben de eigenaar van Thuisleven, getrouwd met Tom en samen hebben we vijf prachtige kinderen: Daan, Vera, Tim, Iris en Evi. Aangezien Tom meer dan een full-time job heeft, hebben wij er bewust voor gekozen dat ik thuis ben voor de kinderen. Thuis focus ik mij op allerlei zaken: financiën, koken, tuin en moestuin, schoonmaken, boodschappen maar ook speel en leer ik veel met de kinderen. Met de kennis als thuisblijf moeder hoop ik anderen te inspireren.

Dagelijkse inkopenDagelijkse inkopen

4 reacties

Categorieën

Advertentie – Bestel bij deze sites en steun Thuisleven door middel van affiliatie

Kerst 2023Kerst 2023
Geverifieerd door ExactMetrics